Merino – ideálny parťák na cesty. Ale čo je to vlastne merino?

od jozo

Predtým, ako sme sa vydali na dlhšie cestovanie sme riešili typický problém – ako sa pobaliť čo najefektívnejšie, ale aby nám na druhej strane nič podstatné nechýbalo. Dostala sa k nám aj informácia o oblečení z merino vlny s tým, že merino tričko môžeme nosiť aj celý týždeň a pritom stále nebudeme smrdieť. Skutočne? Pozreli sme sa merino vlne bližšie na zúbok 🙂

froggy0Ovčia merino vlna pochádza zo špeciálne vyšľachtených oviec, žijúcich v chladnejších a vlhších oblastiach Nového Zélandu a Austrálie. Ovce chránia v drsnej prírode prírodné vlákna, ktoré človek síce nedokáže vyrobiť, ale našťastie ich vie spracovať. Tieto vlákna sú oveľa jemnejšie ako tradičná vlna, akú poznáme v prípade svetrov. Svojmu nositeľovi tak odovzdáva pohodlie a mäkkosť.

Oblečenie vyrobené z merino vlny je niekoľkonásobne drahšie, ako klasické bavlnené oblečenie, pretože sa nevyrába tak v masovej miere a samotný materiál je výrazne drahší. Na dlhšej ceste to má však množstvo výhod (viď nižšie), avšak jedna je skutočne praktická – z našich skúseností stačí jedno tričko namiesto štyroch, čím ušetríte množstvo miesta a ušetríte tak aj svoje kríže pri častom nosení batožiny. Navyše, objavili sme na Slovensku skvelý obchodík www.froggywear.sk, kde sympatická a veľmi ochotná majiteľka Janka oblečenie z merino vlny sama navrhuje, šije aj predáva, často za atraktívnejšie ceny ako v známych športových obchodoch. Takže s hrdosťou „Made in Slovakia“ nám nedalo a vyskúšali sme tričká z Merino vlny z tohto obchodíku aj my.

FROGGY4

Matka príroda to vymyslela sama. Vlna ako prírodný materiál je šampión spomedzi textilných vlákien. Merino vytvára na tele mikroklímu a tak zabraňuje rýchlemu preniknutiu vonkajších podmienok na pokožku. Udržuje teplo keď ho potrebujete a ochladzuje, ak vám je teplo. Tak zaistí, že vaše telo bude mať rovnakú teplotu aj pri zmene intenzity pohybu. Keď je chladno a vlhko, merino vlákno túto vlhkosť pohlcuje a vytvára tzv. sorpčné teplo. V teplom prostredí merino vlna reguluje teplotu procesom “ochladzovania odparovaním”. Tento spôsob je rovnaký ako ten, ktorý používa naše telo – uvoľňuje pot k ochladzovaniu.
Jeho priedyšnosť je daná nepravidelnou povrchovou štruktúrou vlneného vlákna, ktoré tvoria mikroskopické šupinky. Vlákno je prirodzene zakrútené. S merino vlnou nemáte pocit lepkavosti ani nečistoty. Má vynikajúcu schopnosť odvádzať vlhkosť v skupenstve pary.

froggy2Odvod potu je z hľadiska funkčnosti jedna z najdôležitejších vlastností. Povrch vlákna je hydrofóbny (odpudzuje vlhkosť) a odvádza pot. Ten sa odparí, alebo v prípade, že mu v tom bráni ďalšia vrstva odevu, nasiakne dovnútra vlákna, ktoré je naopak hydrofilné (schopný absorbcie). Merino vlna je vysoko hydrofilné vlákno, čo znamená, že dokáže absorbovať vysoké množstvo vlhkosti. Syntetické tkaniny túto schopnosť nemajú. Oblečenie zo 100 % merino vlny dokáže pojať vlhkosť až do 35 % svojho objemu bez toho, aby to človek pocítil. Kľúčové teda je, že aj nasaté ostáva na dotyk suché a zároveň nestráca termoregulačné schopnosti.

froggy3Vlna je proteínové vlákno a nie je preto vhodným prostredím pre život baktérií a mikróbov, pričom obmedzuje ich rozklad (príčinu zápachu) a množenie. Veľmi významný prejav tejto schopnosti vlneného vlákna je fakt, že vlnený odev ani po opakovanom nosení  nepáchne. Stačí vyvetrať. Dôvodom je kombinácia mimoriadnych schopností vlny pohlcovať vlhkosť a fragmentácie vlákien s veľmi členitým povrchom. Zápach spôsobujú baktérie, ktoré dávajú prednosť nechránenému povrchu a rovným stenám, preto sa baktériám darí práve v syntetických tkaninách.

Vlas vlny merino má hrúbku 15 až 25 mikrometrov. Väčšina ľudí začína cítiť škrabanie od vlákien silnejších ako 28 mikrometrov. Tenšie vlákna neškriabu, pretože sa pri kontakte s pokožkou ohýbajú.
Vlnené úplety sú prirodzene elastické. Niektoré viac, iné menej. Aj bez prímesí elastánu sú schopné sa natiahnuť až o 30 % a následne po vypratí sa vrátia do pôvodnej formy. Vlna je prírodný, biologicky odbúrateľný a obnoviteľný zdroj. Nie je vyrábaná za použitia ropy a chemikálií ako syntetické textílie. Nie je nutné prať príliš často, stačí prať raz za čas, po viacnásobnom prepotení. V prípade vyzrážania solí po náročných aktivitách stačí prepláchnuť vo vode. Nežehlí sa!

froggy1O vlne všetci vieme, že nás zahreje hlavne v zime. Menej známe je to, že tenká vlna je skvelá práve na teplé letné dni, kedy je potivosť oveľa vyššia aj pri bežných denných aktivitách. Pri nosení bežných textílií sa v teple pot rozkladá oveľa rýchlejšie. Aby ste zabránili nepríjemnému pachu v lete, je tenké oblečenie z merino vlny ideálnym parťákom aj na dlhé letné cesty.

Zdroj: www.froggywear.sk

Prečítaj si tiež