Poldňový výlet s piknikom – Schlossberg v Hainburgu

od jozo

Máme pre vás tip kam na poldňový výlet, ak ste z okolia Bratislavy alebo západného Slovenska. Nad jednou z prvých dediniek na rakúskej strane, Hainburg an der Donau, sa týči ruina stredovekého hradu. Na prvý pohľad možno dosť nezaujímavé miesto, až kým sa nevydáte na pohodovú (cca 20-minútovú) vychádzku do kopca a neobjavíte krásny park vo vnútri hradu s veľkými trávnatými plochami, výhliadkami na samotný Hainburg ale aj neďalekú Bratislavu.

Množstvo zelene a najmä stromov dotvára stredovekú atmosféru zrúcaniny.

Ako sa dostať k Schlossbergu autom?

Mestské múry Hainburgu majú 2,5 km, do samotného hradu sa vstupuje cez jednu z troch brán. Do Hainburgu pravdepodobne prídete autom, pod hradom sa nachádza bezplatné parkovisko (Google Maps). Hyperaktívne deťúriská pošlite strmým výstupom priamo na hrad, aspoň ich trocha zničíte. My obyčajnejší ľudia volíme „Gehweg“/“Fussweg“, čo je v preklade cesta pre chodcov okolo hradu s miernym stúpaním.

Samotná cesta na hrad má iba pozvoľné stúpanie, zvládne ju aj človek bez akejkoľvek kondičky.

Za 20 minút vstúpite do Schlossbergu, neprekonáte pritom ani 200 výškových metrov, takže „túrička“ je to vhodná pre najmenších, ale aj dôchodcov. Pre nás to bol jeden z prvých výletov z 3-mesačným drobcom.

Výhľad z cesty pod hradom na celý Hainburg.

Ako sa dostať k Schlossbergu pešo či MHD?

Ak prídete do Hainburgu vlakom (stanica Hainburg/Donau Personenbahnhof), je to 1,3 km pešo (cca 15 minút) na parkovisko, odkiaľ začína pešia cesta na hrad. Ako zistíte, že ste správne? Keď budete prichádza po dlhej rovnej ceste Hummelstrasse (s miernym, ale stálym stúpaním) k bočnej časti hradu, uvidíte po pravej strane futbalové ihrisko. Pozrite sa doľava a ajhľa, uvidíte ceduľku „Gehweg“. Hrad nad mestom vidno už z diaľky, nemusíte sa obávať, že by ste sa kdekoľvek počas cesty stratili. Ak prídete do Hainburgu autobusom, vystúpte na prvej zastávke „Hauptplatz“ a napojte sa na rovnakú cestičku.

Aj pešo od železničnej stanice je to stále pohodová cesta.

Hrad sa vlastne volá Heimenburg

Vôbec sme netušili, ako samotný hrad vyzerá a zostali sme príjemne prekvapení, keď sme doň vošli (žiadne vstupné sa nikde neplatí). Krásna trávnatá plocha prerastená stromami (takže nie je problém s tieňom), lavičky, sprístupnené kamenné hradby aj zákutia, kde si nájdete svoje miesto.

Ideálny „platz“ na rozloženie si deky a pikniku, ktorý ste si vzali so sebou. V letných mesiacoch je v jednom z rohov hradu otvorené aj menšie občerstvenie, mimo sezóny (napríklad apríl či máj) si však musíte vystačiť s vlastnými zásobami. Trocha sme boli inak zmätení z toľkých názvov, tak to uveďme na pravú mieru:

  • Hainburg an der Donau – meno dedinky
  • Schlossburg – názov kopca, na ktorom leží hrad
  • Heimenburg – je názov samotnej ruiny hradu
V sezóne je tu otvorený aj menší bufet.
Hrad ponúka množstvo zákutí, kde budete mimo sezóny úplne sami.

Krásne výhľady

Hrad z roku 1050 (nechal po postaviť panovník Henrich III.) ponúka krásne výhľady po okolí. Nemusíte mať skvelé počasie, aj s pár oblakmi na oblohe uvidíte celý Hainburg ako na dlani, Slavín, vyhliadku Braunsberg ale aj samotnú Bratislavu uvidíte z niektorej z množstva výhľadov, ktoré hrad ponúka. Na hrade, aj keď je to ruina, sa prakticky nedá stratiť. Takže deckám môžete dať „výbeh“, práve vďaka množstvu ruín a stromov je to skvelé miesto na naháňačku.

Cez jedno z okien hradu uvidíte až na Slavín.
Pohľad na rodinné domčeky v pokojnej štvrti Hainburgu.
Okolím Hainburgu preteká Dunaj, pri ktorom si môžete dať tiež príjemnú prechádzku.

Prečítaj si tiež