Recenzia: stabilizátor ZHIYUN Smooth 4 – nečakane jednoduché ovládanie a príjemná cena

od jozo

Cez leto sa mi dostala sa rúk hračka, ktorej som nemohol odolať – trojosí stabilizátor pre ľubovoľný smartfón, ktorý je tak jednoduchý na používanie, až som z toho zostal sám prekvapený. Stačí vložiť telefón, zapnúť a všetko sa naučíte doslova za pár minút počas natáčania prvého videa. Nepotrebujete ani oficiálnu video appku (ZY Play), aj keď – s ňou posuniete vaše video-zručnosti na nový level 🙂

Keď som mal doma pred pár rokmi prvý stabilizátor (od konkurenčnej značky) pre GoPro, stál toľko, čo samotné GoPro. Preto som si povedal „wow“, keď som videl cenovku tohto gimbalu – 99 eur. Na niektorých slovenských e-shopoch ho v oficiálnej distribúcii viete nájsť dokonca ešte o 10 eur lacnejšie. Takže ak by mal byť ZHIYUN Smooth 4 aj váš prvý stabilizátor na vyskúšanie, je to super voľba a zároveň vás to finančne nezruinuje.

Balenie a kompatibilita

Minimalistické balenie obsahuje plastovú prenosnú škatuľku, v ktorej by som nemal problém dať stabilizátor aj do začekovanej batožiny v lietadle, takže šup s ním na cesty 🙂 V predaji je biela aj čierna verzia, my sme dostali na test čiernu a vôbec mi to nevadí. Balenie je strohé, ale účelné. Samotný stabilizátor, gimbal a jedna malá trojnožka. Nič netreba skladať, stačí vybrať, zapnúť a hrať sa. Teda, najskôr nabiť –  už tu prídete na to, že pribalenú nabíjačku ani veľmi nepotrebujete, pretože ZHIYUN Smooth 4 využíva moderný USB-C konektor. Batéria by mala na jedno nabitie vydržať 12 hodín natáčania, mňa po ôsmich hodinách aktívnej práce naozaj prestalo baviť tento element skúmať, veď indikátor stavu batérie (na prednej strane) bol stále iba v polovici. Iné som ale chcel – pri nahrávaní videa sa stáva, že dôjde batéria v telefóne. Smooth 4 má toto perfektne vymyslené. Telefón je možné cez krátky káblik pripojiť k telu stabilizátora a dobíja sa priamo z akumulátora samotného gimbalu. A ak vám začne dochádzať aj hlavná batéria, tu môžete dobiť napr. cez prenosnú powerbanku a zároveň sa tak dobíja gimbal aj telefón, takže vy môžete teoreticky aj s powerbankou v ruke stále nahrávať a neobmedzovať sa výdržou.

ZHIYUN Smooth 4 je kompatibilný so smartfónmi všakovakých rozmerov – skúšali sme od 4-palcového až po takmer 7-palcový. Nastaviteľný rám uchytenia nie je typizovaný na jediné zariadenie a prekvapivo ani po založení väčších a ťažších telefónov (testované s Huawei P20/P30) nebol problém s vyvážením, čo je často problém pri stabilizátoroch a je to najmä veľká otrava. Netreba žiadne prídavné váhy, proste vložíte telefón a nahrávate.

Ovládanie

Dominantným prvkom celého gimbalu z pohľadu ovládania je samozrejme bočné koliesko, ktoré slúži na ovládanie funkcií Focus (ostrenie) a Zoom (priblíženie) – medzi týmito dvomi funkciami je možné prepínať, ale na korektné využívanie je potrebné mať nainštalovanú kompatibilnú video appku, ako je napr. ZY Play. Áno, po nainštalovaní takejto appky zistíte, že vaša bežná foto appka (ktorá vám umožňuje nahrávať aj video) je slabý odvar toho, čo z vášho mobilného foťáku dokážu vyžmýkať iné appky.

Hlavný ovládací prvok na prednej strane má päť postranných tlačidiel, ktorých funkcie sú výpovedné už z ich ikon. Stredové rotujúce koliesko poslúži pri rýchlej navigácii v appke, najmä pri využívaní pokročilejších funkcií. „Less is More“ – tak znie motto v prípade tohto modelu u výrobcu a ja to ešte osobne o kúsok vylepšil – zrušil by som aj toto stredové rotujúce koliesko, mnoho funkcií prirodzene budete ovládať dotykom priamo na smartfóne 🙂

Možnosti stabilizácie

Stabilizátor je o stabilizovaní a ZHIYUN Smooth 4 toto dokáže v troch smeroch (osiach). Ak si radi nahrávate video na dovolenke, výlete či v práci a ešte ste neskúšali video so stabilizátorom, rozhodne to vyskúšajte, rozdiel je obrovský. Gimbal ma niekoľko motorčekov ukrytých v kĺboch, ktoré slúžia na kompenzáciu pohybov v 3 rôznych dimenziách. Výsledkom je potom stabilnejší obraz, čo znamená pri videu zároveň plynulejší pohyb. Aj možností stabilizácie je však niekoľko. ZHIYUN Smooth 4 ich podporuje presne 5:

