Vrch Vysoká – tip na najkratšiu cestu a krásne výhľady

od jozo

Vysoká je druhým najvyšším vrchom Malých Karpát a zároveň najvyšším vrchom bratislavského kraja. V rámci turistickej výzvy našich kamošov z Travelistanu som saj eden piatok hecol a po práci si to zamieril do obce Kuchyňa (40 km za Bratislavou), zaparkoval na okraji, obul staré tenisky a vybral sa na túto príjemnú túru. Na Vysokú sa dá dostať z viacerých smerov, keďže som štartoval po práci, nemal som do zotmenia veľa času, tak som hľadal tú najkratšiu cestu. Inak, pri výstupe a zostupe som stretol spolu presne 4 ľudí 🙂 Perfektné miesto na trocha kľudu len a len pre seba…

Ako sa dostať čo najrýchlejšie na Vysokú?

Vysoká (754 m n. m.) sa nachádza v rovnomennej prírodnej rezervácii, ktorá je ľahko turisticky dostupná a zavďačí sa vám pri dobrom počasí výhľadom na široké okolie – od Koliby, cez Podunajskú pahorkatinu až po Považský Inovec. Na vrchole Vysokej je veľký drevený kríž a prechádza tadeto modrá turistická značka. Ako sa sem dostať? Možností je hneď niekoľko:

  • modrou značkou z obce Kuchyňa (2:35 hod)
  • modrou značkou zo Zochovej chaty (2:40 hod)
  • môj tip: modrou značkou z Odbočky na Pulmanovu farmu (1:35 hod)

Keď pôjdete autom severne za obec Kuchyňa smerom na rohožník, cca po 500 metroch je malá drevená tabuľa s označením Vývrat (nepomýliť si s jazerom Vývrat, ktoré je o pár sto metrov vyššie). Je tu aj zastávka autobusu na znamenie, takže môžete pri ceste autobusom vystúpiť priamo tu. Pokračujte východne smerom na Odbočku na Pulmanovu farmu. Tu na rozcestníku (pri megalomanskej rekreačnej stavbe obohnanej veľkým betónovým plotom, ževraj to chce byť horáreň) uvidíte aj modrú značku s cieľom Vysoká, ktorá udáva čas 1 hod a 35 min. Ak kráčate sami a máte radi rezkejšie tempo, zvládne to pohodlne pod hodinu – ja som to dal za 57 minút a to nie som žiaden aktívny turista. Cesta dole je potom už na vás, mne to trvalo 38 minút.

Počas túry vás toho veľa neprekvapní, cesta je dobre značená, trocha zmätočný je možno iba úvod – hneď za stavbou je uzučká prudká cestička smerom do lesa, ja som na prvý pokus túto cestičku minul a trocha blúdil, domáci mi ju potom ukázali.

Stúpanie lesom je príjemne prudké, prakticky traverzujete po Vysokej a striedajú sa tu rovinky aj prudšími miestami. Sem-tam sú tu popadané stromy, takže občasne treba aj niečo obísť a preskočiť 🙂

90% času ste počas tejto túry v lese, prvé výhľady a okolie sa odhalia až v záverečnej časti, kde sa výraznejšie mení aj stúpanie a na záver vás čaká 10-15 minút trocha väčšieho zaberáku po skalnom podloží.

Pri dobrom počasí nepotrebujete na tento výstup žiadnu špeciálnu obuv, ak by ste však šli na jar, jeseň alebo zimu, nezabudnite na poriadnu turistickú obuv. Na vrchole vás čaká veľký 3-metrový drevený kríž, určite si tu strihnete jednu selfie 🙂 Krásny výhľad je najmä smerom na východ, možno by stála za to si túto túru zopakovať pri východe slnka.

Prečítaj si tiež