7 rád ako si nenechať pokaziť cestu chrípkou a pritom nemusíte navštíviť lekára

od PR

Viete, čo je smrteľná mužská choroba na 6 písmen? Soplík 🙂 Ale nie, teraz trocha seriózne – prepukla nám chrípková sezóna a mnohým to môže znepríjemniť ich cestovateľské plány. Nemáte radi lekárov? Tu je 7 rád, ako poraziť chrípku bez toho, aby ste ich museli navštíviť.

Čo je vlastne chrípka?

Na túto otázku odpovedá epidemiologický informačný systém: „Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 – 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Ku klinickým príznakom dochádza za 1 až 3 dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3-5 dňoch odoznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2-4 týždňov od prvých príznakov.“

Pojem chrípka už však zľudovel a často tak ľudia hovoria aj obyčajnému prechladnutiu. Niektoré štatistiky hovoria, že iba 30% chorých má všetky príznaky chrípky, vrátane bolestí kĺbov, svalov a vysokej teploty až horúčky. Pre chrípku je príznačné práve to, že sa objaví takmer zo dňa na deň – slabosť, zimnica, neustále smrkanie a kýchanie nasledované kašľom. Pri chrípke typicky lieky potlačujú príznaky ochorenia, so samotným vírusom si však telo a jeho imunitný systém musí poradiť sám. Vieme mu však v tom dopomôcť. Ako? Ponúkame 7 rád, ktoré sa aj my snažíme dodržiavať.

#1 Poriadne ju vyležte

Dajte si 2-3 dni voľno, nikam nechoďte, zrušte všetko, čo ste mali naplánované. Nakúpte si poriadnu dávku ovocia, navarte litre čaju a ležte. Ak máte teploty, odporúča sa vypiť aj 4-5 litrov tekutín, aby telo malo z čoho tvoriť pot a vyplavovať tak organizmy, ktoré vo vašom tele nemajú čo robiť. Zoberte do ruky knihu (alebo ešte lepšie cestovateľský bedeker) a doprajte telu poriadny oddych. Chrípke sa darí o to viac, keď ste neustále v pohybe a strese.

#2 Čaj z čerstvého zázvoru

Jeden z najúčinnejších a pritom cenovo dostupných všeliekov. Priznám sa, ani mne prvýkrát zázvorový čaj a jeho štipľavá príchuť nezachutila. Kombinácia čerstvo nastrúhaného (nie nakrájaného) zázvoru, spolu s poriadnou dávkou čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy a domáceho medu (pridajte až po vylúhovaní zázvoru) dodá telu okamžitú vzpruhu.

#3 Skúsili ste už homeopatiká?

Mňa chytí chrípka takmer každý rok. Tento rok som si povedal, že vyskúšam aj nové veci. Najskôr som sa vydal na očkovanie proti chrípke a tento víkend som pri prvých náznakoch siahol aj po homeopatikách – v lekárni je voľne dostupné Oscillococcinum. Na jeho použitie nepotrebujete vodu, stačí si nechať obsah tubičky rozpustiť pod jazykom. Prvú dávku si dajte čo najskôr, ďalšie dve až tri dávky opakujte v šesťhodinovom intervale. Mnoho ľudí považuje homeopatiká za placebo, ale za pokus človek nič nedá… a potom víkende v kombinácii s poriadnou dávkou ovocia mám pocit, že je všetko v tele tak, ako má byť.

#4 Menej korenisté jedlá

Vetrajte a to pravidelne. V byte/dome nesmie stáť vzduch. Ak máte prejavy zimnice, strávte čo najviac času pod perinou. Odporúča sa konzumovať menej aj korenisté jedlá a jedlá s vysokým obsahom škrobu – tvaroh, varená ryža, vločky, zemiaky, banány a samozrejme sucháre.

#5 Slepačí vývar alebo Pho

Spravte si poriadny domáci kurací vývar. Ale žiadne bujóny. Dobré kuracie mäso, menej vody, množstvo zeleniny, bylinky podľa chuti a trocha soli (ale netreba to preháňať). Najlepšie jesť ešte dobre horúci, nech sa telo zároveň vypotí. Ak máte vo svojom okolí vietnamskú reštauráciu, nechajte si pripraviť poriadne veľkú porciu polievky Pho. Mňa na cestách v Ázii táto polievka vzpružila hneď niekoľkokrát a výborne Pho už dostanete aj na Slovensku.

#6 Extra dávka vitamínu C

Mnoho ľudí začne pri náznakoch chrípky užívať nadmerné množstvo vitamínu C. Tento vitamín má veľkú výhodu, že telo všetko nepostrebované množstvo jednoducho vyplaví. Pomaranče, mandarínky, citróny, kyslá kapusta. Niekoľkokrát do dňa vytlačte dva veľké citróny, primiešajte veľkú lyžicu medu a vypite. Pre tých lenivších – v lekárni zoženiete vitamín C v najrôznejších formách, pýtajte si 1000 mg.

#7 Dva strúčiky cesnaku denne

Asi najznámejší liek našich starých materí. Dva strúčiky cesnaku prinášajú so sebou do tela antibakteriálne a antivírusové účinky. Cesnak podporuje potenie, prečistí dýchacie cesty a pomôže vám s vykašliavaním. Áno, vieme, že po cesnaku človeku „smrdí z úst“ – môžete skúsiť prehlnúť celý strúčik cesnaku bez hryzenia, „zápach“ bude znesiteľnejší.

Prečítaj si tiež