Recenzia: Revolut – ideálna karta na cestovanie (+návod na bezplatnú kartu!)

od jozo

Dlho som nebol tak nadšený nejakou službou alebo produktom, ako je Revolut. A hneď na úvod píšem, že nejde o žiaden PR článok. Platobná karta startupu, ktorý prišiel na trh v roku 2015, rieši niekoľko cestovateľských problémov naraz – problémov, ktoré sme pred niekoľkými rokmi nemali ako riešiť. Revolut je pre cestovateľov menšou revolúciou. Ako si účet v Revolute založiť a ako získať bezplatnú platobnú (debetnú) kartu?

O čo ide?

Revolut je internetová banka, ktorej účet si otvoríte v priebehu 60 sekúnd. Stačí si stiahnuť Revolut aplikáciu (dostupná pre Android aj iOS). Samozrejme je potrebné sa identifikovať, spravíte tak jednoducho odfotením občianskeho preukazu (z oboch strán) priamo v appke. Potom ešte spustíte prednú kameru foťáku (opäť v appke) a čakáte na verifikáciu vášho účtu. Čakali sme, že to bude trvať niekoľko dní, avšak do hodiny som bol verifikovaný. Potom si už len vyberte platobnú kartu, máte na výber dva druhy:

  • Virtuálnu, ktorých si môžete bezplatne vytvoriť niekoľko (aktuálne to platí v prémiovom účte, v prípade štandardného máte prvú virtuálnu kartu po doručení fyzickej karty taktiež bezplatnú) a môžete s nimi platiť v online svete (virtuálna karta má svoje vlastné číslo, dátum exspirácie aj ochranný CVV kód). Teoreticky si môžete na každý väčší nákup na internete spraviť novú virtuálnu platobnú kartu a po zaplatení tovaru/služby kartu zrušiť. Máte tak 100% istotu, že váš účet nikto nezneužije.
  • Bežnú bezkontaktnú platobnú kartu (MasterCard) a to buď štandardnú, prémiovú alebo Metal. Na úvod stačí úplne štandardná, pre Revolut je typicky modro-fialová. Aj keď je celý Revolut účet bezplatný, výroba a doručenie platobnej karty k vám stojí 5,99 eur. Na Slovensku však aj vďaka #cestujemespolu viete získať 6-eurový bonus – využite tento odkaz na stiahnutie appky, objednajte si fyzickú kartu a po dokončení prvej platby vám na účet pípne 6 eur. Takže máte vlastne aj platobnú kartu takto zdarma 🙂

Žiadne poplatky, ani pri platbe v zahraničí

Platobná karta je v praxi bezkontaktná platobná karta MasterCard, ktorá je prepojená na váš Revolut účet (vedený v banke vo Veľkej Británii). Peniaze si môžete na účet poslať štandardným SEPA prevodom (s využitím IBAN čísla, ktoré vidíte v appke). Omnoho jednoduchšie je si však do appky pridať platobnú kartu a dobiť si Revolut priamo z karty.

Čo je na tejto karte revolučné je, že váš účet môžete mať v súčasne v 25 menách! V jednom čase môžete mať na jedinom účet 100 eur, 150 libier, 50 dolárov a ešte ďalších 22 svetových mien. Zmenu meny realizujete priamo v appke, v reálnom čase, s najaktuálnejším medzibankovým výmenným kurzom. Keď potom v platíte napr. v USA, platba sa strhne z účty priamo v dolároch bez toho, aby ste museli platiť ďalšie bankové poplatky za platbu v inej mene. Všetky platby v cudzích menách tak viete realizovať bez zbytočných medzibankových poplatkov.

Krypto priamo v appke

Novinkou je podpora kryptomien priamo v aplikácii. V októbri 2019 boli dostupné Bitcoin Cash, Bitcoin, Ether, Litecoin a Rippl. Nemusíte mať žiadne znalosti s kryptoburzami a kryptopeňaženkami, všetko máte dostupné priamo v Revolut appke. A keď sme porovnávali výmenné kurzy EUR/Bitcoin na známych burzách v porovnaní s Revolut appkou, vždy sme mali výmenný kurz o 2-3% výhodnejší priamo v appke.

Na čo mi bude účet a karta nejakého Revolutu?

Dobrá otázka. Odpoveď sa pokúsim naznačiť na príklade – na Slovensku máme každý z našej cestovateľskej dvojice účet v inej banke. Keď ideme cestovať (či už na kratší alebo dlhší trip), vždy riešime otázku, ako narábať na cestách s financiami – zoberieme väčšiu hotovosť so sebou na cesty? To je predsa nepraktické, veď dnes sa už dá takmer všade na svete vyberať z bankomatov platobnými kartami.

Na osobných účtoch máme aj naše ďalšie úspory a na cestách je vždy väčšia pravdepodobnosť, že vašu kartu niekto zneužije, okradnú vás a podobne. Samozrejme existuje možnosť na kartách nastaviť limity a je možné pracovať s kreditnými a nie debetnými kartami (nie kvalitnejšie kreditky však niečo stoja a nebývajú to nízke mesačné poplatky), avšak Revolut ponúka pre nás perfektnú náhradu.

Úspory a bežné finančné obnosy máme uložené na osobnom účte, pričom platobnú kartu k tomuto účtu (ktorú počas cesty necháme doma) máme prepojenú na Revolut – dobíjame si ňou aktuálny zostatok. Na cestu zoberieme iba Revolut kartu (keďže ide o plnohodnotnú kartu MasterCard, problém s akceptáciou karty vo svete nie je) a v appke si dobijeme takú hotovosť, akú potrebujeme, vždy nejaký rozumný obnos. Za dobíjanie sa neplatí, takže povedzme 100 eur. Prístup účtu máme okamžite z mobilu, chránený odtlačkom prsta. Kartu viem v appke zablokovať voči rôznym druhom transakcií (výber z bankomatov, platba na internete, atď.) a aktivujem si to, iba keď potrebujem. Takže máme viacnásobnú istotu, že sa útočník k mojim úsporám nedostane.

