„Tam okolo Levoči“ – 5 našich tipov na miesta, ktoré určite nevynechať

od hanka

O tom, že za krásnymi a unikátnymi miestami netreba cestovať tisíce, ba niekedy ani stovky kilometrov, sa neustále presviedčame pri našich víkendových potúlkach po okolí. Niekto potrebuje pre zažitie “wow” efektu exotiku, tyrkysové more alebo Himaláje. Samozrejme ani tomu sa nebránime 🙂 Niekedy nám však stačí spraviť si pohodičku v aute, pripraviť dobrý playlist, zásobiť sa kávičkou a tyčinkami Bounty a vyraziť na nové miesto. Napríklad aj niekde na východnom Slovensku. Takto nejak sme sa vydali do Levoče – tam kde sa tá povestná voda točí a dievčatá sú natoľko emancipované, že sa kvôli beťárom chlapcom netrápia (pre viac kontextu, osviežte si slová ľudovej piesne Tam okolo Levoči, tam kde sa voda točí). Máme pre vás 5 tipov na mieste, ktoré pri návšteve Levoče určite nevynechajte.

Do Levoče sme zavítali “poriadnejšie”, t.j. aj s nocľahom. Nič sme extra neplánovali. Itineráru sme nechali voľný priebeh. A dobre bolo!

Srdečne nás privítali v Hoteli u Leva, ktorý sa nachádza v jednom zo 60 krásnych meštianskych domov priamo na námestí Majstra Pavla v centre mesta. Podľa milého a ochotného personálu, peknému výhľadu na klietku hanby a vynikajúcemu jedlu sme zhodnotili, že sme dobre zakotvili 🙂 Podľa toho, čo sme sa dočítali, tak asi najlepšie ako sa v Levoči dá.

Keď sa nemusíme pri našich potúlkach naháňať, o čo sa snažíme čím ďalej tým viac,  tak zväčša začíname ráno na dobrej kávičke. Deň sa oficiálne začína, až keď je predo mnou položené dobré cappuccino. Na námestí sme hneď vedľa nášho hotelíka identifikovali perspektívne miesto Leutschau Kafé. Za dobrou kávou, koláčikom a večer príjemným posedením pri vínku vás pošleme my, ale aj domáci, práve sem. Sobotu sme teda rozbehli v príjemnom tempe pri káve a novinách.

Mariánska hora s úžasným výhľadom

Krásnou zastávkou, hlavne počas pekného dňa, je Mariánska hora. Vybehnúť sem môžete v rámci aktívnej prechádzky priamo z Levoče alebo sa pohodlne vyveziete autom. Mariánska hora ponúka úžasný výhľad na Levoču a okolie a ide o jedno z najstarších a najvýznamnejších pútnických miest na Slovensku. Hora vraj slúžila ako úkryt pre miestnych obyvateľov počas vpádu Tatárov a z vďaky, že na tomto mieste našli záchranu, bola postavená kaplnka a vznikla miestna pútnická tradícia. V roku 1995 tu dokonca pápež Ján Pavol II. slúžil omšu a hora zažila najväčšiu púť na Slovensku,  kedy sem zavítalo okolo 650 000 veriacich!

Námestie Majstra Pavla

S Jožkom sme identifikovali tzv. “fenomén najväčších námestí”. A toto nemyslíme vôbec v zlom, skôr sme sa pozastavili nad úsmevnou formou propagácie prvenstiev slovenských námestí. Inými slovami, v mnohých slovenských mestách sme sa dočítali o tom, že námestie je “najväčšie”. Pri bližšom zhodnotení sme však zistili, že námestie je mnohokrát “prvé” vo veľmi špecifickej kategórií. Napríklad to levočské je “najväčšie v Európe so stredovekým tvarom obdĺžnika o stranách v pomere 3:1”. Námestie v Spišskej Novej Vsi je zas jedno z najdlhších námestí šošovkovitého tvaru v Európe 🙂 Ak aj vy poznáte nejaké špecifické prvenstvá, dajte nám pokojne vedieť. Táto téma nás baví!

