72 hodín v Osle – čo všetko vidieť a koľko to stojí?

od jozo

Hlavné mesto Nórska patrí k jedným z najdrahších miest na svete. Napriek tomu sme sa ho na jeden z predĺžených víkendov rozhodli navštíviť a vrátili sme sa s množstvom zážitkov a bez vybielenej peňaženky 🙂 Čo všetko sa dá vidieť a zažiť za 72 hodín v Osle? Koľko to stojí? Množstvo tipov a odporúčaní nájdete práve v tomto článku.

Ako sa dostať z letiska do centra?

Hneď po prílete na letisko Gardenmoen (OSL), ktoré je vzdialené od centra Osla asi 50 km, nás prekvapilo intuitívne značenie. S nikým nemusíte prísť do kontaktu, nemusíte vedieť prakticky žiaden jazyk, nemusíte si zamieňať nórske koruny. Najlacnejšia cesta električkou (mestským vlakom) stojí 93 NOK, prakticky každých 10-15 minút obsluhujú spojenie letisko-centrum až 3 linky. V ponuke je aj drahšie spojenie, ktoré vynecháva pár zastávok, ale sú to zbytočne vyhodené peniaze, jedine že by ste potrebovali pár minút skutočne ušetriť.

Nórska koruna má pomerne stabiliný kurz. Za jedno euro dostanete približne 10 NOK, takže aj prepočet z NOK na eurá je veľmi jednoduchý – iba posuňte desatinnú čiarku o jedno miesto doľava. So zamienaňím hotovosti sa v Nórsku nemusíte vôbec trápiť, všade a všetko sa dá platiť kartou (debetnou alebo kreditnou). Doslova všetko – lístok na MHD, nápoj z automatu, verejná toaleta, všade akceptujú platobné karty. My sme za 72 hodín vlastne ani nezistili, ako vyzerajú Nórske bankovky.

Pri ceste z letiska vystúpte, ak smerujete do centra, na stanici Oslo S (skratka pre Sentralstasjon). Lístok si môžete kúpiť priamo na stanici, ak nestihnete vyhľadajte sprievodcu a kúpte si lístok priamo od neho. Cesta do centra mesta trvá približne 25 minút – kým sa rozpozeráte, už ste aj v centre.

Hneď ako vystúpite a nazriete do mapy Osla, zistíte tú najlepšiu vec na tomto meste – všetko dôležité je dostupné na pešo. Ak vám nevadí sa prejsť pár kilometrov, resp. pár desiatok minút pešo, nemusíte prísť do styku dokonca ani s MHD. Nás príjemne prekvapilo najmä ticho – v centre mesta totiž nejazdia takmer žiadne benzínové alebo dieselové autá. Iba občasne. Inak je centrum Osla prehliadkou elektrických áut, ktoré sú výrazne štátom dotované, majú povolený vstup do centra mesta (inak je mýto do centra v Osle drahé aj pre domácich), majú vyhradené parkovanie a bezplatné nabíjanie priamo pri najžiadanejších uličkách. Tesla model S, P, X, BMW i3, i8, Volkswagen e-Golf a e-Passat a množstvo ďalších. Ak ste fanúšikom elektrických áut, Oslo bude pre vás rajom.

Po príchode do nášho hotela od nás nechceli doklad totožnosti so slovami „We trust people“ – zatiaľ prvé miesto na svete, kde od nás pri ubytovaní nechceli ani ID (občiansky preukaz) ani pas. Keďže sme už vopred vedeli, že je Oslo riadne drahé mesto (patrí k najdrahším na svete), bookli sme si hotel bez raňajok a vedeli sme, že ani bloček z reštaurácie by sa nám veľmi nepáčil 🙂 Ak budete hľadať cenovo dostupné potraviny, hľadajte obchod REMA 1000 – kedysi boli tieto potraviny aj na Slovensku, nájdete ich aj v centre Osla a tu nájdete potraviny za asi najrozumnejšie ceny.

