Viete z ktorých krajín pochádzajú tie najlepšie rumy?

od jozo

Nápoj, ktorý pili kedysi najmä piráti a otroci. Všetci poznáme „tuzemák“ a spájame si ho s rumom, v skutočnosti je to však iba liehovina s pridanou rumovou esenciou. Pravý rum pochádza z druhej strany zemegule. Posledné roky si však pravé a kvalitné rumy získavajú srdcia mnohých našincov. Odkiaľ teda pochádzajú tie najlepšie rumy? Odkiaľ sa tu vzali a čo ich robí výnimočnými?

Rum je jeden z prvých destilátov, ktoré naša civilizácia vôbec pozná.

Rum je destilát vyrábaný z cukrovej trstiny alebo melasy (čo je „odpad“ vznikajúci z cukrovej trstiny pri výrobe cukru). Proces vzniku rumu je pomerne jednoduchý – sladká šťava z trstiny alebo melasy sa nechá vykvasiť (podobne ako keď sa pripravuje pálené u nás z ovocia). Táto tekutina sa destiluje, následne necháva zrieť v dubových sudoch a neskôr fľaškuje. Vek rumu označujeme ako obdobie zretia v sude, keď už je rum vo fľaške, už nezreje, takže mu nepridávame ani na rokoch 🙂 Výroba rumu sa rôzni a aj kategórie rumov sú nadmieru pestré. Aj zákonné označenia rumov sa líšia v závilosti od jednotlivých krajín. Čo však majú rumy spoločné, je základ – sú vyrábané s cukrovej trstiny. A najčastejšie sa delia podľa farby…

Biely (blanco) rum sa najčastejšie používa do miešaných drinkov. Nie je tak silný (typicky okolo 30-37% alkoholu) a zaujímavosťou je, že pri bielom rume často nenájdete uvedený vek. Dôvod je prozaický – biele rumy nebývajú tak vyzrelé ako tmavé rumy, typicky sú to jedno, dvoj a trojročné rumy. Menej výrazná aróma a nižší obsah alkoholu robia biely rum ideálnym základom práve miešaných drinkov (Mojito, Piňa Colada, Cuba Libre či Daiquiri).

Vedeli ste, že každý rum je po destilácii biely a farbu získava až zretím v sude?

Zlatý (oro) rum je o niečo silnejší, blíži sa s obsahom alkoholu k hranici 40% a je vyzretejší, bežne zreje v sudoch 5 rokov. Svoju zlatistú farbu získa práve farebným nádychom získaným z dubových sudoch, v ktorých zreje. Nie je to úplne zlatá farba, niekedy je to oranžová a niekedy až červená. Chuť a aróma sú sýtejšie a plnšie v porovnaní s bielym rumom.

Tmavý (dark) rum bežne dozrieva v sudoch 7 a viac rokov a ide o tmavý rum, ktorý poznáme z rôznych námorníckych filmov. Výraznú chuť tvorí melasa a karamel. Svoj intenzívne tmavý nádych získava zo silne vypálených sudoch. S čím sa najviac dark rum spája? No predsa s pirátmi! Tmavý rum ľahko rozponáte aj podľa prívlastku „Aňejo“ na etikete, čo znamená „staré“ alebo „vyzrelé“.

Samostatným druhom sú prémiové rumy, ktoré dozrievajú aj viac ako 30 rokov – a viete si teda predstaviť, že ide o poriadne drahý destilát. Keďže sa rum prirodzene počas zrenia odparuje, po toľkých rokoch ho už nezostáva veľa (hovoríme o tzv. anjelskej dani, zodpovedá asi 2-10% ročne odpareného alkoho z celkového obsahu sudu!). Často sú rumy v porovnaní s whisky a koňakmi podceňované, z pohľadu kvality destilátu sa im však prémiové rumy rovnajú.

Medzinárodný deň rumu pripadá na 16. augusta…

Stredná Amerika, Karibik a sever Južnej Ameriky… ak tužíte piť kvalitný rum s domácimi, musíte vycestovať až sem 🙂 Zdroj: arc-rum.com

Ak budete chcieť vycestovať a spoznávať kvalitné rumy, musíte sadnúť do lietadla a stráviť v ňom dlhé hodiny. Väčšina producentov rumov sa náchadza v oblastiach, kde je rozvinuté pestovanie cukrovej trstiny. Rum je milovaný v Karibiku – Antigua, Trinidad a Tobago, Grenada, Barbados, Svätá Lucia, Belize, Bermudy, Svätý Kryštof či Jamajka. Neodmysliteľne sa s rumom spája Kuba, ale aj Haiti, Guadaloupe, Martinik, Panama či Dominikánska republika, ďalej nesmie chýbať Portoriko, Kolumbia a Venezuela. Možno vás to prekvapí, ale kvalitné rumy sa vyrábajú aj na Kanárskych ostrovoch, v Austrálii či dokonca na Filipínach, odkiaľ sa importuje dnes u nás extrémne obľúbený rum Don Papa.

Ak budete hľadať netradičné miesta, kde sa kvalitný rum dodnes vyrába, určite stoja za zmienku juhoamerické Andy a pálenica Diplomático. Don Juancho, známy venezuelský „zberateľ“ exotických a najkvalitnejších destilátov tu založil azda jednu z najznámejších páleníc a dodnes produkuje rovnomenný rum, ktorý patrí k najobľúbenejším prémiovým rumom na Slovensku. Diplomático Reserva Exclusiva je tá typická fľaška, ktorej často ani nežnejšie pohlavie neodolá najmä vďaka kombinácii vyzretého rumu, javorového sirupu a pomarančovej šupky. Výsledok? Už dávno neplatí, že rum je nápoj pre mužov či pirátov.

Najstarší rum, ktorý dnes ľudstvo pozná, pochádza z Barbadosu – bol vypálený v roku 1780.

PS: Pite iba ak máte 18 rokov a pite zodpovedne!

Prečítaj si tiež