Čína: s minimom času, maximum zážitku (premietanie)

od jozo

Vydajte sa s nami na poriadne dlhú cestu na ďaleký východ. Preletíme spolu 10 000 km a pristaneme na mieste, ktoré sa svojou kultúrou, jedlom či atmosférou nepodobá na nič iné na svete. Aj keby ste mali mesiace voľna, v Číne je stále čo pozerať – a práve preto sme sa zbalili do jedného batohu a vydali sa vyskúšať, či sa dá aj v dĺžke bežnej dvojtýždňovej dovolenky užiť si kultúru ďalekého východu. Musíme priznať, že sa to nie len dá, ale je to návykové. Nepotrebujete žiadne jazykové znalosti či cestovateľské skúsenosti, všetko hravo zvládnete aj keď by ste mali odletieť zajtra.

Čínsky Peking, hlavné mesto s pulzujúcim životom (ale iba do desiatej večer), neuveriteľným Zakázaným mestom a Námestím nebeského pokoja, avšak aj so svojimi tajnými zákutiami a street foodom – poďte s nami ochutnať škorpióny, hady či pavúky a zapijeme to všetko domácim pivom. Veľký čínsky múr, ktorý je že vraj vidieť aj z vesmíru, je synonymom Pekingu a samotnej Číny, ale je rozdiel, či si ho užijete s tisíckami ďalších turistov alebo úplne osamote. A nebuďte prekvapení, keď sa s vami budú chcieť domáci odfotiť – ste pre nich rovnako jedineční, ako samotná Čína pre vás.

Zameniť eurá za juany je rovnaký zážitok, ako sa vydať päťhodinovú cestu rýchlovlakom (s rýchlosťou cez 300 km/h) do viac metropolitného Šanghaja, ktorý za 20 rokov prešiel takými zmenami, ako máloktoré mesto na svete. S angličtinou, či inými jazykmi, ktoré nás bežne učili v školách, veľmi nepochodíte, napriek tomu sa dostanete všade, kam vás to bude lákať – domácim stačí ukázať čínske znaky (ideálne v bedekri, ale môžete sa pokúsiť aj o rozhovor) a radi vám ukážu cestu. Tak čo, vydáte sa s nami na cestu do Pekingu a Šanghaja?

Nie sme žiadni svetobežníci, iba obyčajní ľudia, ktorí však túžia cestovať. A radi sa s vami podelíme o svoje zážitky a skúsenosti. Máme rovnaký problém ako väčšina ľudí, ktorých baví cestovať a pritom sú zamestnaní – nedostatok dovolenky. A práve preto sme sa rozhodli vydať sa do Pekingu a Šanghaja s tým, že sme si v práci zobrali iba 8 dní voľna. A výsledok? Príďte sa pozrieť… 🙂

 

11866203_10153561367064806_4090145104109988920_n

Prečítaj si tiež