Vedeli ste, že je je rozdiel medzi priamym letom (direct flight) a nonstop letom?

od jozo

Aj keď sa tieto dva pojmy (direct flight vs nonstop flight) často považujú za synonymá, v skutočnosti je medzi nimi rozdiel. Aký? Pochádza z minulosti a dnes už skutočne direct flight je v mnohých letenkových vyhľadávačov považovaný za nonstop flight, niekedy však môžete zostať prekvapení, že je v týchto pojmoch rozdiel.

Nonstop let

Nonstop flight vás dopraví z vybraného miesta A do vašej cieľovej destinácie B, bez toho, aby ste kdekoľvek zastavili. Prvýkrát sa teda lietadlo po vzlietnutí dotkne zeme až v mieste jeho určenia. Zapamätáte si to jednoducho, stačí si rozložiť slovo nonstop na dve časti:

  • non = bez niečoho
  • stop = v našom prípade bez zastavenia

Priamy (direct) let

Direct flight, teda priamy let vás síce taktiež dopraví do vami vybranej cieľovej destinácie, môže však spraviť medzipristátie v ďalších mestách, napr. na doplnenie paliva či pribratie pasažierov (dnes sa toto už často nedeje). Stále ide o to isté lietadlo, o to isté číslo letu, ale s medzipristátím. Napríklad let z Viedne na Srí Lanku (letisko Colombo) môže zastaviť v katarskej Dohe na dotankovanie.

Dnes sa s týmto rozdielom pri bežných leteckých spojeniach už nestretnete, pretože moderné lietadlá majú omnoho väčšie dolety ako v minulosti a pohodlne vás prepravia aj cez polovicu zemegule bez medzipristátia. Avšak v čase, keď sa letecká doprava rozvíjala, bolo bežné, že lietadlá preleteli iba niekoľko stovák kilometrov a museli dosadnúť na zem a dotankovať. Bežný let z Veľkej Británie do niektorej africkej krajiny mohol kľudne znamenať aj 3-4 dotankovania, mohlo ísť teda o direct flight, ktorý je ale nebol nonstop.

Keď vyhľadávate letenky dnes, skutočne sa už stáva z týchto dvoch pojmov synonymum a často dokonca nájdete iba možnosť filtrovať medzi nonstop letmi a letmi s medzipristátím, ako napr. v Google Flights:

Prečítaj si tiež