Ste po dovolenke? Vytvorte si originálnu fotoknihu – ako na to?

od jozo

Po každej dovolenke či tripe si donesieme tisíce fotografií, poctivo ich zazálohujeme a… často sa k mnohým už nevrátime. A preto sme si pri poslednej ceste, ktorá nás tak očarila (Porto/Lisabon/Azory) povedali, že si skúsime naše zábery premeniť na originálnu fotoknihu.

Vybrať fotoknihu nie je najmenší problém

Stačí zadať do Googlu slovko fotokniha a prakticky sa nedá nenaraziť na fotoknihu od CEWE. Tak sme si povedali, že vyskúšame. Hneď na úvod – dobrú fotoknihu nespravíte cez webový prehliadač, musíte si nainštalovať samostatný softvér. Ten je bezplatný a je dostupný pre Windows, Mac, Linux, Android aj iOS. My sme najskôr začali robiť knih na Macu, potom sme ju však dokončili na Windowse. Na oboch systémoch fungoval soft bez problémov, na Windowse nám raz spadol v momente, keď už sme boli takmer na konci a skoro nás… (veď viete čo) no hneď po reštarte sa aplikácia vrátila presne do bodu, kde sme prestali pracovať, takže vývojári mysleli aj na túto drobnosť 🙂

Aký postup zvoliť?

Je to asi na vás, my vám dáme možno pár tipov, ako sme postupovali my – z tisícov fotografií, ktoré sme si priniesli zo 14-denného tripu Porto/Lisabon/Azory sme vybrali približne 200 fotografií, ktoré sa nám zdali najlepšie. Samotný softvér ponúka tiež vcelku intuitívny prehliadač fotografií na ľavej lište, takže môžete pracovať aj s ním, ak však máte aj vy tisíce fotografií, asi si ich najskôr prefiltrujte.

Od malej fotoknihy až po XXL panorámu

Ešte predtým, ako sme sa pustili do kreatívnej časti (túto časť som prenechal Hanke), sme museli vybrať formát fotoknihy. Na výber je toho fakt mrte 🙂

  • malá fotokniha
  • kompakt panoráma
  • štvorcova
  • veľká
  • veľká panoráma
  • XL
  • XXL
  • XXL panoráma

Povedali sme si, že by sme na prvý pokus (naozaj to je naša prvá fotokniha, dodnes sa čudujem prečo) vybrali Veľkú panorámu, ktorá v cene 35,99 eur ponúka 26 strán a za každé štyri strany navyše si priplatíte 5,20 eur. Strán môžete pridávať podľa chuti. Malá fotokniha začína už pri cenovej hranici niekde okolo 8 eur, takže je len na vás, ako zhurta začnete s vašou prvou fotoknihou 🙂 Pri každom formáte si všimnite typ väzby (napr. mäkká, tvrdá, dokonca koža), rozmer samotnej fotoknihy či druh papiera.

Dilema: lesklý alebo matný fotopapier

Druh papiera je podľa mňa veľmi dôležitý a zároveň veľmi subjektívny výber. Pre pevnú knižnú väzbu odporúčame papier aspoň 200 g/m2, pre zošitovú môže byť aj nižšia gramáž. Či zvoliť digitálnu tlač s lesklým povrchom, matnú premium potlač, matný fotopapier alebo lesklý fotopapier, je asi na vás (typy papierov sú zoradené aj podľa ceny, ale nemusia byť rozhodujúce). My sme zvolili lesklý fotopapier – vo výslednom efekte vyzerajú fotografie špičkovo, sýto a naozaj profesionálne. Niekomu však lesk na fotopapieri môže prekážať, takže sa v tomto musíte rozhodnúť asi podľa aktuálnej nálady.

Máte dostatok trpezlivosti?

Tak a teraz prichádza tá piplavá časť práce… alebo aj nie 🙂 Ak ste si vybrali veľkosť knihy, počet strán (môžete počas práce pridávať/uberať) aj typ papiera, môžete sa pustiť do vytvárania samotného obsahu. V základe máte dve možnosti:

  • vytvárať fotoknihu samostatne stranu po strane
  • nechať automatizovane vytvoriť návrh a spracovať ho.

V prvom prípade si fotografie pre každú stranu vyberiete a usporiadate sami – pozor, dajú sa pri tom stráviť hodinu času. Efektnejšou možnosťou je nechať si vytvoriť návrh, kedy vám softvér sám vyberie najlepšie fotografie a predpripraví návrh, ktorý vy môžete ďalej upravovať. Ak nie ste obdarení trpezlivosťou, kliknite určite na tento variant. Hanka si však chcela dať záležať a vydala sa prvou cestou, za čo som jej osobne veľmi vďačný, pretože aktuálne vyzerá kniha (prišlá nám iba predvčerom) fakt brutálne 🙂

Keď ste sa už rozhodli, ktorou cestou sa vydať, môžete sa teraz vyblázniť – najrôznejšie šablóny a predlohy (1 alebo X fotiek na strane), koláže, panorámy cez strany, texty, popisy, pozadia, efekty… uf. Každú stranu fotoknihy si môžete individuálne upraviť a vyhrať sa s ňou. Piplačka, čo? Hanka na našej 74-stranovej fotoknihe strávila niekoľko hodín, čo sa asi nie každému bude chcieť, ale ak už si vyberiete jeden štýl (prípadne šablónu), ide to rýchlo. Ak to necháte všetko na softvér, menšiu fotoknihu „zbúchate“ aj za pár minút. V našom prípade si však Hanka chcela dať záležať.

