Ako z 20 dní dovolenky vytĺcť 54 dní voľna? Podrobný návod na rok 2018

od jozo

Dali sme pre vás dokopy zoznam všetkých sviatkov v roku 2018 a zostavili sme aj zoznam odporúčaní, kedy si vziať dovolenku tak, aby ste v kombinácii víkendov a sviatkov mali čo najviac možností na cestovanie. Ako vďaka dobrému plánovaniu vytĺcť z 20-dňovej dovolenky spolu 54 dní voľna? Prinášame podrobný návod + tipy na cestovanie na predĺžené víkendy.

Vychádzajme z predpokladu, že každý zamestnaný človek má k dispozícii 20 dní dovolenky. Z toho časť počítame na väčšiu letnú dovolenku a potom prichádza ten pravý „challenge“ – využiť síce čo najmenej dní dovolenky, ale užiť si čo najviac voľna. Tu je zoznam našich odporúčaní po jednotlivých mesiacoch.

Január 2018

1.1. (pondelok) Deň vzniku Slovenskej republiky

6.1. (sobota) Zjavenie Pána (Traja králi)

Naše odporúčanie: Zoberte si 4 dni dovolenky (2.1., 3.1., 4.1., 5.1.) a predĺže si tak Silvester o celý týždeň. V mnohých veľkých firmách býva začiatok roka najkľudnejším obdobím, takže si naopak mnoho zamestnancov voľno neberie, keďže stačí do práce prísť a „mať vyložené nohy“.

Tip na cestu: Vyskúšajte Maroko – útek do tepla za rozumný budget. Môžete tak skúsiť nové chute, spoznať novú kultúru či si dokonca zasurfovať.

Zostatok dovolenky: 16 dní.

Marec + apríl 2018

30.3. (piatok) Veľký piatok

2.4. (pondelok) Veľkonočný pondelok

Naše odporúčanie: Zoberte si 2 dni dovolenky (28.3. a 29.3.) – vyhnete sa z časti davu ľudí na cestách na Slovensku a budete mať 6-dňovú dovolenku.

Tip na cestu: Boli ste už v Bosne a Hercegovine? Spolu s Albánskom sú to posledné mesiace obľúbené destinácie, pretože sa tam low-costovými aerolinkami viete dostať priamo zo Slovenska. Začiatok apríla je aj výborný čas na návštevu talianskych pamiatok – nie je síce najteplejšie (musíte mať na sebe mikinu), ale vyhnete sa davu turistov. Ideálny čas na návštevu Florencie, Ríma či Benátok.

Zostatok dovolenky: 14 dní.

A post shared by cestujemespolu (@cestujemespolu) on

Máj 2018

1.5. (utorok) Sviatok práce

8.5. (utorok) Deň víťazstva nad fašizmom

Naše odporúčanie: Pomerne jasná voľba – stačia dva dni dovolenky (30.4. a 7.5) a máte hneď dva predĺžené víkendy, každý po 4 dni.

Tip na cestu: 4 dni voľna a začiatok mája sú ideálnou kombináciou na spoznávanie Európy. Ak máte radi turistiku, môžete vyskúšať Rakúsko. Ak si chcete užiť cenovo dostupnú krajinu, vrele odporúčame Portugalsko – do Porta lieta hneď niekoľko nízkonákladoviek a ak by ste chceli vyťažiť z výletu maximum, do Lisabonu sú to vlakom pohodlné 3 hodinky.

Zostatok dovolenky: 12 dní.

Júl 2018

5.7. (štvrtok) Sviatok svätého Cyrila a Metoda

Naše odporúčanie: Jeden deň dovolenky (6.7.) a máte opäť štvordňový víkend.

Tip na cestu: zostaňte doma a poriadne leňošte 🙂

Zostatok dovolenky: 11 dní.

August 2018

29.8. (streda) Výročie Slovenského národného povstavania

Naše odporúčanie: Či si už zoberiete 2 dni voľna pred sviatkom SNP (27.8. + 28.8.) alebo po tomto sviatku (30.8. + 31.8.), je to v roku 2018 jedno, pretože obľúbená kombinácia s dňom Ústavy SR (viď september) na tento rok padá, keďže ďalší sviatok je sobota. Každopádne, za 2 dni dovolenky máte 5-dňový víkend.

Tip na cestu: horúce leto je ideálnym obdobím na spoznávanie severských krajín. Napriek tomu, že ide o pomerne drahé destinácie, dajú sa precestovať aj za lacno. Ako? Dozviete sa napr. v tomto článku o nórskom Osle.

Zostatok dovolenky: 9 dní.

September 2018

1.9. (sobota) Deň Ústavy Slovenskej republiky

15.9. (sobota) Sedembolestná Panna Mária

Naše odporúčanie: tu veľmi toho veľa nevymyslíme 🙁

Zostatok dovolenky: stále 9 dní 🙂

November 2018

1.11. (štvrtok) Sviatok všetkých svätých

17.11. (sobota) Deň boja za slobodu a demokraciu

Naše odporúčanie: Jeden deň voľna (2.11.) a ďalší 4-dňový predĺžený víkend je na svete. Pozor, toto je typické obdobie, keď sa celé Slovensko presúva v rámci krajiny. Ak chcete cestovať, tak rozhodne mimo Slovenska!

Tip na cestu: Kam sa vybrať na 4 dni, nech si človek aspoň niečo zažije a nezabije veľa času cestovaním? Ak chcete ísť aspoň trocha za teplom, juh Španielska je ešte stále rozumnou destináciou aj v tomto období a letecké spojenie je cenovo dostupné. Môžete však vyskúšať obohatiť svoju dušu návštevou Černobyľu či Osvienčimu. Ponuré počasia iba podčiarkne náladu oboch miest.

Zostatok dovolenky: 8 dní.

December 2018

24.12. (pondelok) Štedrý deň

25.12 (utorok) Prvý sviatok vianočný

26.12. (streda) Druhý sviatok vianočný

Naše odporúčanie: Tu to vôbec nie je zložité – 3 dni voľna (27.12., 28.12, 31.12.) a máte hneď 11 dní voľna, ak počítame už aj sviatok vzniku SR (1.1.2019).

Zostatok dovolenky: 5 dní.

Zostáva 5 dní

Na typickú letnú dovolenku zostáva 5 dní nevyčerpanej dovolenky – ideálne na umiestnenie tohto času medzi dva víkendy a hneď je z toho 9-dňová dovolenka, čo nie je na zahodenie a môžete si užiť aj luxusné nič nerobenie v niektorom z all-inclusive rezortov naprieč Európou či svetom. Celkovo sme prerozdelením 20 dovolenkových dní dosiahli spolu 54 dní na cestovanie 🙂

Naše odporúčanie na záver: Ak hľadáte cestu, ako si zvýšiť počet dní dovolenky, máme jeden skromný tip – v rámci zákonných možností je možné si dovolenku navýšiť o ďalších 18 dní voľna. Ako na to? Napíšte nám na našej Facebookovej stránke, radi vám to prezradíme.

PS: človek žije priemerne 25 915 dní, takže tej dovolenky za celý život až tak veľa nemáme 🙂

Prečítaj si tiež