Hack: Ako mať kreditnú kartu zadarmo?

od jozo

Kreditná karta má pre cestovateľov mnoho výhod. Jedna z najväčších – pri nečakanom zrušení služby (letenka, ubytovanie, doprava, …) sa omnoho rýchlejšie dostanete späť v rámci reklamácie k svojim peniazom v porovnaní s bežnou debetnou kartou. Zároveň máte na cestách k dispozícii dohodnutý úverový rámec, ktorý sa môže v kritických situáciách zísť. Kreditné karty sú zároveň šikovné pri internetových nákupoch. Ak by vám niekto kartu zneužil, opäť sa rýchlejšie dostanete k svojim peniazom späť (pri debetných kartách je to niekedy takmer nemožné, ak nemáte špeciálne poistenie). Nevýhodou kreditnej karty sú poplatky s ňou spojené. Je to síce niekoľko eur mesačne (2-20 € v závislosti od typu karty a výšky kreditného rámca), keď to však prepočítate na rok, zistíte, že spokojne platíte za kreditku 100+ € iba na poplatkoch. Prišli sme na hack, ako tieto poplatky neplatiť a mať tak kreditnú kartu zadarmo.

Čím vyšší obrat na kreditnej karte, tým nižší mesačný poplatok

Mnohé banky a kartové spoločnosti prišli so zaujímavým motivačným programom. Čím viac na svojej kreditnej karte za mesiac miniete, tým nižší budete mať mesačný poplatok a často vám ho aj odpustia. Ukážem na príklade: máme kreditnú kartu v SLSP s relatívne bežným úverovým limitom 3000 € (pre prípad, že sa nám na cestách niečo stane, aby sme si kúpili letenky a bezpečne sa vrátili domov). Kartu ale máme v šuflíku, takmer vôbec ju nepoužívame. Ak na karte ale minieme mesačne aspoň 30% z nášho limitu, SLSP nám mesačný poplatok (2 €) za kartu vráti, takže ju budeme mať zadarmo.

Dobré porovnanie kreditných kariet a vysvetlenie princípu ich fungovania v porovnaní s kreditnými kartami nájdete napr. v tomto článku.

Rôzne banky majú toto pravidlo stanovené inak, napr. ak miniete 1000 € mesačne, odpustia vám 50% poplatku za kartu, ak 2000 € mesačne, tak 100% poplatku za kartu. Prípadne vám za každú platbu kartou vrátia 0,5-1% z objemu platby (tzv. cashback). Dôležité je, že väčšina bánk takúto motiváciu (incentívu) ponúka. Čo však v mesiacoch, keď kartu nevyužívam na maximum a jednoducho ju mám iba pre prípad potreby? Bola by úplná hlúposť zbytočne nakupovať napr. tovar na internete za stovky až tisíce eur len kvôli tomu, aby som ušetril pár eur. Čo ak by som však vedel „nejak“ peniaze z kreditnej karty vybrať a vrátiť si ich neskôr späť? Splnil by som tak podmienku „obratu“ v banke, neúčtovali by mi poplatok za kreditnú kartu a ja by som tak mal kreditnú kartu vlastne bezplatne.

Hack: prišli sme na to, ako vyzerá to „nejak“

Osobne som veľkým fanúšikom fintechových služieb (také tie internetové služby, ktoré ukazujú skostnateným bankám, že sa veci dajú robiť aj inak). A tu sa vlastne dostávame k princípu fungovania tohto „kreditného hacku“. Ak si založíte účet v niektorej z fintechových bánk (Revolut, N26, Monzo, …), získate nový účet a často bezplatnú kartu. Na tento účet je možnosť si klasicky poslať peniaze (napr. SEPA prevodom), ale často ponúkajú tieto služby si možnosť „dobiť“ peniaze na účet cez kreditnú kartu. Ok, mám teda kreditku od SLSP v úverovým rámcom 3000 € a Revolut účet, na ktorom mám aktuálne 0 €.

V ľubovoľný deň mesiaci si „dobijem“ Revolut účet sumou 1000 € z kreditnej karty SLSP. Takže teraz mám na kreditke zostatok 2000 € a na Revolut účte mám 1000 €. V Revolute peniaze okamžite vidím a klasickou SEPA platbou (prevodom) si ich pošlem na osobný účet, z ktorého spravím úhradu čerpanej sumy na kreditnej karte. Do 1-2 pracovných dní tak mám peniaze späť k dispozícii na kreditnej karte (som späť na sume 3000 € a na Revolute mám 0 €). Takže som späť na začiatku. A v čom je vlastne ten fígeľ? Ten obrat vo výške 1000 € (ktorým som si dobil peniaze na Revolute z kreditnej karty zo SLSP), je vnímaný z pohľadu našej banky ako obrat u obchodníka. Tým som si zadarmo (žiadne poplatky si Revolut za dobitie nepýta a rovnako ani za SEPA platbu – vrátenie peňazí) vytvoril obrat, vďaka ktorému som u banky splnil podmienky na získanie kreditnej karty zadarmo.

Na konci decembra 2020 mi SLSP vrátila 2,50 € ako odmenu za platbu kreditnou kartou.

Nedá sa to vylepšiť s cashback službami?

Chcel som to posunúť ešte o kúsok ďalej. Keďže mnoho bánk a spoločností ponúkajúce kreditné karty motivuje zákazníkov aj na cashback program (vrátime Ti na účet 0,5-1% z obratu), nedalo by sa toto využiť vlastne na zarábanie? Ak som za 2 pracovné dni spravil obrat 1000 €, mali by mi vrátiť 10 € z tejto platby. Ak by som tak za mesiac vedel „rotovať“ medzi svojou kreditkou a napr. Revolutom dostatočné množstvo peňazí, dalo by sa z toho „vytrieskať“ pár stovák eur, čo by už mohlo byť atraktívne. Háčik je však v tom, že cashback program sa často sťahuje iba na nákup fyzického tovaru. Takže, tudy cesta nevede 🙂

Máš nejaký zaujímavý tip, ako Ty používaš kreditnú kartu? Daj mi vedieť na jozo@cestujemespolu.com

Prečítaj si tiež