TOP 10 jedál ázijského streetfoodu

od jozo

Žiaden iný kontinent nie je tak plný unikátneho a chutného jedla ako práve Ázia. Kamkoľvek sa vyberiete, objavíte svet gastronómie tak pestrý, že nebudete chcieť odísť. Aby sme vám to neuľahčili, vybrali sme desať zaujímavých jedál pre ktoré sa oplatí navštíviť danú krajinu. No čo, ktoré jedlo by ste si nenechali ujsť?

Píše Tomáš Kubuš, autor blogu Street Food Hunters, pri ktorého čítaní vám zaručene začnú tiecť slinky… 🙂

#1 PANI PURI, India

Ak sa ocitnete v Indii, obklopia vás stánky s jedlom takmer na každom kroku. Prvé dni budete mať rešpekt, ale nebojte sa a pustite sa do toho. Jeden z najbežnejších jedál s ktorým sa určite stretnete je Pani Puri. Za týmto nič nehovoriacim názvom sa ukrývajú malé, prázdne guľôčky, ktoré predávajú z obrovských košov. Ak po nich siahnete, dostanete ich niekoľko, no prázdnymi nebudú. Roztlačia ich pred vami a naplnia zmesou korenistej vody (pani znamená v preklade voda) zmiešanej s cibuľkou či rôznymi bylinkami. Na ich chuť si treba zvyknúť, ale po čase ich budete na ulici vyhľadávať.

#2 SOM TAM, Thajsko

Papáju ako exotické sladké ovocie pozná určite veľa z vás. Ale viete o tom, že sa z nej dá vyrobiť aj skvelý slaný šalát? Najlepší vám zaručene pripravia predavačky v pouličných stánkoch po celom Thajsku. Nezrelú papáju zručne nastrúhajú priamo pred vašimi očami, hodia ju do mažiaru, kde už pred tým vymiešali zmes cesnaku, arašidov, palmového cukru a rybacej omáčky. Pridajú čerstvé rajčiny, fazuľové struky, šťavu z limetky a všetko spolu dokonale premiešajú. Level pikantnosti sa líši od stánku po stánok, no akokoľvek sa budete snažiť, vždy bude pikantnejší, ako ste si želali. A na záver tajný tip. Som Tam sa dá veľmi jednoducho pripraviť aj doma. Namiesto papáje použijete jednoducho dostupný kaleráb.

#3 MEE GORENG, Malajzia

Mee Goreng možno nepatrí medzi najznámejšie jedlá malajského streetfoodu, no zodpovedne môžeme prehlásiť, že patrí medzi najchutnejšie. Predstavte si wok do ktorého sa vhodia čerstvé fazuľové výhonky, kúsky nasekaného tofu, slíže, pikantná a rybacia omáčka, natenko nakrájané mäso a všetko sa to premieša a nechá chvíľku odležať. Až potom sa Mee Goreng vyklopí z woku a podáva sa na banánovom liste. Celý čas ste sa na prípravu pozerali a teraz s prvým sústom nechápete aký kúsok neba sa pred vami ocitol. Najlepší Mee Goreng pripravuje Jusúf na ulici Lebuh Armenia v centre mesta Georgetown na ostrove Penang.

#4 MOHINGA, Myanmarsko

O Mohinge nepočul len ten, čo nikdy nebol v Myanmarsku, niekdajšej Barme. Ak ste sa tu ocitli, museli ste skôr či neskôr natrafiť na pouličných predavačov rybacej polievky, ktorá povýšila dokonca za národné jedlo. Nájdete v nej plávať asi všetko. Kúsky rýb, slíže, zázvor, cesnak, cibuľku, ale aj malé chrumkavé cesto z cícerovej múky. Rybia omáčka a rybacia pasta jej dodajú silnú arómu, no čím dlhšie ju budete jesť, tým vám bude viac chutiť. Najčastejšie ju objavíte na raňajky, pretože sa považuje medzi domácimi za raňajkové jedlo.

#5 EGG WAFFLE, Hong Kong

Aj napriek tomu, že má Hong Kong široký výber streetfood jedál, u nás spôsobila závislosť iba jedna z nich – egg waffle. Jedná sa o waflu zo sladkého cesta, ktorá je tvorená malými guľôčkami. Na výber máte z viacero príchutí, napríklad tmavé s čokoládou alebo zelené, so zeleným čajom. Aj keď už tento dezert dorazil aj do našich končín, nikde nechutí tak dobre, ako na mieste, kde ho vymysleli.

