Koľko stojí týždeň cestovania karavanom po Albánsku?

od jozo

V máji a júni 2022 sme sa vydali na našu štvormesačnú cestu karavanom po Európe. Plán bol približne takýto – mesiac v Taliansku si užiť pláže a výbornú lokálnu kuchyňu, potom sa presunúť trajektom na ďalší mesiac do Albánska, cez Čiernu Horu ďalej do Chorvátska, chvíľku pauza doma a potom 2 mesiace niekde do Škandinávanie v čase, keď budú najväčšie teplá (keďže nemáme v karavane klimatizáciu). Koľko nás vyšiel týždeň s karavanom v Alánsku? Prinášame prehľad nákladov počas našej cesty. Zapisovali sme všetko – tankovanie, stravovanie, camping, drogériu, drinky, SIM kartu… aby ste férovo videli, čo skutočne dovolenka s karavanom stojí.

Všetky naše skúsenosti s karavaningom si môžete prečítať v článkoch v sekcii Karavaning

Rozpis nákladov na týždňový trip karavanom po Albánsku

  • 254 € – jedlo a pitie – varili sme si minimálne, vďaka veľmi atraktívnym cenám v Albánsku sme si užili lokálnu kuchyňu naplno 🙂
  • 355 € – nočný trajekt z talianskeho Bari do albánskeho Durresu (približne rovnako by vyšli náklady na naftu, ak by sme išli zo Slovenska)
  • 16 € – SIM karta
  • 3 € – strihanie u lokálneho barbera
  • 13 € – zubná hygiena u lokálneho zubára
  • 12 € – parkovanie, taxi
  • 24 € – bazény
  • 89 € – darčeky
  • 100 € – kempingové miesta (spolu na 6 nocí)

Spolu sme za týždňový trip karavanom po Albánsku zaplatili 866 €. Albánsko je na slovenske pomery relatívne lacná krajina, jedlo v reštauráciách stojí približne polovicu, služby približne tretinu cien v porovnaní so Slovenskom (pozrite si detailné porovnanie cien v Albánsku).

Nebojte sa Albánska, užite si ho! (niekoľko tipov)

V Albánsku sme boli karavanom (aj celkovo) prvýkrát, celkovo sme mali z tejto krajiny a domácich veľmi príjemný pocit. Možno niekoľko myšlienok a tipov, ako si užiť Albánsko:

  • Najčastejšia otázka pred cestou do Albánska bola, či sa nebojíme. Nie, nebojíme, svet je omnoho lepšie a pozitívnejšie miesto, ako sa dozvedávame z médií. Len si to treba vyskúšať na vlastnej koži. Áno, Albánsko je mimo EÚ, ale stále je to komfortne na európskej pevnine, takže keď sa hecnete, za jeden deň ste doma. Ale jasné, treba povedať aj to „B“ – je ošarpanejšie a menej rozvinutejšie (infraštruktúrne)…
  • Albánsko prakticky nemá diaľnice (ak nepočítame pár desiatok km) a mýta, väčšina ciest sú cesty I. triedy (v podobnom stave ako na Slovensku), bez poplatkov a bežne sa na nich ide rýchlosťou 90 km/h.
  • Albánsko má pre našinca veľmi atraktívne ceny – kávu v meste si dáte bežne za 50-60 centov, hlavné jedlo s drinkom sa často nedostanete cez 4-5 €.
  • Na každom rohu máte autoservis, pneuservis, kaderníctvo, mini market, pumpu – hlavne tých púmp je fakt šialene veľa 🙂 Keď si vypýtal lokálny barter za môj letný zostrih 300 ALL (cca 2,5 €), zostal som chvíľu zaskočený, čo to myslí vážne 🙂 Jasné, že dostal fajn trinkgeld…
  • Pozor si dávajte s mobilnými dátami – tým, že Albánsko je mimo EÚ, napr. slovenský operátor O2 ho má zaradený až v tretej roamingovej zóne, takže za 1 MB dát si pýta 9 €. Možno sa to na prvý pohľad nezdá veľa, ale 1 GB by vás takto vyšiel na 9 000 € (!). V roku 2022, haha… Odporúčame si vypnúť dátový roaming a celkovo dátový prenos. Lokálnu SIM kartu zoženiete v Albánsku na každom kroku a budete surfovať rýchlejšie a neobmedzenejšie ako na Slovensku. Prečítajte si náš návod, ako a kde kúpiť v Albánsku SIM kartu.
  • V Albánsku na mnohých miestach funguje najmä platba hotovosťou, prijímajú aj eurá – otázne ale je, aký dostanete výmenný kurz. Nájsť zmenáreň nie je úplne najjednoduchšie, odporúčam obchody mobilných operátorov, kde vám oficiálne zamenia dobrým kurzom eurá na albánske leky.
  • Taxislužby sa stále zjednávajú, takže je na vás, čo si dohodnete 🙂 Férová cena podľa domácich v kempe, kde sme boli ubytovaní, je približne 50 centov za kilometer. Dohodnite si ale cenu vopred pred nástupom!
  • Pre karavanistov – mnoho kempov nenájdete na Google mapách ani v nijakých sprievodcoch, väčšinou sú to rodinné kempy s klasickými službami (elektrická prípojka, pitná voda, chemické WC…). My sme mali veľmi pozitívnu skúsenosť, tak milý prístup sme už dávno nezažili – všetko sa dalo, nič nebolo problém, čokoľvek zariadiť sa dalo prakticky obratom 🙂

Prečítaj si tiež