Nová vyhliadková veža na Štrbskom Plese – ľudia proti nej bojujú petíciou

od jozo

Firma High Tatras Tower sa pustila v júli do výstavby 53 m vysokej veže priamo na Štrbskom Plese. Takmer okamžite sa spustila petícia, ktorú k dnešnému dňu už podpísalo viac ako 8000 ľudí. Otvorenie by malo prebehnúť už v júli 2020. Petícia samozrejme nezabráni vzniku stavby, dôležité však je sa spýtať možno samých seba, či naozaj takúto stavbu na Štrbskom Plese potrebujeme?

Vizualizácia

Vežu firma stavia na dlhodobo prenajatom pozemku, ktorý však patrí do 3. stupňa ochrany prírody, ide o odprírodnenú plochu bývalého ihriska. Veža by po dokončení mala poskytovať kapacitu pre 500 návštevníkov, štyri vyhliadkové plošiny, adrenalínú sieť, presklennú časť či suchý tobogán. Ďalej bude na mieste vystavaná kaviareň, múzeum a obchod so suvenírmi.

Vizualizácia

Chodník korunami stromov v Bachledovej doline bol prvým takýmto výrazným komerčným počinom na území Slovenska a očividne tak na Slovensku vyrastie ďalšia stavba v našej krásnej prírode. Na jednej strane takéto vyhliadkové veže ponúkajú zaujímavé výhľady na okolie a investori sa radi brániť vzdelávaním (rôzne náučné tabule, umelo vybudované múzeá), otázkou však zostáva, či je takáto stavba naozaj potrebná. Najmä na Štrbskom Plese, kde si môže návštevník vyšlapať vedľajší kopec (dokonca sa vyviesť lanovkou) a bude mať ešte krajší výhľad na celé okolie. Náš subjektívny názor – takáto stavba sa do našich veľhôr vôbec nehodí.

Vizualizácia

Prečítaj si tiež