#6 MOMO, Nepál

Hoci sa Nepál nemusí javiť ako tradičná streetfood destinácia, aj tu nájdete niekoľko skvelých jedál. Tým najtypickejším sú taštičky zvané Momo. Dostať ich všade po celej krajine, nájdete ich dokonca aj v Tibete či Indii, ale pre Nepál sa stali synonymom. Momo vyzerajú ako ruské pirohy a môžu byť varené vo vode alebo ich spravia zapekané. Najčastejšie ich naplnia zmesou mletého mäsa a korenín, ale vynikajúce sú aj vegetariánske či tie so syrom. Priamo v Káthmandú ich nájdete v toľkých reštauráciách, podnikoch či stánkoch, že ich ani nebudete vedieť spočítať. Bez nich jednoducho Nepál neopustite.

#7 BUN CHA, Vietnam

Vietnam je mekkou streetfoodu a hoci každého hneď napadne polievka Pho Bo, pri nej to však nekončí, ale len začína. Poradíme vám iné, skvelé jedlo, ktoré si hneď zamilujete. Vzniklo na severe Vietnamu a dnes je preto najrozšírenejšie práve v Hanoji. Vietnam je o polievkach a aj Bun Cha jednu z nich predstavuje. Táto je však iná, pretože si časť z nej pripravujete sami. Objednajte si na ulici Bun Chu a dostanete tanier plný ryžových slížov, misku polievky v ktorej sú kúsky nezrelej papáje či mrkvy, tanierik s bylinkami od mäty až po tie celkom neznáme a nechýbajú tu ani malé, mäsové fašírky. Vezmete do rúk paličky a všetko si to spoločne premiešate tak, aby ste v ústach pocítili explóziu chutí. Dokonalé, však?

PS: o kultúrnom šoku vo Vietname si môžeš prečítať aj v článku od blogerky lenkasays 🙂

#8 DIM SUM, Čína

Ak si odmyslíme polievky či ryžu, Dim Sum patrí medzi najzaujímavejšie jedlá čínskej kuchyne. Pripomínajú malé buchtičky, ktoré sú naplnené snáď tisíckou rôznych príchutí od slaných po sladké, no objavíte aj tie, ktoré nebudete vedieť zaradiť nikam. Medzi tie najchutnejšie patria Dim Sumy naplnené zmesou mletého bravčového mäsa. Naukladajú sa do bambusovej nádobky a nechajú sa napariť, kým nie sú hotové. Tradične sa podávajú podvečer a ak chcete byť ako domáci, nezabudnite si k ním objednať aj čaj.

#9 KOTTU, Srí Lanka

Keď počas prechádzky na Srí Lanke začujete rytmické udieranie kovových nástrojov o rozpálený gril, určite neutekajte preč. Práve naopak, hľadajte pôvodcu, pretože inak by ste mohli prísť o skvelé jedlo menom Kottu. Tenké placky rotti sa nasekajú na tenučké pásiky a následne sa na grile premiešajú s ďalšími ingredienciami. Nájdete tu napríklad čerstvú zeleninu, kari lístky, pikantnú omáčku a kúsky kuracieho mäsa, ktoré sú podfarbené chuťou tradičných korenín z niekdajšieho Cejlónu. Sledovať prípravu Kottu u skúsených majstrov je pastva pre oči, ktorá je predohrou ku skvelej chuti.

#10 BUBBLE TEA, Taiwan

Hoci Taiwan nepovažuje veľa ľudí za čajovú veľmoc, opak je pravdou. Už pár zastávok metrom z centra metropoly Taipei sa môžete poprechádzať pomedzi čajové políčka a ochutnať miestne odrody čajovníka. Skutočnú slávu však tejto príjemnej krajine priniesol až tzv. Bubble tea. Pripravia vám ho v špecializovaných stánkoch v každom meste a je to naozajstná lahôdka. Nás najviac zaujal čierny čaj s mliekom a tapiokovými perlami.

Autori: Petra Kubušová, Tomáš Kubuš (Street Food Hunters) – ak hľadáte viac lahodných noviniek zo sveta street foodu, určite sledujte ich skvelý blog Street Food Hunters aj na Facebooku

Prečítaj si tiež