Ivo Pajdlhauser: Ako sa dostať k zákrutám bez uškvarenia sa na diaľnici

od Milan Dzilsky

Asi na svete neexistuje motorkár, ktorého by nebavili horské priechody, priesmyky, jednoducho zákruty. Ak sa k tomu pridajú aj úchvatné výhľady na okolité štíty Álp, Dolomitov a Karpát, je jazdenie ešte krajšie.

Najvyšší pass v Európe – Iseran.

Chce to však niekoľko hodín jazdy po diaľnici a to asi nikoho nebaví. Aspoň pre mňa je to vždy utrpenie – teplo, rovná cesta, vľavo kukurica, vpravo pšenica a každé 2-3 hodiny zastávka na dotankovanie benzínu do motorky a vody do tela. Pre mňa nuda. Keďže často cestujem pracovne do Milána, niekoľkokrát som sa v lete vybral na motorke aj tam. Keď sa už dostanem do hôr, je to paráda, ale dovtedy hrozná otrava. Tak som sa rozhodol skrátiť si to odvozom motorky a mojej maličkosti autovlakom.

Motorky naložené na vlaku v dvoch radoch.

Existuje niekoľko možností, kam sa dostať z Viedne, odkiaľ premávajú autovlaky a zároveň motovlaky OEBB. Do Talianska je možné ísť napr. do Verony alebo Livorna. Bohužiaľ tieto vlaky premávajú len dvakrát týždenne. Ak je čas a viete sa prispôsobiť, fajn, ja však musím byť v práci v niektoré dni. Určite lepšou a zároveň zábavnejšou možnosťou je odviezť sa do Feldkirchu, ktorý je na hraniciach s Lichtenštajnskom.

Detail upevnenia – ideálne sú padacie rámy a iné pevné konštrukcie (v závislosti od typu motorky).

Odtiaľto je možné vyraziť na všakovaké strany – Dolomity, Waliské alpy, Tirolské alpy a zároveň aj napr. smer do spomínaného Milána. Ale po ceste sa stihnete zastaviť aj v San Bernardine či pozrieť na Splugen pass.

Svetoznámy pass na Tour de France – Galibier.

Čo táto sranda s povozením sa na vláčiku vôbec stojí? Zopár cenových relácií a čo nezabudnúť do sebou:

  • Motorka samotná – 39-49 eur, cena je závislá od sezóny
  • Upevnenie – netreba prakticky so sebou brať nič, všetko je v cene. Motorka sa postaví na bočný stojan a pracovníci OEBB sa postarajú o jej upevnenie, na rozdiel od ŽSR, kde je potrebné si všetko spraviť sám.
  • Osoba v 4-lôžkovom kupé – 59-69 eur, cena je závislá od sezóny. Je možné si kúpiť aj lístok do 6-lôžkového kupé, cena je o niečo nižšia, avšak túto voľbu neodporúčam. Motorkár potrebuje pomerne veľa odkladacieho priestoru – helma, nohavice, bunda, topánky.

Col d Agnel na hranici Francúzska a Talianska – môj favorit.

Ráno vystúpite z vlaku vyspatý, naraňajkovaný (v cene lístka na vlak sú aj jednoduché, ale chutné raňajky – 2 kaiserky, maslo, džem, čaj a káva). Potom už len vystúpiť vo Feldkirchu, vyložiť moto (celý proces netrvá viac ako pol hodinu) a hor sa do práce – teda vlastne na horské prechody 🙂

Stelvio – sen každého motorkára (a cyklistu).

Prečítaj si tiež