Roaming, telefonovanie a dáta

Roaming v Nórsku, napriek tomu, že nie je v Európskej únii, platí ako by ste v EÚ boli. V rámci aktuálnej regulácie EÚ tak môžete volať, „esemeskovať“ a byť pripojení na internete rovnako, ako by ste boli doma na Slovensku. V prípade návštevy Osla tak nemusíte riešiť offline navigáciu. Navyše, bezplatná Wi-Fi je na takmer na každom rohu, takže si budete môcť z navigácie stiahnuť online mapy priamo na mieste bez toho, aby ste sa dodatočne báli o dáta napriek vyššie spomenutej regulácii EÚ.

Pas môžete nechať doma

Nórsko umožňuje cestujúcim zo Slovenska v rámci schengenského priestoru návštevu na občiansky preukaz. Pas môžete spokojne nechať doma. Kombinácia občianskeho preukazu a debetnej karty je na návštevu Osla ideálnou kombináciou.

Oslo Pass vs Oslo City Card

Ak chcete zažiť Oslo na plno a máte radi najmä múzeá, určite siahnite po Oslo Passe, v rámci ktorého môžete navštíviť viac ako 30 múzeí bezplatne, zároveň je to váš bezplatný lístok na MHD, vstup na vonkajšie plavárne a získate s ním zľavy naprieč spektrom aktivít. Prakticky po celom meste vďaka Oslo Passu získate zľavu. Oslo Pass stojí 40 eur na 24 hodín alebo 60 eur na 48 hodín. Zoznam múzeí, ktoré môžete s Oslo Passom navštíviť, nájdete tu.

Alternatívne je k dispozícii Oslo City Card (prakticky konkurencia Oslo Passu) – podobná mutlivstupová karta vrátane hop-on-hop-off autobusu, ale je o niečo drahšia. 24-hodinová verzia pre dospelého vyjde na 60 eur, 48-hodinová dokonca na 90 eur. Zoznam všetkých aktivít a vstupov, ktoré v sebe zahŕňa, nájdete tu. Hop-on-hop-off autobus môže byť výbornou alternatívou v niektorých mestách, kde je pomerne zložitá mestská doprava, ako napr. Dubaj, avšak v Osle je všetko doslova na skok, presuny dopravnými prostriedkami až tak často potrebovať nebudete.

Bezplatné aktivity

V Osle nájdete taktiež mnoho aktivít a miest, ktoré sú bezplatné, ich zoznam nájdete na oficiálnej stránke visitoslo.com. Zároveň sa v tomto krásnom meste stále niečo koná (koncerty, umelecké stretnutia a pod.), opäť bezplatné. Ich aktualizovaný zoznam nájdete tu. Aby ste si ušetrili čas a energiu, pripravili sme pre vás mapku so všetkými bezplatnými miestami, takže si môžete rýchlejšie naplánovať, ktoré navštíviť a ktoré v závislosti od toho, kde sa budete nachádzať:

Kliknite na mapku pre zväčšenie v novom okne aj s popisom jednotlivých miest.

Čo nevynechať?

Prehliadku mesta začíname (pešo, bez MHD) v budove parlamentu. Stortinget, ako znie oficálny názov, je nechránená budova v centre mesta ponúkajúca bezplatné prehliadky, avšak iba v sobotu o 10:00 a 11:30. Na prehliadku sa nedá spraviť rezervácia a do vnútra pustia max. 30 ľudí. Odporúčame prísť o 30 minút skôr a do vnútra by ste sa mali bez problémov dostať.

Fotiť je povolené, nahrávať video zakázané. Výklad je v angličtine, prehliadka trvá okolo hodinky a dozviete sa všetko základné k fungovaniu nórskeho parlamentu, spôsobu voľby zástupcov či informáciu, ako často chodí kráľ do parlamentu (PS: asi raz do roka).

V nedeľu sú obchody v Osle pozatvárané, v pondelok zas múzeá.