Srdcom Levoče je ako inak práve námestie. Toto “najväčšie námestie so stredovekým tvarom obdĺžnika o stranách v pomere 3:1” je príjemne kompaktné (z jednej strany na druhú prejdete za pár minút) a je plné zaujímavostí.

Určite sa zastavte pri ikonickej klietke hanby zo 16. storočia. Vtedy vás do klietky mohli dostať aj relatívne banálne prehrešky, ako ohováranie či bujaré nočné hýrenie. Našťastie je jej funkcia už pozastavená, nakoľko by jej kapacity na súčasnú dobu už asi nestačili 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on


Bazilika sv. Jakuba

Absolútne “must see” nielen v Levoči, ale v rámci nášho rodného Slovenska, je samozrejme oltár Majstra Pavla z Levoče. Ak ste ho ešte neboli obdivovať, hanba vám 🙂 Najskôr sa teda zavrite do klietky hanby a potom prejdite o pár metrov vyššie do Baziliky sv. Jakuba, ktorá hostí jeden z najväčších skvostov medzi slovenskými pamiatkami. V tomto prípade ide o najvyšší gotický krídlový oltár na svete! My sme mali to šťastie, že nám bolo umožnené oltár odfotiť. Výsledok aj informácie, ktoré sa na nás nalepili počas prehliadky nájdete v našom exkluzívnom článku. Inak je fotenie v bazilike zakázané. Ale každú hodinku sa koná prehliadka aj s výkladom, odporúčame.   

Pracháreň a hľadanie krčmy

Kľúčom k srdcu turistu je samozrejme aj dobré jedlo a pitie. Po ňom sme pátrali aj v Levoči. Výborne sa o nás postarali v Hoteli u Leva, ktorý má skvelú reštauráciu. O tom svedčíme nielen my, ale aj internetové recenzie, ktoré nás pri hľadaní dobrého jedla odporučili práve na „náš“ hotel. Dávame veľký “like” za znamenité jedlo. Keďže sme si večer chceli ešte v Levoči “vyraziť”, začali sme pátrať kam. Recepcia nás nasmerovala na 2 lokálne “krčmy”, ktoré sú z našej skúsenosti kľúčovým elementom pri spoznávaní miestnej atmosféry.

Najskôr sme zavítali do podniku “Divadlo”, z kadiaľ nás však vyštval neskutočný cigaretový dym. Následne sme sa prešli do veľmi peknej reštaurácie “Pracháreň”, kde sme si dopriali vynikajúce lievance so slaným karamelom a zmrzlinou. A keďže nám to stále nedalo a túžba po pravej miestnej “krčme” (bez cigaretového dymu) nás ešte neprešla, zapadli sme do podniku “Planéta”. Za nás – môže byť – atmosféra, drinky, milý pán vedúci. Ešte by sme Levoči a jej miestnym podnikom odporučili zavesiť na stenu šípky alebo nájsť miesto pre biliard, pre takých neposedných hostí ako sme my.

Na Spiš!

Keď už sme boli v Levoči, nechceli sme obísť ani ďalšiu ikonickú pamiatku pri ktorej sme ako “správni” blogeri chceli mať fotku 😀 Spišský hrad. Na Spišskom hrade sme sa zastavili a užili si prehliadku aj miestne slávnosti ešte pred dvoma rokmi, pri našej ceste po Slovensku. Tentokrát sme si hrad teda vychutnali len zvonka, ale opäť sa radi raz vrátime. Ak aj vy zavítate do Levoče, určite viete tieto pekné výlety spojiť a prípadne do plánu primiešať ešte aj návštevu Spišskej kapituly.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

 

Krátu zastávku sme si spravili aj v Spišskej Novej Vsi, kde sme sa počas pokojnej slnečnej nedele poprechádzali po krásnom námestí a ochutnali výbornú horúcu čokoládu v miestnej čokoládovni. Na pláne bol aj Tomášovský výhľad, ktorý sa nám ale pri našom ležérnom tempe už do itineráru nevtesnal. Niečo nám predsa musí zostať aj nabudúce 🙂

Ak nás navštívite aj na našom Instagrame @cestujemespolu, v časti „Highlights“ nájdete aj stories z tohto výletu!

 

Prečítaj si tiež