Lima: to najlepšie za 1 deň + tipy na aktivity a výborné jedlo

od jozo

Keď sme navštívili hlavné mestu Peru, úplne náhodne sme v jednom parku stretli cudzincov, ktorí práve čakali na Free walking tour. Tak sme sa pridali a neoľutovali sme. Čo všetko zažijete za 4 hodiny počas prehliadky v Lime? Ako vyplniť zvyšok dňa? Pridávame aj niekoľko tipov na aktivity, jedlo a drinky, ktoré netreba v Lime opomenúť.

1-IMG_8240Lima v skratke
Lima je hlavné mesto, kde žije tretina populácie Peru (cca 8 miliónov ľudí). V historickom znení sa volalo Rimac podľa rieky, ktorá ním preteká. Keďže sa Španielom slovko Rimac ťažko vyslovovalo, zmenili ho postupom času na jednoduchší názov Lima. Mesto s celoročne takmer konštantným počasím (medzi 20 a 25°C, zároveň je druhým najsuchším hlavným mestom na svete po Káhire) nás prekvapilo hneď na úvod samostatnými cestami pre autobus (Metropolitano), s ktorým sa za 2,50 solov (asi 70 centov) odveziete ako dlho budete chcieť – veľmi odporúčame v časoch, kedy chodia domáci z/do práce, vtedy býva doprava v Lime šialená. Na lokálnu prepravu môžete použiť aj menšie autobusíky (jednosmerný lístok stojí 1,20 solov, cca 30 centov) – musíte však vedieť po španielsky, aby ste mali cca predstavu, kam sa uberáte. Keďže mnoho Peruánčanov hovorí iba po španielsky, prípadne kečuánsky a amjarsky, rozumnou alternatívou prepravy v hlavnom meste je Uber – 15 minút jazdy stojí približne 10 ÷ 15 solov a nemusíte vedieť ani slovo po španielsky, len musíte byť pri objednávaní online 🙂 Lima bola kedysi považovaná za mesto nie práve najbezpečnejšie, avšak domáci aj úrady pochopili, že turisti sú dobrým zdrojom príjmov, takže dnes je to mesto relatívne bezpečné. Samozrejme si treba dať pozor na falošné bankovky, netúlať sa v noci po tmavých uličkách a nebrať staré taxíky na uliciach – potom sa budete v Lime cítiť rovnako pohodlne ako my.

1-IMG_8264Free walking tour v Lime
Free walking tour je iniciatíva cestovateľských nadšencov, ktorá ponúka bezplatné prehliadky rôznych miest. Nerobia to samozrejme úplne zadarmo, niekde sa vám budú snažiť predať nejaký iný výlet, prípadne sa na záver zbierajú dobrovoľné príspevky. Ráno pred Free walking tour sme si dali dobrú peruánsku kávu a domáce empanadas, čo sú kapsičky plnené mäsom a rôznou zeleninou. O 11:00 mala začať Free walking tour na kruhovom objazde v časti Miraflores, čo je obľúbená destinácia turistov – hľadajte tu chlapíka v zelenej veste s jasným označením FWT. Lima je inak slušne veľká a roztiahnutá, odporúčame ubytovanie práve v časti Miraflores (prípadne Barranco alebo Chorrillos), kde sa zdržuje aj väčšina turistov a nemáte problém s dopravným spojením.

1-IMG_805811:20 Tour reálne začína – (no problemo) s plánovaným trvaním 2,5 hodiny a reálnym trvaním cez 3,5 hodiny (opäť no problemo). Začali sme presunom lokálnou dopravou z časti Miraflores do historického El Centro.

1-IMG_806612:00 sme sa vynorili na Plaza de Armas, hlavnom námestí Limy, kde práve prebiehala veľkolepá výmena stráží (táto šou trvá približne 20 minút) – za dramatickej hudby sa menili stráže pri vládnom paláci. Najkrajšia je táto výmena 24. decembra, kedy sa vojaci prezlečú za rozprávkové bytosti a predvádzajú svoju šou pre deti 🙂 Ak máte radi nákupy, veľká pešia zóna Jirón de la Unión bude vašou obľúbenou destináciou, začína práve na rohu Plaza de Armas. Pohľadajte obchod La Fabrica, kde nájdete značkové oblečenie za zlomok ceny (napr. tričko Ralph Lauren za 5 eur) – a skutočne originály, ide však o kusovky z lokálnych fabrík, ktoré môžu mať drobnučké nepodarky. Vedeli ste inak, že Peru je druhým najväčším producentom bavlny na svete? Vládny palác v koloniálnom a neogotickom štýle spolu s katedrálou La Catedral de Lima a arcibiskupských palácom obopínajú krásne námestie Plaza de Armas posiate peruánskymi červeno-bielo-červenými vlajkami, ktoré majú tri symboly vo svojom stredovom erbe:

  • Vicuña – nedomestifikovateľné zviera s najkvalitnejšou vlnou
  • Chinínovník – ponúka výťažok, ktorý sa pridáva do tonicu a zároveň sa používa ako ochrana pred maláriou
  • Roh bohatstva Cornucopia – reprezentuje obrovské nerastné bohatstvo Peru

Spojenie katedrály, arcibiskupského paláca a vládnej budovy na jednom námestí nie je náhodné – 80 % obyvateľov Peru sú silne veriacimi katolíkmi a cirkev má výrazný vplyv na rozhodnutia štátu.

13:00 Plazuela de Santo Domingo – vychádzame z menšieho nákupného centra plného domácich výrobkov, kde nám sprievodca objasňuje rozdiely medzi vlnou malej a dospelej lamy alpaky. Vychádzame cez malé námestíčko a smerujeme na poštu, ktorá bola kedysi vlakovou stanicou. Avšak po 60-tych rokoch plných teroristických útokov sa mnoho miest, kde sa zhromažďovali ľudia, premenilo na rôzne inštitúcie.

13:40 Vychádzame z obrovskej budovy pošty a smerujeme k lokálnym stánkom niečo zahryznúť. S Hankou si vyberáme causu, studený zemiakový šalát s morskými plodmi, zeleninou alebo kuracím mäsom. K tomu Inca Colu – žltú koka kolu s príchuťou žuvačky 🙂

14:15 Po krátkom občerstvení prejdeme most, pod ktorými preteká takmer vyschnutá rieka Rimac, ktorá dala kedysi základ tomuto veľkomestu. V pozadí vidieť horu obrastenú domčekmi, v ktorých bývajú bežní Limčania.

1-IMG_8156-00114:30 Na jednej z ďalších budov nám sprievodca vysvetľuje, ako sa niektoré budovy aktuálne stavajú s ohľadom na seizmickú činnosť, ktorá nedávno zasiahla aj Ekvádor.

1-IMG_814214:45 Vchádzame do maličkej uličky a smerujeme k stánku kde predávajú pisco (domáca vínovica v čistej forme veľmi podobná talianskej grape – toto ale Peruánčanom nehovorte nahlas) a bezplatne dostávame hneď štyri vzorky na ochutnanie. Veľmi milé gesto pred zbieraním dobrovoľných príspevkov na záver 🙂

Free walking tour sme už absolvovali v rôznych mestách po svete, táto verzia v Lime sa nám veľmi páčila, takže pridávame náš príspevok (cca 10 Eur). Ak budete v Lime a nebudete sa vám chcieť študovať najrôznejšie zdroje a cestopisy, Free walking tour v podaní domácich môžeme len odporučiť. Po výlete si dajte chvíľu oddych a večer odporúčame štvrť Barranco, ktorá je výbornou kombináciou umenia, štýlových podnikov, bujarých diskoték a pouličných predajní hamburgerov.

Tipy na výborné jedlo v Peru:

  • Aji de gallina – nakrájané dusené kura s vlašskými orechami
  • Anticuchos – hovädzie srdce na špíze
  • Causa – studený zemiakový šalát s morskými plodmi, zeleninou alebo kuracím mäso
  • Cuy al horno – pečené morča (treba sa trocha odosobniť)
  • Rocoto relleno – paprika plnená mletým mäšom

Tip na výborný aperitív (alebo aj digestív) v Peru:

  • Pisco sour – peruánsky národný nápoj pozostávajúci zo zmiešanej vínovice a vyšľahaného bielku, cukru a  limetky

Tipy na (ne)tradičné aktivity v Lime:

  • Paragliding – za 150 solov (cca 40 Eur) si môžete z útesu pri Miraflores užiť tandemové lietanie ponad útesmi, viac na www.perufly.com PS: 40 Eur je inak za tandemový paraglajding veľmi dobrá cena
  • Surfing – na južných plážach mesta sú vlny dostatočne vysoké na surfovanie. Ak nemáte surf so sebou, môžete si jeden požičať za 50 solov na deň v hosteli Paipo alebo na www.teamsurfperu.com
  • Lima na bicykli – požičajte si bicykel a objavte Limu rýchlejšie ako ostatní turisti. Požičanie bicykla stojí približne 30 solov na pol dňa. Skúste napríklad www.biketoursoflima.com

Prečítaj si tiež