Free Oslo Tour

Fenomén Free City Tours neobišiel ani Oslo, bezplatná prehliadka mesta začína každý deň o 10:00 pri soche tigra pred hlavnou stanicou, v piatok, sobotu a v nedeľu dokonca aj o 16:00. Rezervácia miest nie je potrebná, stačí prísť a pridať sa k skupine Free Walking Tour in Oslo. Prechádzka mesto trvá približne 1,5-2 hodiny a navštívite počas nej tieto miesta:

  • Jernbanetorget (The Tiger)
  • Kirsten Flagstads Plass 1 (The Oslo Opera House)
  • Trondheimsveien Oslo Borsen
  • Christiania Torv
  • Aker Brygge
  • Oslo City Hall
  • National Theatre
  • Karl Johans gate
  • The Storting is the Norwegian Parliament

Miesto stretnutia na Free Oslo Tour – pri soche tigra, kúsok od hlavnej stanice.

Odporúčame touto tour začať a následne sa vydať na ďalšie miesta, ktoré tour neobsahuje. Tour je síce bezplatná, ale obecne platí, že na záver dostáva sprievodca odmenu vo výške, ktorú sami uznáte za vhodnú. V Osle odporúčame nechať 10 eur za osobu. Stojí to inak za to, sprievodcovia bývajú ochotní, radi poradia aj netradičné miesta a môžete sa spýtať priamo na veci, ktoré inde nenájdete 🙂 Často sú sprievodcami totiž domáci alebo zahraniční študenti, ktorí poznajú netradičné zákutia miest najlepšie.

Holmenkollen

Nad Oslom sa pýši skokanský mostík Holmenkollen, ktorý určite nevynechajte. Budete sa však k nemu musieť dostať metrom s číslom 1, vydajte sa smerom na Frognerseteren. Vstup na mostík (na výhliadkovú vežú na vrchu mostíka spolu s múzeum v jeho útrobách) stojí 130 NOK. Jeden z najmodernejších skokanských mostíkov postavený z viac ako 1000 ton ocele má dĺžku takmer 100 metrov a skokanský K bod mostíka je stanovený na 120 metrov. Na vrchole mostíka je vyhliadková veža, odkiaľ je v prípade počasia nádherný výhľad na celé Oslo – budete mať reálnu predstavu, aké je Oslo rozsiahle napriek tomu, že v ňom žije iba pol milióna obyvateľov (pre porovnanie má Bratislava približne podobný počet obyvateľov). Ak budete mať odvahu, môžete za 73 eur absolvovať zip line – spustiť sa z vrcholu skokanského mostíka na lane až na druhý (spodný) koniec mostíka.

Budova opery a baletu

Ikonickú budovu pri prístave na 100% nevynechajte. Odporúčame jej návštevu vo večerných hodinách, pretože po bočných stenách budovy sa môžete dostať až na jej vrchol a vychutnať si odtiaľ nie len výhľad na okolitú časť mesta, ale aj romantický západ slnka. V roku 2017 a 2018 bude ešte prebiehať výstavba okolitých budov (knižnica, vychádzkové zóny a pod), takže romantický výhľad bude mierne kaziť čulý stavebný ruch, napriek tomu je budova v kombinácii betón-sklo čímsi špecifická – mali sme z nej pocit, že do Osla vôbec nepatrí a zároveň je jej pevnou súčasťou. Hlavná sála opery pohltí 1364 ľudí, vo vnútri budovy sa nachádza 1100 (!) miestností na ploche 38 500 m2. Oslo Opera House bola postavená za štyri roky s nákladmi okolo 4,4 miliardy NOK!

Christiana Torv

Bronzová ruka s prstom, ktorý ukazuje na miesto, kde vtedajší dánsko-nórsky kráľ Christian IV rozhodol, že bude stáť nové Oslo po tom, čo predošlé mesto zachvátil obrovský požiar.

