Ako sa lacno prepraviť trajektom z Poľska do Švédska?

od jozo

Na konci leta 2022 sme sa vybrali na sever Poľska – dostali sme viacero odporúčaní na poľský Gdaňsk a okolie, tak sme sa ho rozhodli vybehnúť karavanom preskúmať. No vedeli sme, že keď už budeme v týchto končinách, budeme mať chuť ísť ďalej – Švédsko, Dánsko, Nórsko? Ale s karavanom je to všetko vcelku ďaleko, ak by sme išli „naokolo“… zrazu sme objavili skvelé spojenie z poľského mestečka Świnoujście do švédskeho Trelleborgu. Cesta pre 2 dospelých, drobca, 7,5-metrový karavan vrátane súkromnej kajuty vyšla celkovo 222 €, bez kajuty by to bolo 171 €. Ak budete cestovať klasickým autom, viete s cenou klesnúť na ešte príjemnejších 138 €.

Prístav v Świnoujście je starší, počas našej návštevy trocha rozkopaný a hlavne značenie nám prišlo chaotické, pretože časť prístavu je vyhradená iba pre domácich, ktorý dochádzajú na druhú stranu mesta (cez rieku) za prácou. Je tu intenzívna kamiónová doprava, osobné autá či karavany tu nie sú úplne prioritné. Ale vo výsledku sa určite nestratíte 🙂 Tým, že obe krajiny sú súčasťou schengenského priestoru, je aj režim na trajekte relatívne jednoduchý – pri vstupe cez rampu (check-in) iba ukážete číslo rezervácie (v mobile, netreba nič tlačiť) a odovzdávate občianske preukazy alebo pasy na kontrolu. Na výmenu dostanete palubné vstupenky.

V poľskom Świnoujście operujú 3 trajektové spoločnosti:

  • TT Line (nemecká spoločnosť)
  • Polferries (najväčší poľský operátor trajektov)
  • Unity Line (ďalší poľský operátor)

My väčšinu našich trajektových ciest bookujeme cez Direct Ferries, máte tu prehľad všetkých operátorov, časov aj aktuálnych cien. Všetko si viete booknuť priamo cez tento agregátor. Ceny sú takmer konečné, iba v poslednom kroku si stránka pripočítať pár eur ako svoju províziu. Bookovanie priamo cez stránky jednotlivých operátorov tak neprinesie žiadne lepšie ceny. Ak ale viete, že budete potrebovať flexibilný lístok (napr. kvôli nečakanému preplánovaniu cesty), Direct Ferries si bookujú manipulačné poplatky za každú zmenu na vašom lístku, ak teda samozrejme vaša kategória zakúpeného lístku takúto flexibilitu ponúka.

Na cestu zo Świnoujście do Trelleborgu sme si vybrali spoločnosť TT Line – výber bol veľmi prozaický, cena 🙂 Celý proces s boardingom je veľmi jednoduchý – autom si to zaparkujete priamo na trajekte, zoberiete si so sebou všetko, čo potrebujete a idete na vrchnú palubu. Pozor – počas cesty sa nedá dostať do auta a nie je možné v ňom ani počas cesty zostať, dôvodom je bezpečnosť. Príjemne sme boli prekvapení službami a kvalitou na palube na tejto 6-hodinovej preplavbe:

  • spoločné priestory ponúkali rôzne typy sedení, od stoličiek až po väčšie gauče
  • nechýbali zásuvky s 230V na nabíjanie zariadení
  • bezplatná Wi-Fi fungovala počas celej plavby s rýchlosťami 5-10 Mbit/s
  • detský kútik ponúka kapacitu pre 6-8 detí, my sme sa tu s Krištofom dobre zabavili
  • vonkajšia paluba bola obrovská, nechýbali lavičky a iné oddychové miesta
  • duty-free shop bol otvorený takmer celý čas, ceny boli nižšie ako na väčšine letísk (napr. 24x 0,33l lokálne nemecké pivo = 9,90 €)
  • reštaurácia nemala nijak premrštené ceny (mäsové gulôčky s hranolkami a šalátom 10,90 €, rezeň s hranolkami a šalátom 11,90 €)

Keďže sme cestovali s drobcom v čase jeho poobedného spánku, bookli sme si pre istotu aj súkromnú kajutu s dvomi lôžkami. Oceňujeme čistotu, rozumne nastavenú klimatizáciu (bez možnosti ovládania), TV s poľskými programami a nechýbala samozrejme aj vlastná kúpelňa s teplou sprchou 🙂

Za šesť hodín plavby sme stihli snáď všetko – pohrať sa v detskom kútiku, preskúmať zákutia trajektu, nakúpiť si v duty-free, naobedovať sa a nechýbal ani dobrý šlofík. V Trelleborgu sme pristávali v poobedných hodinách čerstvo oddýchnutý a mohli sme sa vrhnúť na spoznávanie Švédska. Napr. do Malmö je to niečo cez 30 minút autom prakticky po jednej ceste rovno za nosom 🙂 Šťastnú plavbu!

Prečítaj si tiež