9 netradičných športov, o ktorých ste nikdy nepočuli a sledujú ich milióny ľudí

od jozo

Máte aj radi šport? Aj ja. Máte pocit, že poznáte takmer všetky svetové a nasledovanejšie športy? Aj ja som mal tento pocit, kedysi… 🙂 Ale rýchlo som bol vyvedený z omylu, keď sme v roku 2016 precestovali pár desiatok krajín naprieč 4 kontinentmi. Hovorí vám niečo Sepak Takraw či Kabadii? Ak nie, nevadí, len to nehovorte tým desiatkam miliónov ľudí, pre ktorých je to najsledovanejší šport v ich krajine 🙂 Za tých pár rokov na cestách som si robil poznámky, tu je môj výber obľúbených 9 netradičných športov, o ktorých si myslím, že ste doteraz ani nepočuli. Vitajte vo svoje akrobatického futbalu či naháňačky na jeden nádych 🙂 PS: ak poznáte iný netradičný šport, ktorý nie je v zozname, napíšte mi na jozo@cestujemespolu.com

Sepak Takraw

Kombinácia volejbalu, badmintonu a futbalu. Traja proti trom cez „badmintovú“ sieť. Máte ratanovú loptu, ktorú môžete ľubovoľnou časťou nohy alebo hrude dostať na druhú stranu k súperovi – v Sepak Takraw na to máte 3 dotyky. Pri tých akrobatických kopoch, čo hráči predvádzajú, začnete mať rýchlo pocit, že ste akosi neohybný. Prvýkrát sa tento šport objavil v roku 1450 (!) v Malajzii, dnes sa okrem iného hrá s veľkou obľubou v Indonézii, Bruneji, Singapure, v Thajsku, na Filipínach či Laose.

Kabaddi

Jeden z mojich najobľúbenejších ázijských športov na sledovanie 🙂 Ide o vcelku vtipný kontaktný tímový šport (7 na 7). Niečo na štýl naháňačky, ale na uzavretej ploche. Cieľom útočiaceho družstva je vyslať svojho útočníka tzv. raidera, ktorý musí prekročiť stredovú čiaru, dotknúť sa súpera (alebo súperovej vnútornej čiary) a minimálne nejakou časťou tela prejsť späť na svoju polovicu (alebo sa aspoň dotknúť stredovej čiary). To musí spraviť bez toho, aby ho brániace družstvo chytilo a pozor, teraz prichádza tá lahôdka – útočník to musí spraviť na jeden nádych. Ako to zmerať? Útočník musí kričať „kabaddi-kabaddi“ 🙂

Spikeball

Šport vo veľkej miere inšpirovaný volejbalom, ale vyzerá to ako o dosť väčšia zábava. Môžete ho hrať takmer kdekoľvek v exteriéri a práve posledné roky tento šport zažíva svoj boom. Spikeball (nazývaný aj Roudnet) je veľmi mladý šport, vznikol iba v roku 1989. Hrajú dvojice proti dvojiciam (mužské, ženské alebo zmiešané páry) a pravidlá rozhodne vysvetlovať netreba, postačí vám na ich pochopenie pár sekúnd:

Canoe Polo

Kanoe a vodné pólo dokopy? Och áno, ide to! V talianskom Trieste sme mali možnosť naživo vidieť národné majstrovstá v tomto športe a bola to prekvapivo zábava. 5 na 5, všetci na kanoe, hrá sa na dve polovice (každá 10 min). Bránka je vo výške niečo cez 2 metre a váš tímový cieľ je jasný – dostať vodnopólovú loptu do brány.

Ricochet

Máte radi squash? Tak potom si rozhodne vyskúšajte aj tento šport. Kedysi boli v Bratislave aj 2 ihriská, úprimne netuším, či sa dá tento šport ešte niekde u nás hrať. Pravidlá sú veľmi podobné ako v squashi, ale ste v uzavretom kvádri a môžete využiť na hru aj znížený strop.

Chessbox

Toto vyzerá ako nepochopiteľný mix športov a strašne by som ho chcel vyskúšať. Šach spojený s boxovaním? Presne tak! Jedno kolo boxujete, druhé hráte šach. Obe časovo limitované. Potom znova box a znova šach. Vyhráva ten, kto dá druhému K.O. v boxe alebo šach-mat v šachu 🙂 Vyzerá to možno uletene, ale predstavte si, čo musíte spĺňať na tento šport – mať výborné mentálne zdravie a perfektnú kondičku. Toto je Chessbox:

Bo-taoschi

Tak tomu sa povie skutočné tímová hra – hrajú ju totiž 2 tímy a spolu medzi sebou zápasí 150 ľudí! Bao-taoschi pochádza z Japonska, kde ju hrali armádni kadeti a jej princíp je „capture the flag“. Cieľom brániaceho družstva je udržať ich „vlajku“ (drevený stožiar) vzpriamený a útočiace družstvo ju chce zhodiť (dostať do aspoň 45° uhla). Počkajte chvíľku, kým uvidíte útok modrého družstva:

American Cornhole

Nechápem prečo, ale Facebook mi videá z tejto hry pravidelne ponúka na sledovanie. Neodolal som a klikol – dvaja hráči hrajú proti sebe a hádžu vrecko naplnené kukuricou do vyvýšenej plošiny s dierou na jej konci. 3 body získate, ak sa trafíte do diery, 1 bod ak zostane vaše vrecko aspoň na plošine. Hrá sa do 21. Znie to nudne? Tak trocha, ale pozrite si toto video s najlepšími hodmi z americkej ligy:

Footpool Billiard

Máte radi futbal a sem-tam si v krčme zahráte biliard? Tak potom to bude niečo pre vás:

Bonus – ako sa vyvíjala obľúbenosť športov podľa počtu divákov od roku 1920 do dnes?

Pozrite si historický prehľad (od roku 1920 až do 2020) toho, ktorý šport bol ako sledovaný. Toto video to perfektne sumarizuje:

Prečítaj si tiež