Polárna loď Fram

Polárnici vždy patrili k histórii Nórska a Nóri sú na toto obdobie ich histórie právom hrdí. Polárna loď Fram je obrovská drevená loď, ktorá doteraz drží rekord v najdlhšie preplávanej trase čo najbližšie k severnému a čo najbližšie k južnému pólu. Výstava je spojená s interkatívnymi hrami, výkladmi, krátkym filmovým predstavením – dokonca sa môžete pozrieť do útrob lode či si sami vyskúšať, aké je to ťahať 300-kilogramový náklad na saniach. Objavili sme tu aj simulátor polárnej výpravy, kde pocítite chlad, s akým sa museli vtedajší polárnici vyrovnávať – a je to poriadna zima…  🙂 V Osle nájdete aj ďalšie výstavy lodí, ako napr. Kon-Tiki, ale hovorí sa, že múzeum s Framom je najlepšie.

Najdrahšie vydražené umelecké dielo na svete

V národnej galérii (Nasjonalmuseet) je najväčšou nórskou zbierkou umenia, malieb a sôch. Medzi inými tu nájdete aj diela Edvarda Muncha – Madonnu či najdrahšie vydražené umelecké dielo na svete, obraz Výkrik. Vstup do múzea je 100 NOK (s Oslo Passom bezplatne) a napriek tomu, že my dvaja nie sme žiadni znalci umenia, toto miesto sme neobišli a boli sme radi. Nádherné obrazy a história vás prenasledujú na každom kroku. No a nespraviť si typizovanú fotku si obraze, kde sa pristavujú všetci, by bol hriech 🙂

Vigeland Sculpture Park

Volá sa aj Frogner Park, my sme si ho nazvali osloská mohyla. Park, v ktorom nájdete 212 bronzových a granitových sôch, pričom každá z nich je holá. Na „vrchole“ parku sa nachádza mohyla zo sôch, ktorou autor zložil poklonu ľudstvu a jeho komplexnosti. Krásne okolie a pokoj parku si každoročne užije viac ako milión turistov. Pre domácich je to miestom stretnutia, opaľovania, grilovania a leňošenia – niečo ako pre Medická záhrada v Bratislave, len väčšie a výraznejšie prepojené s umením.

Spoznajte osloský fjord vďaka Island hoppingu 

Vydajte sa vďaka ferries, ktoré sú súčasťou osloskej MHD, na tzv. island hopping. S bežným cestovným lístkom (alebo s Oslo Passom, ak sa rozhodnete pre jeho kúpu), si môžete pochodiť niektoré zo siedmych ostrovov priamo v osloskom fjorde – Aker brygge, Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen či Langøyene. Island hopping zaberie istý čas, takže ho odporúčame v prípade, že ste v Osle o jeden-dva dni navyše.

Aj toto je mestská hromadná doprava 🙂

Vychádzka po prístave

Štvrť v okolí prístavu sa posledné roky premenila na úžasné miesto stretnutia Nórov a prakticky všetkých ľudí, ktorí do Osla prichádzajú. Množstvo reštaurácií, miest na posedenie či leňošenie, vonkajší bazén, či len sa tak potulovať a nasávať atmosféru. Jeden večer určite venujte vychádzke po prístave a pozorujte nádherné západy slnka (v závislosti od ročného obdobia, počas ktorého cestujete).

Blízko prístavu je však aj hneď niekoľko ďalších zaujímavých miest, ktoré sa oplatí nevynechať:

  • City Hall – mestská radnica, do ktorej sme sa bohužiaľ nedostali, lebo sme si zle pozreli otváracie hodiny 🙂
  • Noble Piece Prize Muzem – permanentné aj dočasné výstavy venujúce sa tematike mieru, vojen a riešenia konfliktov. 
  • Nationaltheatret – asi nebudete mať chuť sa ísť pozrieť na nórske divadelné predstavenie, každopádne je táto tradičná budova po ceste a určite stojí za jednu fotku. 
  • Sneak Peak – moderná presklenná veža ponúka za 20 NOK výhľad na záliv a mesto z výšky 54 metrov

Ďalšie aktivity

Oslo toho ponúka omnoho viac, ako môžete za 72 hodín stihnúť vidieť. Stovky a stovky aktivít, miest a odporúčaní nájdte na oficiálnej stránke mesta Oslo v tejto časti. Ak máte chuť na iné, ako nami odporúčané aktivity, tu je napr. mapka s ďalším množstvom „vecí“ na videnie/ochutnanie/zažitie:

Kliknite na mapku pre zväčšenie v novom okne.

