Ako vybaviť víza do Indie v Bratislave (stručný návod, ako na nič nezabudnúť)

od jozo

Vízia do Indie nie je možné vybaviť na hraničných priechodoch ani letiskách, pri návšteve Indie tak musíte spraviť vopred. Najskôr je potrebné vyplniť elektronickú žiadosť a potom s vytlačenou žiadosťou zájsť na indickú ambasádu v Bratislave, ktorá je otvorená každý deň. Typicky trvá vybavenie víz 3 pracovné dni, často sú však hotové už aj na druhý deň. Každý žiadateľ je povinný prísť osobne, nedá sa spraviť ani hromadná žiadosť ani žiadosť v zastúpení.

Na vyplnenie elektronickej žiadosti si pripravte pas a trocha trpezlivosti, pretože tento niekoľkokrokový proces nefunguje vždy úplne správne. Resp.,funguje v závislosti od typu webového prehliadač (vo Firefoxe ide všetko na 100%, ale v iných prehliadačoch vám už pri treťom pokuse môže dôjsť trpezlivosť). V pomerne detailnej žiadosti sa vás budú pýtať na najrôznejšie drobnosti, od zamestnania, cez vašich rodičov až po vaše vierovyznanie. V poslednom kroku zadávania údajov si môžete vybrať termín (avšak iba deň, nie konkrétnu hodinu), zväčša dostanete na výber hneď niektorý z ďalších dní. Výsledkom elektronickej žiadosti je PDF-ko, ktoré si vytlačte a zájdite s ním na ambasádu v čase, ktorý objavíte v samotnom PDF-ku. S najväčšou pravdepodbnosťou budete žiadať o turistické víza, ktorých vybavenie je jednoduché, ale aj zábavné. Poradíme vám niekoľko trikov, ako si pomôcť, keď vám niektorí z úradníkov budú klásť polienka pod nohy 🙂

Tip: presnú hodinu návštevy ambasády nemusíte úplne dodržať, v praxi to nikto nekontroluje.

Takže, na turistické víza do Indie potrebujete:

  • cestovný pas platný 6 mesiacov po návrate z Indie
  • vytlačenú elektronickú žiadosť
  • 1 ks fotografie pasového formátu
  • doklad o dostatku finančných prostriedkov v objeme 50 Eur na každý deň pobytu v Indii
  • spiatočnú letenka
  • itinerár cesty
  • poplatok 53 Eur (v hotovosti a presne, v roku 2015 neakceptujú platobné karty 🙂
  • doklad o zdravotnom cestovnom poistení na celé obdobie pobytu v Indii

Tip: poplatok za turistické víza 53 Eur si preneste v hotovosti a presne.

Doklad o dostatku finančných prostriedkov môžete nahradiť aktuálnym výpisom z účtu, kde by bolo fajn, aby svietila nejaká rozumná čiastka približujúca sa počtu dní, ktoré chcete stráviť v Indii × 50 Eur. Ako výpis z účtu stačí vytlačená hlávna stránka internetbankingu zo zobrazeným zostatkom na účte. Spiatočnú letenku pracovník na recepcii na indickej ambasáde bude po vás pýtať za každý vstup do Indie – ak budete chcieť dvojvstupové víza (napríklad ísť pozrieť do Nepálu, ako my), budete potrebovať vydokladovať dve letenky. Veľmi v tom logiku nehľadajte, v našom prípade totiž chceme napr. presun do Nepálu spraviť po zemi a teda nemáme a ani nechceme ďalšiu spiatočnú letenku z Indie do inej krajiny. Nezáväzne si môžete zarezervovať (bez úhrady) spiatočnú letenku napríklad cez IndiGo, ukázať vytlačenú rezerváciu na ambasáde a nechať potom rezerváciu prepadnúť. Ako doklad o zdravotnom cestovnom poistení vám postačí kópia asistenčnej karty prakticky k akémukoľvek cestovnému poiteniu.

Tip: Ak potrebujete vydokladovať spiatočnú letenku, nezáväzne si môžete zarezervovať (bez úhrady) spiatočnú letenku napríklad cez IndiGo.

S dvojvstupovými vízami sme nakoniec problém nemali, prekvapivo sme na prvýkrát nedostali víza na 6 mesiacov. Aj keď do Indie plánujeme ísť iba na niečo vyše mesiaca, pustili sme sa do vybavovania víz o trocha skôr. Zaujímavosťou však je, že víza sú platné od dátumu vydania a nie od dátumu vstupu do Indie. To sme však vedeli a preo sme požiadali o 6-mesačné víza, ktoré by nám pohodlne stačili aj pri skoršom vybavovaní víz. Pán konzul však smelo označil víza iba ako 3-mesačné, takže sme ho museli trocha prehovárať, aby nám dal 6-mesačné. Podarilo sa, aj 2-vstupové. Pri „pokece“ s pánom konzulom sa vlastne ani nerozprávate, iba vám zoberie odtlačky prsta, spraví jednu digitálnu fotku a to je všetko. Len vás predtým posadia ešte do akejsi knižnice, kde vás nechajú bezdôvodne si posedieť asi hodinku.

Vydanie víz je je rýchle, bezbolestné, ale vtipné. Pas s vízami vám totiž môže vyzdvinúť ktokoľvek bez akejkoľvek plnej moci (ehm), avšak dajú vám ich zásadne iba medzi 15:30 až 16:30. V našom prípade to znamenalo trocha nechápavého výrazu, keď bola Hanka pár dní po mne vybavovať svoje víza a moje už boli hotové a pripravené, pani na recepcii jej odmietla dať môj pas, lebo… „ešte nie je 15:30“ 🙂

Vo výsledku je však vybavenie víz rýchle a bezproblémové, len sa na niektorých drobnostiach trocha „načertíte“.

Prečítaj si tiež