  • Režim Pan-Follow (prepnutie prepínača na prednej strane do pozície PF) – stabilizátor sleduje vaše pohyby smerom vľavo a vpravo, nie je však nahor a nadol.
  • Režim Lock (prepnutie prepínača na prednej strane do pozície L)  – nesleduje vaše pohyby vľavo v pravo (napr. pohyb zápästím), ani hore a dole. Ideálne je využiť Lock Mode ak chcete niekoho sledovať po priamke, napr. na ceste a zároveň sa chcete vyhnúť situácií, že váš pohyb ruky omylom zmení smer gimbalu.
  • Režim Following (podržanie zadného spodného tlačidla) – gimbal v tomto režime sleduje všetky štyri druhy pohybu – vľavo, vpravo, nahor, nadol. V tomto režime sa telefón dostáva do rôznych polôh, pretože sa v ňom dobre natáča napr. obloha, stromy, nohy a pod. Dvojitým rýchlym kliknutím na spodné zadné tlačidlo sa poloha telefónu zresetuje.
  • Režim PhoneGo (podržanie zadného vrchného tlačidla) – extrémne rýchle sledovanie pohybov telefónu. Tento režim oceníte v prípade, že sa niečo okolo vás deje a nemáte veľmi čas čakať, kým sa stabilizátor presunie za obrazom (pretože plynulosť…), jednoducho podržíte potrebné tlačidlo a ste tam, kde potrebujete.
  • Režim Sleep (fyzické otočenie telefónu na výšku) – umožňuje rýchlo prepnúť stabilizátor do režimu spánku bez toho, aby ste ho museli fyzicky vypnúť. Tento režim som objavil skoro až pri balení gimbalu, takže som poriadne nadával, lebo som si mohol ušetriť asi stovku zapnutí/vypnutí na jednej svadbe a teda stovku spárovaní cez Bluetooth 🙂

Vlastná appka

Stabilizátor samotný fyzicky stabilizuje to, čo drží vo svojom uchopení (mobil). A teraz je už na vás, čo si na tomto mobile spustíte, resp. čím budete natáčať video. Takže ak používate na natáčanie videa vstavanú appku v telefóne, môžete ju spokojne využiť, ja som to tak v polovici prípadov (jednu celú svadbu) tiež robil. Úplne nová dimenzia sa však otvára s vlastnou appkou, s ktorou vás ZHIYUN posunie o úroveň vyššie v možnostiach nielen videa, ale aj efektov, ktoré dosiahnete práve kombináciou využitia stabilizačných režimov a samotnej appky. Stiahnite si ZY Play App pre Android alebo iOS. Na Androide miestami trocha sekala, najmä pri postupnom focuse cez ovládacie koliesko, na iPhone však funguje na 100%. A možno bol problém iba v mojom Androide, takže pohoda…

Ako prepojiť appku v telefóne so stabilizátorom? Je to easy, komunikácia ide cez Bluetooth, žiadne káble navyše. Pri prvom otvorení sa appka potrebuje pripojiť k dostupnému stabilizátoru, vy ťuknete na jediný, ktorý je v ponuke a šup ho, ste v appke. Tá sa na prvý pohľad podobá na akúkoľvek inú video appku, až kým nezačnete objavovať jej čaro a funkcie…

…timelapse (časozber), motionlapse (pohyblivý časozber), 180° panoramatický záber, slow-motion, object tracking a pod. Áno, stabilizátor spolu s appkou umožňujú napr. sledovanie objektu, čo oceníte pri nahrávaní napr. vášho dieťaťa na svahu pri lyžovaní, keď sa zároveň potrebujete pozerať, kam smerujete na lyžiach a nemôžete mať oči celý čas na displeji telefónu. Všetky tieto funkcie sú skvelé, ale základ bol pre mňa zistiť, aký rozdiel dokáže ZHIYUN Smooth 4 vykúzliť počas samotnej stabilizácie videa. Všetko navyše je totiž už len príjemný bonus a šikovnosť mobilného video-producenta.

Video pred a po stabilizácii

Mohol by som teraz popisovať, ako stabilizácia (ne)funguje a v ktorých prípadoch. Nie je však lepšie si to pozrieť na krátkom videu? Skúsil som to v 3 situáciách:

  • chôdza na ceste (tvrdý povrch)
  • beh na ceste (tvrdý povrch)
  • motionlapse (pohyblivý časozber)

A v každej situácii si môžete pozrieť video bez stabilizácie (držal som mobil v ruke) a so stabilizáciou (mobil v testovanom gimbale). Rozdiel je jasný už na prvý pohľad… a rozdiel v motionlapse je doslova drastický 🙂

Tak čo, beriete si na najbližší trip s mobilom už aj gimbal?

Fotogaléria

Prečítaj si tiež