 

Koľko stojí návšteva Osla?

72 hodín v Osle nás na lokálnej doprave, strave a vstupe do vybraných múzeí stálo 114 eur na osobu. Avšak k tomu treba pripočítať cenu ubytovania – ceny začínajú na úrovni 30 eur/os/noc a cenu letenky, v našom prípade to bolo na predĺžený víkend 125 eur na osobu. Návšteva Osla na 72 hodín tak vyjde so všetkým (vrátane letenky, dopravy a ubytovania) od 300 eur na osobu vyššie, aj to v rámci low-cost výletu. Horná hranica závisí samozrejme iba od vašich očakávaní a prianí 🙂 Vybrané ceny „komodít“ priamo v centre Osla:

  • jednosmerný lístok letisko-centrum 9 eur
  • zápalky 1 euro
  • džús v potravinách 2,5 eur
  • raňajky v bistre pre dvoch (croissant, káva, kakao) – 8 eur
  • obed na ulici pre dvoch (hot dog, burger, cola) – 16-20 eur
  • verejná toaleta – 2 eurá
  • káva/smoothie do ruky – 3,5 eur

Návšteva každého mesta je spojená s prekvapeniami a zaujímavosťami. Prinášame aj my takú našu malú zbierku postrehov, ktoré nás pri návšteve Osla zaujali:

  • O 17:00 ukončujú supermarkety pred piva a vína a po 20:00 ho nezoženiete nikde. Ak chcete kúpiť tvrdý alkohol, hľadajte Vinmonopolete, štátne obchody s alkoholom – pozor, alkoholické nápoje sú v Nórsku poriadne drahé.
  • Lacné a rýchle jedlo? 7-Eleven, známa sieť s minipotraviny a drobným tovarom – tieto obchodíky nájdete v Osle často.
  • Ak si chcete pri jedle aj oddýchnuť a posadiť sa, vyhnite sa centru mesta, kde sú ceny vyššie, ako v iných častiach. Na pešo (15-20 minút vychádzkovým tempom) nájdete v štvrtiach Torggata či Grønland zaujímavé chute východoázijských jedál. Ak dostanete chuť na nórske Fish&Chips, vyskúšajte Fiskeriet – neobjanujete. 
  • V meste nájdete viac ako 100 staníc s mestskými bicyklami. A napriek tomu, že je v Nórsku všetko drahé, miestami až príšerne drahé, môžu Nóri využívať tieto mestské bicykle za symbolický poplatok 14 Eur za rok – zoberú si bicykel zo stojana, presunú sa kam potrebujú a tam ho zaparkujú do ďalšieho stojana. Samozrejme je aj prenájom bicykla, rovnako ako čokoľvek iné v Osle, možné platiť kartou.
  • Ak hľadáte bezplatný koncert aj cez týždeň, skúste http://www.cafemono.no/
  • Nudíte sa? Nudistická pláž je 15 minút od centra 🙂 Nájdete ju tu.
  • Po anglicky vie v Nórsku takmer každý, ľudia sú ochotní a milí.

To najlepšie z Osla za 3 minúty:

Hlavné mesto Nórska má určite svoje čaro, ako každé miesto na svete. Napriek tomu, že sme sa kvoli cene dlhšie odhodlávali na jeho návštevu, neľutujeme. Áno, výlet do Osla na predĺžený víkend vyjde určite viac ako návšteva Prahy či Budapešti, ale tá severská pohoda a životný štýl stoja za to 🙂

Prečítaj si tiež