Čo však doteraz najviac vytáčalo na slovenských bankách, sú všetky tie nezmyselné poplatky, najmä za platbu v inej mene ako euro. Keď sme si poriadne analyzovali výpis v našich bankách, zistili sme, že ročne zaplatíme viac ako 100 eur za všetky poplatky za výber kartou a poplatky za platby inou menou, ako je euro. S Revolutom sme tieto poplatky zredukovali – na nulu…

Mesačný výber do 200/400 eur je v bankomatoch zdarma

A ak aj necestujete tak často, s Revolut kartou máte výbery z bankomatov mesačne do výšky do 200 eur zdarma, v prípade prémiového účtu do 400 eur, potom sú spoplatnené poplatkom 2 %. Nie je to najmenej, ja osobne však radšej nepracujem s hotovosťou pokiaľ nemusím a 200 eur mesačne na výbery mi stačí.

Nová úroveň bezpečnosti

Kto by sa nebál o svoje financie? Úprimne, keď sme na cestách, bojíme sa o to viac. Tiež nechceme zostať niekde visieť. Preto som pomerne nadšený sadou bezpečnostných funkcií, ktoré Revolut ponúka:

  • Dočasné zablokovanie a odblokovanie karty (Freeze/Unfreeze) – kartu môžete mať dočasne blokovanú a odblokovať si ju v appke iba v prípade, že s ňou idete platiť. Hneď po platbe ju môžete znova dočasne zablokovať. Všetko bezplatne a môžete to opakovať, koľkokrát chcete.
  • Možnosť zmeny PIN kódu.
  • Nastavenie mesačnégo limitu na karte.
  • Location-based security – funkcia, ktorú som si okamžite aktivoval a zamiloval. Ak sa zlodej pokúsi vykonať transakciu napr. v inom štáte, akom sa práve nachádza váš telefón s appkou, platba je automaticky odmietnutá. Revolut na to využíva GPS informácie o polohe mobilu, čo je veľmi šikovné, pretože mobil a platobnú kartu mám vždy so sebou.
  • Zablokovanie platieb cez magnetický pásik.
  • Zablokovanie platieb cez bezkontaktnú technológiu.
  • Zablokovanie výberu z bankomatov.
  • Zablokovanie online platieb.

A samozrejme kombinácie všetkých týchto bezpečnostných prvkov. Tzn. ak ste na ceste a viete, že budete iba vyberať peniaze z bankomatu, viete si zablokovať online platby a bezkontaktné platby a nechať si povolené iba výbery z bankomatu. Keď však budete potrebovať platiť na internete, iba si to v appke dočasne povolíte, zaplatíte a znova zablokujete. Perfektné 🙂

Ďalšie funkcionality, ktoré stoja za to

  • Priamo v appke vidíte analýzu vašich výdavkov – aplikácia automaticky zoraďuje vaše výdavky do kategórii ako potraviny, nákupu, zábava, zdravie, doprava, bývanie, atď.
  • S appkou získavate aj IBAN účet do Veľkej Británii, takže môžete Revolut používať aj na štandardný príjem výplaty.
  • V appke si viete dokúpiť priamo cestovné poistenie (0,99 eur za deň) platné okamžite. Viete sa pripoistiť aj na zimné športy (1,74 eur za deň) a pripoistiť aj spolucestujúceho. Dnes si viete online booknuť poistenie aj lacnejšie, ale keď nestíhate, je to lepšie ako nemať žiadne poistenie.
  • V appke si viete poistiť mobil (poškodenie displeja, utopenie a ďalšie). Pre prémiové smartfóny to vychádza na cca 1,8 eura na týždeň, čo pri cestách za adrenalínovejšími zážitkami tiež nie je najhoršie.
  • Viete si nastaviť pravidelné platby (hypotéka, splátka, atď.).
  • Viete rozdeliť účet medzi ďalších ľudí.
  • Dnes už kopa Slovákov využíva Revolut, keď chcem napr. poslať kamošovi peniaze za kofolu, iba ho vyberiem z telefónneho zoznamu a okamžite má peniaze na účte.

Niečo na záver

Revolut ako služba vznikla v roku 2015, dnes má cez 1400 zamestnancov. Funguje pod licenciou European E-Money Licence regulovanou FCA (Financial Conduct Authority), pričom peniaze sú uložené v anglickej banke Lloyds. V praxi to znamená, že Revolut je poskytovateľom operácii nad vašimi peniazmi, ktoré sú bezpečne uložené v anglickej banke.

Celosvetovo využíva túto službu cez 8 miliónov ľudí, každý deň pribudne nových 6 až 8-tisíc ľudí. Osobne som sa k Revolutu dostal iba náhodou. Povedal som si, že za vyskúšanie nič nedám a musím povedať, že z môjho subjektívneho pohľadu ide o revolúciu v bankovom svete. Kombinácia účtu v 25 menách súčasne, bez zbytočných poplatkov a hlavne všetko je okamžite dostupné v appke. Fintech revolúcia spravila cestovanie ešte jednoduchším 🙂

V diskusii na našom Facebooku sa objavil aj príspevok od Janka Gorduliča a jeho manželky Lucky, ktorí sa tiež pochválili, že Revolut už obaja využívajú (zverejnené z ich súhlasom).

PS: #cestujemespolu a Revolut nie sú v nijak marketingovo prepojené – jednoducho sa nám tento produkt páči, pretože vidíme jeho perfektné využitie práve pri cestovaní.

Prečítaj si tiež