Thajské aerolinky sú insolventné, napriek tomu lietajú ďalej

od jozo

O budúcnosti Thai Airways sa posledné týždne veľa špekulovalo. Najmä o ich finančných problémoch. Tým, že sú tieto aerolinky de facto štátne, je jasné, že si štát nenechá svojho leteckú dopravcu utopiť sa v dlžobách. Pôvodný návrh bol, aby thajská vláda pomohla aerolinkám pôžičkou vo výške 1,6 miliardy eur.

Aktuálnejší plán vyzerá, že sa vláda bude chcieť zbaviť časti svojho podielu a predať takmer 50% balík akcií v Thai Airways. Na stole má byť reformný plán, detaily však nie sú verejne známe. A tento plán bude dôležitý, aby aj cestujúci zo zakúpenými letenkami spoločnosti vedeli, či vôbec v budúcnosti odletia/priletia. Napriek tomu, že sú thajské aerolinky dnes insolventné, stále to neznamená bankrot.

Celej situácii samozrejme nepomohla aktuálna kríza, ktorá celý problém len prehĺbila. Vedenie Thai Airways prehlasuje, že chce spraviť všetko, aby vyviedlo firmu z krízovej situácie. Napriek tomu, že thajské aerolinky žiadajú verejnosť o dôveru, ak máte zakúpené letenky s touto spoločnosťou, odporúčame sledovať vývoj situácie. Aktuálne sú všetky letenky platné, takže nevzniká žiaden nárok na vrátenie akejkoľvek sumy. Ak však ku krízovej situácii príde, odporúčame:

  • v prípade, že ste zakúpili letenky priamo na stránke Thai Airways a platili ste kreditnou (nie debetnou) kartou, požiadavať vydavateľa kreditnej karty o vrátenie kúpnej sumy
  • v prípade, že ste zakúpili letenky Thai Airways u niektorého z predajcov (Pelikan, SkyScanner, eSky a pod), požiadať prejdacu o vrátenie kúpnej sumy

Prečítaj si tiež