Softvér je blbuvzdorný

Systém vás sem-tam upozorní, že fotografia nemá dostatočné rozlíšenie. Dnes už aj mobilom viete zachytiť krásne snímky, takže sa nemusíte báť vkladať do fotoknihy aj tieto. Ak by niečo nebolo v poriadku, soft vás na to upozorní. Nemusíte si teda pamätať, čo ste v akom rozlíšení fotili, nemusíte dokonca ani nič o rozlíšení pri fototlači vedieť. Fotokniha má, minimálne pre nás, jednu nesmiernu výhodu – môžeme do nej kombinovať fotky z mobilu, kompaktu, GoPro aj drona a spojiť ich do jedného príbehu. Samozrejme je odbornejším okom vidieť rozdiel, to ale neznamená, že peknú fotoknihu nespravíte iba s fotkami z mobilu.

Niekto fotí rád na výšku, niekto na šírku – v programe môžete ľubovoľne pracovať so všetkými formátmi. Ak sa vám páči jedna fotka na stranu, bez problémov. 9 fotiek na výšku v koláži cez dve strany alebo panoráma cez stranu a k tomu popis? Bez problémov. Všetky funkcie softvéru sú veľmi intuitívne, niečo ako pokročilejší skicár. Výrazne pokročilejší… 🙂 V praxi vidíte pred sebou rozloženie aktuálnych dvoch strán fotoknihy, na spodnej lište potom dvojstranu, s ktorou pracujete. Vľavo je prieskumník s vašimi fotkami, vo vrchnej časti sú nástroje a možnosti a pri kliknutí na každú fotku ju môžete upravovať – zmenšovať, zväčšovať, posúvať, presúvať… Ak sa rozhodne použiť niektorý efekt (napr. mierne šedé pozadie na každej fotke), nemusíte to robiť manuálne X-krát pre každý snímok. Jednu úpravu si vyberiete a môžete ju aplikovať na všetky fotky na strane alebo na všetky fotky v albume.

Posielame do tlače

V praxi to funguje takto – čo vidíte na monitore, to aj fyzicky dostanete. Samozrejme po tom, čo odošlete objednávku 🙂 Ak ste už s vašou fotoknihou ako-tak spokojný (drobné odporúčanie – spokojný asi nebudete nikdy, tak sa jednoducho niekedy zastavte), stačí vyplniť pár údajov, vybrať typ platby a knihu odoslať. Počítajte s tým, že komprimovaná verzia fotoknihy musí putovať na server (niekam ďaleko, pravdepodobne do Nemecka?), takže niekoľko stoviek megabajtov musí putovať vašou domácou internetovou linkou. Ak máte pomalší upload, môže to chvíľku trvať.

Čo teraz?

Otvorte si fľašku vína a robte tak 3 večere za sebou 🙂 Naša fotokniha nás čakala na štvrtý pracovný deň – nechali sme si ju poslať do predajne Fotolab v bratislavskom nákupnom centre Eurovea. Zaplatiť môžete rôznymi spôsobmi, aj na mieste.

A výsledok?

Ruka v ruke sme sa s Hankou vydali pre našu voňanú fotoknihu. V červenom ochrannom kartóne sme ju rýchlo otvorili a… skutočne voňala 🙂 Ešte jedna ochranná fólia a začali sme netrpezlivo listovať. Ak sme vyššie písali, že fotokniha bude vyzerať skutočne tak, ako ju vidíte na monitore, nehovorili sme úplne pravdu. Vyzerá ešte lepšie 🙂 Takže ďalšie vínko a v pokoji si ju už len prezrieť doma na gauči. Tu si môžete virtuálne prelisťovať našu CEWE FOTOKNIHU a takto to vyzerá v praxi iba pár hodín po tom, čo fotokniha dorazila:

Je to naša prvá fotokniha a úprimne sa z nej strašne tešíme. Je to úplne iné zdieľať fotky digitálne v porovnaní s tým, keď ich ukážete rodine a známym, ktorí môžu vo vašich zážitkoch doslova listovať. A zároveň je to krásna pamiatka v zlomkovej cene celého výletu. Osobne si myslím, že takýchto fotoknihových spomienok nám časom určite pribudne 🙂

PS: Vedeli ste, že dnes už viete z dovolenky poslať pohľadnicu s vašou fotkou a dokonca aj vlastnou známkou tak, že reálne príde do schránky? Vyskúšajte si to.

Prečítaj si tiež