Tip na ubytovanie v Sucre – Villa Oropeza

od jozo

Sucre je konštitučné a pokojné hlavné mesto, ktoré na rozdiel od zvyšku Bolívie ponúka príjemnú architektúru a je zapísané dokonca na zozname UNESCO. Oplatí sa tu zastaviť na 2 dni a 2 noci a my máme pre vás tip, kde sa ubytovať za lacno, bezpečne, komfortne a pritom ste 5 minút od hlavného námestia. Villa Oropeza.

1-IMG_0258Obrovská vila je z jednej polovice prerobená na veľmi útulný, trojposchodový hostel. Prespať tu môžete už od sympatických 6 eur na osobu a noc v zmiešanej 4-ke, 6-ke alebo 8-ke, prípadne si môžete vybrať súkromnú dvojposteľovú izbu, ktorá na mieste stojí cca 17 eur, pri online bookovaní (booking.com, Agoda, Kayak…) ju viete zakúpiť od 13 Eur na noc pre dvoch. Naša voľba padla práve na súkromnú dvojposteľovú izbu s manželskou posteľou a samostatnou kúpeľnou a boli sme spokojní. Pomer ceny a výkonu je výborný. Azda aj preto mala Villa Oropeza pred našou návštevou z viac ako 120 hodnotení celkovú známku 9,3 na booking.com.

Hneď na úvod sa musíte dostať do hostelu cez zakódovanú vstupnú bránu z ulice, takže žiadni nepovolaní hostia. My sme si spokojne nechávali aj izbu odomknutú či tablet sme nechali nabíjať na recepcii. Villa Oropeza patrí jednej z lokálnych rodín, väčšinu času je však na recepcii plynulo anglicky hovoriaca pracovníčka, ktorá je veľmi ochotná. Rada vám poradí, kam sa vydať na dobré raňajky, za pamiatkami či ako riešiť (v našom prípade) štrajk a tým ovplyvnenú lokálnu dopravu.

Check-in time je o 12:00, check-out o 11:00. My sme kvôli autobusovému spojeniu prišli o niečo skôr, tak sme si zatiaľ zložili veci a užívali si slniečko na priľahlej záhrade. Po ubytovaní sme si pripravili jedlo v kuchynke (k dispozícii sú dve – nestalo sa, že by sme sa s ostatnými hosťami tlačili, skôr naopak, môžete sa porozprávať a nazdieľať cestovateľské plány). Drink odporúčame si dať na terase na treťom poschodí, kde je závesná sieť a miesto na pokojnú prácu či oddych. Ak budete mať pre zmenu pri odchode plánovaný večerný spoj (pravdepodobne to bude autobus), batožinu si môžete nechať na hosteli v zamknutej miestnosti – vždy sa tam dostanete iba s recepčnou.

1-IMG_0338Samotná izba je prekvapivo priestranná s teplou drevenou podlahou a na bežnej manželskej posteli sme sa vyspali do ružova. Čistota je na vysokej úrovni, hneď po prvej noci sa nás opýtali, či nám majú znova upratať – do sa vo väčšine hostelov nestáva, takže sme zdvorilo odmietli 🙂 Európan zvyknutí na teplé, vyhrievané izby bude mať v Bolívii prvé dni ťažké, my sme si už po týždni zvykli a chápeme, že kúrenie či elektrické vyhrievače (calefación) k dispozícii nie sú takmer nikde okrem drahých hotelov. Koncom mája však bolo v izbe vcelku príjemne, v noci sme si na perinu priložili ešte jednu deku a ráno sme sa zobudili príjemne oddýchnutí.

Wi-Fi je k dispozícii síce s dostatočným signalóm po celej budove, prenosové rýchlosti sú však vhodné maximálne na prezeranie Facebooku či e-mailov. Rýchlosť uploadu je niekde okolo 5 kB/s. Keď sa budete nudiť, môžete si zahrať stolný tenis, prípadne sa vydať na prechádzku. Hlavné námestie (Plaza 25 de Mayo) je 5 minút pešo, z hostela výjdete smerom doľava, na prvej doprava a potom už iba stále rovno. Autobusovú stanicu máte buď 30 minút na pešo so stúpaním, s taxíkom za 10 BOB (cca 1,5 eur), alebo za 2 BOB (cca 30 centov) na osobu ak využijete collectivos, čo sú menšie minibusy chodiace s neskutočnou frekvenciou. Stačí, že na ulici zdvihnete ruku a minibus vám zastaví kde si zamávate.

1-IMG_0265Drobnosť, ktorú oceníte až pri návšteve Bolívie – Villa Oropeza ponúka horúcu sprchou s dostatočným tlakom, voda je ohrievaná plynom, takže si konečne užijete poriadne horúci večer. Rovnako je k dispozícii v kuchynke plynový šporák. Supermarket je cca 10 minút pešo, nákup si môžete uskladniť v chladničke. Villa Oropeza má skvelú polohu aj vzhľadom k lokálnemu trhu (Mercao Central), kde si môžete dať domáce obedové menu za 10 BOB (cca 1,5 eura), prípadne skvelé ovocné šťavy za 8 ÷ 15 BOB (1 ÷ 2 eurá). Odporúčame však aj jogurtovo-ovocný mix (12 ÷ 15 BOB, cca 1,5 ÷ 2 eurá).

1-IMG_0317My sme išli do Sucre s tým, že si tam oddýchneme a načerpáme energiu na ďalšiu časť výletu. Konštitučné hlavné mesto túto našu úlohu splnilo na výbornú, aj vďaka ubytovaniu vo Villa Oropeza, kde sme mohli bezpečne zložiť veci a za pár eur si oddýchnuť v srdci mesta. Môžeme len odporučiť.

Prečítaj si tiež