10 (netradičných) tipov na cestovateľský darček na Vianoce

od jozo

Je presne mesiac pred Vianocami a dal som si za úlohu cez víkend spísať si zoznam všetkých vianočných darčekov, nech ich nemusím zháňať na poslednú chvíľu a vyhnem sa tak stresu. Ak máte podobný cieľ, prinášame vám 10 (netradičných) tipov na cestovateľský darček pod vianočný stromček.

Za spomenutie akéhokoľvek z nižšie uvedených produktov alebo služieb nemáme žiadnu províziu, nejde o žiaden affiliate program ani na tom nijak inak nezarábame. Všetky spomenuté produkty alebo služby sme už použili (dlhodobo) a odporúčame ich preto, pretože ich osobne považujeme za užitočné.

1. Fotoalbum

Z letnej dovolenky sa väčšina z nás vráti zo stovkami či tisíckami digitálnych fotiek (mobil, foťák, GoPro, dron…) – skúste však zhmotniť tieto zážitky do kvalitného fotoalbumu. Ako však na to? Čo to stojí? Dočítate sa v našej rozsiahlej recenzii. Navyše, máme pre vás exkluzívnu 50% zľavu – pri dokončení fotoalbumu zadajte zľavový kód cestujemespolu2018, z výslednej ceny sa odpočíta 550 Kč pri minimálnej objednávke 1000 Kč, teda 55 % z minimálnej objednávky.

2. Šampón/mydlo, ktoré vám nezhabú na letisku

Na festivale udržateľnosti sme sa započúvali do prednášky o zero waste živote a zaujal nás tip na prírodné tuhé šampóny a mydlá od musk.sk. Tak sme si po jednom kuse objednali a musím priznať, že je to skvelá náhrada k tekutým mydlám (tie vám totiž na letisku na security checku aj tak vyhodia) – tuhé mydlo je malé a ľahko prenosné, výborne pení a stačí skutočne iba trocha pošúchať na vlhkej pokožke (alebo vlasoch) a umyjete sa ako ste bežne zvyknutí. Navyše ste šetrní k prírode, keďže je mydlo vyrobené z prírodných materiálov a nemá ani plastový obal.

3. Headphone splitter

Taká drobnosť (stojí to menej ako 2 eurá) a pritom nám už na cestách toľkokrát chýbala – ak si chcete pozrieť spolu film na notebooku (tablete, mobile…) a nechcete vyrušovať ostatných hlasitým zvukom, zostáva jediná možnosť – každý dostane do ucha jedno slúchadlo 🙂 Headphone splitter slúži práve na zduplikovanie 3,5 mm jack konektora a vytvorenie priestoru na pripojenie dvoch slúchadiel. Kúpite napr. na alza.sk.

4. Lacná letenka

To sa ľahko povie, však? Kde však takú letenku hľadať? Ako sa vyznať v tom množstve ponúk a akcií a ako vôbec viem, že ide o lacnú letenku bez nejakých háčikov? Všetky odpovede na tieto otázky sme pre vás pripravili v našom veľkom seriále o lacných letenkách. Nebojte sa, nejde o žiaden platený e-book, my vám prinášame všetky informácie zdarma 🙂 A aby sme vám to spravili ešte ľahšie, vytvorili sme pre vás každých 15 minút aktualizovaný zoznam všetkých akciových leteniek na www.cestujemespolu.com/letenky.

5. Stieracia mapa

Radi cestujete na nové a nové miesta? Aj my! Na stene nám visí veľký obraz, do ktorého si zapichujeme vlajky do miest, ktoré sme už navštívili a máme doma aj niekoľko stieracích máp. Šikovný darček, ktorý zoženiete v rôznych verziách – Slovensko, Európa, svet, jednotlivé kontinenty… zakúpite napr. na worldmaps.sk.

6. Bedeker

Cestovateľskí sprievodcovia sú obľúbeným darčekom pre všetkých cestovateľov, my ich máme doma cez dva tucty a poznáme desiatky cestovateľov, ktorí ich nielen že zbierajú, ale najmä v nich hľadajú kvalitné a overené informácie. Keď sme otvorili Martinus.sk, objavili sme cez 2000 cestovateľských bedekrov… takže vyberať je rozhodne z čoho 🙂

7. Cestovateľská elektronická zubná kefka

Tu si poviete, že toto je fakt hovadina a ja by som vás chcel presvedčiť presne o opaku. Aby som nevaril z vody, skutočne som sonickú kefku od Philipsu skúšal 9 mesiacov (dôkaz nájdete tu), dodnes ju používam a brávam si ju so sebou na každú služobnú cestu aj dovolenku. Mal som možnosť sa rozprávať s piatimi stomatológmi o výhodách sonickej kefky a všetci mi ju zatiaľ len odporučili. Nejde o lacný darček (od 100 do 300 eur), ale je to zatiaľ najlepšia investícia do zdravia, ktorú môžem osobne odporučiť.

8. Extrémne praktický cestovateľský batoh

Už 4 mesiace (a takmer 10 výletov) testujeme cestovateľský batoh PeakDesign Everyday Backpack a okrem bežných vecí v ňom nosíme najmä celú našu fotovýbavu. Akože dať 250 eur za batoh je tak trocha šialenosť, ale kvalita je na špičkovej úrovni a zároveň je to extrémne praktický batoh, ktorý je stvorený pre cestovateľa – posúvateľné priehradky, najrôznejšie otváracie mechanizmy z azda všetkých strán, množstvo úložných priestorov aj zachytávacích bodov, viete ho nosiť v ruke, na chrbte aj pripevniť na kufríku… toto je darček pre cestovateľa, ktorý skutočne ocení kvalitu!

9. Jazykový pobyt

Čo tak spojiť cestovanie so štúdiom? Aj kratšia dovolenka (1 alebo 2 týždne) sa dá spojiť s intenzívnou výukou napr. angličtiny. My práve v marci 2019 vyrážame na Maltu, aby sme sa zlepšili v našej business english cez Maltalingua.com. K dispozícii je aj česká stránka a česká kontaktná osoba a čo nás najviac potešilo, sú hodiny angličtiny v doobedných hodinách, aby sme potom mali čas na spoznávanie Malty.

10. Cestovateľská platobná karta

Dlho som nebol nadšený nejakou službou, nie to už bankovou službou či dokonca platobnou kartou. Revolut je pre cestovateľov, trúfam si tvrdiť, menšou revolúciou. Účet, ktorý môžete mať v 25 menách s najaktuálnejším medzibankovým výmenným kurzom – tzn. vyberáte v zahraničí peniaze v bankomatu bez poplatku za prevod meny, zároveň do 200/400 eur máte výbery bez poplatku. Všetko riešite cez appku, ktorú máte chránenú odtlačkom prsta, online viete okamžite všetko nastaviť (zablokovanie výberu z bankomatu, online platby, dočasné zablokovanie a odblokovanie karty, zmeny mesačných limitov) a moja obľúbená location-based security – s kartou nezaplatíte na inom mieste, ako sa nachádza váš mobil (napr. pri ukradnutí a zneužití v inom štáte). Je toho omnoho viac, prečítajte si v našej veľkej recenzii. Aj keď je celý Revolut účet bezplatný, výroba a doručenie platobnej karty k vám stojí 6 eur. Na Slovensku si však exkluzívne práve vďaka #cestujemespolu môžete nechať doručiť kartu bezplatne. Využite tento odkaz na stiahnutie appky, majte na účte aspoň 10 eur, objednajte si kartu a máte ju zdarma, takže môžete celý Revolut v praxi reálne zadarmo vyskúšať.

Prečítaj si tiež