Nové pravidlá Ryanairu o preprave batožiny s platnosťou 15.1.2018

od jozo

Od 15. januára 2018 mení najväčšia európska letecká spoločnosť Ryanair podmienky prepravy príručných batožín. Väčšia príručná batožina cestujúceho už bude prepravená v podpalubí, na palube bude povolený len druhý menší kus batožiny, napr. kabelka/notebook. Iba cestujúci, ktorí si zakúpia prioritný nástup, si budú môcť väčšiu príručnú batožinu (kufor, cestovnú tašku, väčší batoh) vziať so sebou aj na palubu lietadla.

Aj naďalej platí, že cestujúci môžu bezplatne prepraviť Ryanairom dva kusy príručnej batožiny – 1 kus malej príručnej batožiny (rozmery max. 35 x 20 x 20 cm – dámska kabelka, pánska taška, notebook, igelitka) a 1 kus väčšej príručnej batožiny (väčší kufor na kolieskach – rozmery max. 55 x 40 x 20 cm, alebo väčšia cestovná taška, batoh). Problematické tak budú pravdepodobne batohy s technikou (foto, video…) – uvidíme ako to bude v fungovať v reále, nikto však nebude chcieť drahú fototechniku dávať do podpalubia.

Väčšia príručná batožina bude prepravená v podpalubí. Cestujúci ju odovzdá až pri nástupe do lietadla, preto si ju vezme so sebou aj pri prechode bezpečnostnou kontrolou. Preto sa na ňu vzťahujú všetky prepravné podmienky ako na príručnú batožinu, vrátane zakázaných predmetov či limitov na tekutiny, pasty, gély len do 100 ml. V praxi sa však veľa nemení, iba pôjde batožina na dobu letu do podpalubia – Ryanair sa týmto snaží krokom snaží iba viac marketovať svoj produkt prioritného nástupu, avšak či sa mu to týmto krokom podarí…

Ryanair zároveň znižuje poplatok za podanú batožinu zo súčasných 35 € na 25 € a zvyšuje jej hmotnosť z 15 kg na 20 kg. Poplatok platí pri rezervácii vopred cez webovú stránku.

Prečítaj si tiež