Tri postrehy z našich rodinných výletov

od hanka

Pre nás s Jožkom bol rok 2016 naozaj cestovateľsky „výdatný“. Okrem splneného sna o ceste po svete sa nám podaril zážitok, ktorý vo mne intenzívne zarezonoval. Tiež sa týka cestovania 🙂 (samozrejme), tiež sa týka našej cesty po svete, ale možno namiesto dobrodružstva mala táto destinácia príchuť rodinnej dovolenky. Nakoľko v posledných rokoch opäť prichádzame na chuť dovolenkám s rodičmi a blížia sa sviatky v roku, kedy by práve rodina mala ísť do popredia našej pozornosti, rada by som sa s vami podelila o niektoré moje príjemné zistenia z rodinných dovoleniek.

1. Spoločné zážitky sú lepidlom vzťahov 

Asi tak ako väčšina mládežníkov, aj nás v istom veku opustila potreba chodiť na dovolenky a výlety s rodičmi. Čo je však na našom vzťahu s rodinou skvelé je, že sa nám táto chuť na rodinné dovolenky opäť vrátila. Uvedomujem si, že nie každý má v živote také šťastie ako my, že rodinu máme a že si vážime, akú má hodnotu. Je samozrejmé, že nie pre každého je takéto niečo realizovateľné, ale myslím si, že pokiaľ je to čo i len trošku možné, aby ste s členom či členmi rodiny išli na výlet, je to jeden z najúžasnejších spôsobov, ako si s rodinou vybudovať silné puto. Samozrejme, pokiaľ nie ste práve typy, že ak ste spolu dlhšie ako pár hodín idete sa pozabíjať. V takom prípade odporúčam skôr spoločný výlet do divadla, kina, či inú aktivitu krátkeho časového rozsahu.

My máme šťastie. Naši (moji a bratovi:) rodičia radi a veľa cestujú (a to sa stále čudujú prečo mám také túlavé topánky ja), majú nás a našich partnerov radi a my zas ich. Preto sme rodinnej dovolenke dali po rokoch opäť šancu a predminulé leto sme spolu strávili týždeň na jachte v Chorvátsku. Keď už zvládnete byť spolu na jachte skoro 24/7 tak viete, že už máte krst ohňom za sebou.

rodina-jachtaZhodli sme sa, že to bola jedna z najlepších dovoleniek aké si pamätám a že si to zopakujeme. Neubehol ani rok a už sme plánovali ďalší spoločný výlet. Tento krát do New Yorku a Miami. Celá rodina. Top krajina. Očakávania boli veľké. New York ohúril aj na x-tý krát a „párty“ Miami nás tiež veľmi bavilo.

foto-key-westVýlety s rodinou však nemusia byť megalomanské. Niekedy stačí zobrať rodinu na malý jednodňový výlet na Slovensku alebo zbehnúť na potulky k niektorým z našich susedov. Úplne stačí aj jedeň deň, minimálne výdavky a máte na čo spolu spomínať.

2. Spomienky nevymiznú

Práve spomienky sú tým najcennejším, čo vám ostane. Rodinu máte na celý život. V hlave a srdci si ich nosíte stále a čím viac krásnych chvíľ sa vám s rodinou spája, tým sú vaše spoločné stretnutia bohatšie.

Pre nás sú spoločné zážitky z výletov a dovoleniek neustálou témou a pobavením.  Spoločným cestovaním s rodinou si človek vytvorí aj úžasné spomienky zo súčasnosti. Nebude vás teda s rodičmi spájať už len minulosť a detstvo, ale aj aktuálne zážitky, ktoré sú pre všetkých o to cennejšie, že si ich človek detailnejšie a vedomejšie pamätá, ako dovolenky z detstva.

3. Rodičia ako „parťáci“ 

Samozrejme, aby rodinné dovolenky fungovali aj medzi dospelákmi, je potrebná jedna zásadná zmena oproti minulosti.

img-20160502-wa0028-01Z môjho pozorovania: Aby takýto režim fungoval je potrebné, aby rodičia vedeli ovládať svoju potrebu „vychovávať“ a byť rodičmi a deti, aby tolerovali, ak sa rodič sem tam pozabudne a začne byť rodičom. Ak zvládnu obe strany potlačiť svoje ego, mohol by sa takýto experiment opäť podariť.

V našom prípade je veľkou výhodou, že máme mladých rodičov. Keďže sa môžeme domnievať, že s nižším vekovým rozdielom je vyššia pravdepodobnosť, že vaše cestovateľské resp. výletné tempo bude podobné, ale ani to nemusí byť pravidlom.

miamiStáva sa, že rodičia majú dynamickeješie tempo a zvládnu toho pobehať ešte oveľa viac ako my. Taktiež sa stáva, že keď sa v New Yorku stretnete a chcete sa odfotiť, tatino má lepšiu „selfie-tyčku“ ako vy.

A hoci tieto Vianoce cestujeme do Maroka, takže riskujem, že pri téme o rodinných hodnotách vyzniem nedôveryhodne, som presvedčená, že pokiaľ sa v rodine viete aspoň na chvíľu naladiť na rovnakú vlnu a užiť si jeden druhého, tak spoločné výlety a dovolenky môžu byť skvelý spôsob, ako stráviť čas s tými najdôležitejšími ľuďmi v našich životoch. Ja som za tých mojich nesmierne vďačná.

Šťastné a veselé vám vinšujeme a nech všetci veľa cestujeme!

foto-letisko

Prečítaj si tiež