Tri valentínske inšpirácie na darčeky pre cestovateľské duše!

od hanka

Zvyknete lámať hlavu nad tým, čím by ste potešili svoju polovičku na Valentína? Je Vaša polovička cestovateľský maniak? Viete, že najviac by ju potešila letenka na kraj sveta, ale musíte sa predsa držať pri zemi? Mám pre vás pár tipov, ktoré podľa môjho skromného odhadu brnknú vášmu neposednému partnerovi na tú správnu strunu!

1.Lonely planet knižka 

Stránka shop.lonelyplanet.com je pre mňa nekonečná studnica inšpirácie na darčeky. Stačí len prelistovať medzi ich publikáciami a tá krásna grafika, fotky a názvy rôznych destinácií vás dostanú. Je to riadna pasca pre cestovateľské peňaženky, ale čo už, keď to robia tak dobre v tom „lonelyplanete“. Tu je zopár mojich tipov vhodných ako valentínsky darček alebo pozornosť:

  • Pre tých, čo sa chystajú na najkrajšiu dovolenku v živote –  úplne skvelý darček pre zasnúbených, čerstvo zosobášených alebo aj tých, ktorí by len chceli tomu druhému niečo naznačiť :)…určite vám s tým pomôže knižka na svadobné cesty – Honeymoon book 🙂
  • Pre kreatívcov – v poslednej dobe si ľudia ako istú formu meditácie obľúbili aj vymaľovávanky pre dospelých. Ak aj váš/a milovaná/ý trávi čas vyfarbovaním obrázkov a zároveň miluje cestovanie, tieto dve krásne aktivity viete skĺbiť knižkou Ultimate Travelist – ktorá slúži aj ako cestovateľská inšpirácia.
  • Pre fotografov – takmer každý cestovateľ má v sebe aj kúsok fotografa. Či už fakt kvalitného alebo len takého amatérskeho…alebo aj úplne zlého. Tak či onak, nič nepokazíte ak svojmu milému fotografovi doprajete trochu inšpirácie a tipov na zlepšenie. Krásna publikácia, ktorá určite spraví radosť je Lonely Planet’s Guide to Photograpy.
  • Pre gastroturistov – okrem typických sprievodcovských knižiek – Lonely Planet zabŕda aj do gastronómie. Pre mnohých z nás je cestovanie aj o jedení. Jedlo a pitie dotvára ten pravý zážitok z určitej krajiny a verím, že aj ostatní gastroturisti, tak ako ja si počas obdobia kedy necestujú radi pripomenú cudzokrajné chute alebo sa inšpirujú na ďalšiu destináciu. Milovníkov vína určite poteší knižka Wine Trails , fanúšikov pouličných jedál tzv. „street food“ si budú s nadšením listovať knižku World’s best street food a keď budete chvíľu lustrovať tento eshop Lonely Planet určite tam objavíte niečo pre každého milovníka diaľav.

Uvedomujem si však, že dodacia lehota z Lonely Planet môže byť dlhšia, ako týchto pár dní čo nám zostáva do dňa „D“ 🙂 tak sa ospravedlňujem, že som sa k tomu dostala až teraz… avšak, ak sa pôjdete poprechádzať do kníhkupectva Gorila na námestí SNP, tak tam objavíte taktiež krásne cestovateľské publikácie aj niektoré z týchto (napr. Wine Trails som tam videla minulý týždeň 🙂

2. Kurz varenia

V tomto bode nenápadne nadviažem na bod predchádzajúci. Nemám zatiaľ prehľad o iných mestách na Slovensku (čo mi pripomína, že by som to mohla preskúmať), ale napr. v Bratislave vám je možno známy pojem „Chefparade“. V tomto podniku sa veľmi frekventovane organizujú kurzy varenia. Ich aktuálny program si môžete pozrieť na ich stránke. Keď si chcete spolu s niekým pripomenúť spoločnú destináciu, v ktorej vám veľmi chutilo, ale viete, že sa tam možno tak skoro nevrátite, nie je nič lepšie ako sa naučiť takéto exotické jedlá variť! India, Thajsko, Japonosko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Argentína… do všetkých týchto krajín a mnoho ďalších sa môžete vrátiť aspoň prostredníctvom jedla. My sa aktuálne chystáme na náš prvý kurz, na ktorom sa s indickým kuchárom naučíme pripravovať naše milované Masala Chicken! Skvelé je, že v podnikoch Chefparade a Thali si aj po kurze môžete zakúpiť suroviny potrebné na prípravu jedál, a potom už je len na vás ako nadobudnuté znalosti z kurzu využijete. Ale nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok!

3. Drobné cestovateľské pozornosti

Zdroj: https://www.zoot.sk/polozka/221635/tmavomodry-plechovy-hrncek-s-mapou-sveta-gift-republic
Zdroj: https://travelingdutchies.com/product/necklace-palmtree/
Zdroj: https://travelingdutchies.com/product/necklace-mountains/
Zdroj: https://www.zoot.sk/polozka/235033/mentolove-puzdro-na-okuliare-s-mapou-sveta-sass-belle-vintage-map

V ére e-shopov už nie je problém dostať sa k čomukoľvek originálnemu. Ja neustále lustrujem moje obľúbené e-shopy ako zoot.sk (ak použijete pri nákupe kód ZOSRDCAZORA mali by ste dostať 15% zľavu) a travelingdutchies.com, aby som sa inšpirovala zaujímavými cestovateľskými vychytávkami. Dnes som pre vás našla napríklad:

Verím, že som vás tipmi na darčeky aspoň trošku inšpirovala a rada si prečítam v komentároch vaše tipy na darčeky prípadne to, či ste niečo z mojich tipov aj využili a aká bola reakcia obdarovaného. Krásneho valentína alebo aj akýkoľvek iný sviatok, na ktorý môžete tieto tipy využiť.

Prečítaj si tiež