10 dôvodov, prečo obliecť deťom Merino aj v lete

od Gabriela Berdisova

V posledných rokoch sú na trhu funkčného oblečenia horúcou novinkou výrobky z Merino vlny, ktorú môžeme nazvať prírodným termostatom: v zime hreje a v lete chladí. Vďaka dokonalým termoregulačným vlastnostiam sa merino vlna úspešne využíva predovšetkým na oblečenie pre deti, ktoré ešte nemajú dokonale vyvinutú telesnú termoreguláciu.

Udržanie ideálnej mikroklímy je najdôležitejšou vlastnosťou tohto 100% prírodného vlákna. Dokáže dýchať, reguluje vlhkosť a je vzdušné, čo sa nedá povedať o syntetických materiáloch. Väčšina rodičov však pozná merino vlnu ako ideálny materiál na zimnú lyžovačku. No vedeli ste, že detské oblečenie z Merino vlny je využiteľné celoročne? Že je to ideálny materiál na letnú turistiku, stanovačky či letnú dovolenku?

Viac o využití prírodného vlneného vlákna Merinoaj v teplom letnom počasí sa dočítate práve v tomto článku.

Nórska značka Devold – detská kolekcia letnej rady Breeze

Čo je vlastne Merino?  

Merino vlna pochádza zo špeciálne vyšľachtených oviec (okolo r. 1700), pôvodne žijúcich v horských oblastiach Španielska, odkiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta. V súčasnosti najväčšia a najkvalitnejšia produkcia Merino vlny pochádza z Nového Zélandu a Austrálie, odhaduje sa až na 80% celkovej svetovej produkcie. Každá Merino ovca vyprodukuje za rok 3 až 18 kg vlny s výťažnosťou okolo 50 % čistého vlákna, z ktorého sa vyrába Merino oblečenie. V porovnaní s bežnou vlnou je Merino vlna hodvábne jemná – je to najjemnejší druh ovčej vlny. V našich končinách sa ovce Merino nechovali a preto nie sme zvyknutí, že vlna môže byť aj veľmi jemná a pri kontakte s pokožkou neškriabe. Vďaka svojej jemnosti je vhodná aj pre bábätká a ľudí s citlivou pokožkou. Za svoju hodvábnu jemnosť vďačí svojmu vláknu o priemere 16 – 22 mikrónov (0,016 – 0,022 milimetrov). Najjemnejší typ Merino vlny tzv. Superfine Merino má priemer vlákna dokonca len 16 mikrónov. (Pre porovnanie: ľudský vlas má priemer približne 100 mikrónov).

Nemusíte mať pred kúpou detského oblečenia z Merino vlny vôbec obavy, že deťom bude nepríjemné na holej pokožke a bude ich „hrýzť“. Práve naopak, je vhodná už pre tie najmenšie bábätká.

Ako každá ovčia vlna, aj vlna z merino oviec obsahuje lanolín (alebo vlnotuk). Ten odpudzuje vlhkosť, znižuje krehkosť a lámavosť vlasu vlny. Má antibakteriálnu funkciu, dramaticky znižuje množenie baktérií. Vďaka obsahu lanolínu vzniká samočistiaci efekt vlny. Oblečenie z merino vlny netreba často prať, stačí vyvetrať alebo vypláchať v studenej, prípadne vlažnej vode.

Ako správne vyberať merino oblečenie na leto?

Základnou úlohou funkčného termoprádla je odvádzať pot a prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a udržiavať tak telo suché. Jeho hlavnou funkciou je teda postarať sa o to, aby deti pri žiadnej aktivite nemali nepríjemný pocit spoteného tela a chladu, to platí v zime aj v lete. Aby našim ratolestiam bolo príjemne aj pri tých najnáročnejších výpravách za dobrodružstvom. Aby obľúbené vety našich babičiek “Nebež, lebo sa spotíš a prechladneš!” boli už len minulosťou. Zatiaľ čo v zime Merino vlna svojho užívateľa zahrieva, v lete ho chráni pred prehriatim, v prípade potreby chladí a bráni prenikaniu UV žiarenia. Merino oblečenie je ideálne na leto pre dospelých, ale najmä pre deti. Odvádza pot a prebytočnú vlhkosť a udržiava tak telo suché. Oblečenie z Merino vlny sa stane verným kamarátom vašich detí počas letnej turistiky, stanovčiek aj letných dovoleniek. Ako si však správne vybrať? Ktoré merino oblečenie je vhodné aj na teplé letné dni?

Odpoveď na túto otázku sa skrýva v tzv. hustote vlákna (gramáži), ktorá sa udáva v g/m2.

Na leto je vhodné zvoliť hladký jemný úplet s hustotou okolo 130 – 160 g/m2. Pre porovnanie napr. zimný dvojvrstvový úplet môže mať hustotu až 260 g/m2.

Nórska značka Devold – detská kolekcia letnej rady Breeze

10 dôvodov, prečo nosiť merino aj v lete:

  1. 100% prírodný materiál, ktorý má vynikajúce termoizolačné vlastnosti – v zime hreje, v lete chladí.
  2. Má vysokú absorbčnú schopnosť – vie nasať vlhkosť rovnajúcu sa až tretine svojej hmotnosti, a pritom nie je na dotyk mokré.
  3. Má vysokú UV ochranu – prirodzený slnečný faktor (min. UPF 25).
  4. Je hypoalergénne – eliminuje roztoče, baktérie a mikroorganmizmy, má samočistiaci efekt.
  5. Je priedušné a rýchloschnúce.
  6. Je jemné, neškriabe – vhodné aj pre najmenšie deti s jemnou pokožkou.
  7. Je čiastočne voduodpudivé – vďaka lanolínu a štruktúre vlákna.
  8. Je šetrné k životnému prostrediu – pochádza z obnoviteľných zdrojov a je biologicky rozložiteľné.
  9. Je prirodzene elastické aj bez pridávania elastanu.
  10. Je veľmi praktické – jednoduchá údržba, nezapácha ani pri dlhodobom nosení, zaberie málo miesta v batožine.

Napr. E-shop pre aktívne deti a rodičov ActiveKids.sk  ponúka produkty svetovej kvality od nórskej značky Devold, ktorá oblieka Nórov od roku 1853. A nás veľmi teší, že vaše deti do Merino vlny oblečie práve Active Kids 🙂

Na teplejšie počasie je v ponuke letná kolekcia Breeze 150 g/m2. Veľkou výhodou tejto letnej kolekcie je jej celoročné využitie, čo je vzhľadom na vyššiu cenu merino produktov veľmi ekonomické. Kolekcia Breeze je určená na teploty od 0°C/+40°C, takžev lete poslúži deťom ako jediná vrstva. No v chladnejšom počasí ju využijú ako prvú spodnú vrstvu, na ktorú oblečiete ešte druhú izolačnú vrstvu.

Prečítaj si tiež