Ako z 20 dní dovolenky vytĺcť 56 dní (v extrémnom prípade až 101) voľna? Podrobný návod na rok 2019

od jozo

Aj vy už plánujete dovolenku na rok 2019? Ako najlepšie využiť všetky voľné dni a sviatky? Nerobte si starosti, pripravili sme pre vás podrobnými plán s odporúčaniami a tipmi, kam vycestovať. Naozaj sa dá z 20 dní dovolenky získať až 56 dní voľna v roku 2019? Dá, úplne pohodlne 🙂 Ak máte radi extrém, ukážeme vám aj spôsob, ako získať v roku 2019 až 101 dní voľna!

Na Slovensku máme celkovo 15 štátnych sviatkov pre rok 2019, z toho 4 pripadnú na nedeľu. Vychádzajme z predpokladu, že každý zamestnaný človek má k dispozícii 20 dní dovolenky (ak máte 33 rokov a viac, máte nárok na 25 dní voľna). Z toho časť počítame na väčšiu letnú dovolenku a potom prichádza ten pravý “challenge” – využiť síce čo najmenej dní dovolenky, ale užiť si čo najviac voľna. Tu je zoznam našich odporúčaní po jednotlivých mesiacoch spolu s konkrétnymi tipmi na destinácie, ktoré navštíviť!

Január 2019

1.1. (utorok) Deň vzniku Slovenskej republiky – štátny sviatok
6.1. (nedeľa) Zjavenie Pána (Traja králi) – deň pracovného pokoja

Naše odporúčanie: Zoberte si 3 dni dovolenky (2.1., 3.1. a 4.1.) a poriadne si oddýchnite po bláznivom Silvestri. Ak ste si zobrali aj na Silvestra voľno ešte z minuloročnej dovolenky, nastúpite takto do práce až 7.1.! V tomto prípade sa 3 dni dovolenky rovnajú presne 7 dňom voľna!

Tip na vycestovanie: Čo tak vysnívané Maldivy? Možno nám to nebudete veriť, ale Maldivy si viete užiť v cene dovolenky v Chorvátsku… Tu je návod, ako na to!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on


Zostatok dovolenky: 17 dní

Apríl 2019

19.4. (piatok) Veľký piatok – deň pracovného pokoja
22.4. (pondelok) Veľkonočný pondelok – deň pracovného pokoja

Naše odporúčanie: Zoberte si znova 4 dni dovolenky (15.4., 16.4., 17.4. a 18.4.) a zo štyroch dní dovolenky získate vrátane víkendov 10-dňové voľno!

Tip na vycestovanie: Čo tak poriadna lyžovačka v rakúskych alebo talianskych alpách? Síce sa už sezóna blíži ku koncu, ale práve „zatváračky“ ponúkajú rozprávkové počasie a často sú skipassy v cene ubytovania.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Zostatok dovolenky: 13 dní

Máj 2019

1.5. (streda) Sviatok práce – deň pracovného pokoja
8.5. (streda) Deň víťazstva nad fašizmom – deň pracovného pokoja

Naše odporúčanie: Máj je v roku 2019 ako stvorený na kombináciu s predĺženými víkendmi. Čo tak 4 dni dovolenky v dňoch 2.5. (štvrtok), 3.5. (piatok), potom 9.5. (štvrtok) a 10.5. (piatok) a máte dve 5-dňové voľná v tesnej kombinácii za sebou – stačí ísť pomedzi to iba dvakrát do práce. Za 4 dni spolu 10 dní voľna vrátane víkendov? No nezober to 🙂

Tip na vycestovanie: Azory! Ostrovy uprostred Atlantiku medzi Európou a Severnou Amerikou – úžasná príroda, autentickí ľudia, stále málo turistov a keďže Azorské ostrovy patria Portugalsku, stačí vám na vycestovanie občiansky preukaz. Inšpirujte sa pár našimi zábermi…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Zostatok dovolenky: 9 dní

Júl 2019

5.7. (piatok) Sviatok svätého Cyrila a Metoda – štátny sviatok

Naše odporúčanie: Neberte si žiadnu dovolenku a užite si 3-dňový predĺžený víkend.

Tip na vycestovanie: Vydajte sa na Južnú Moravu, užite si cyklovýlet alebo len také potulovanie po lokálnych vinárničkách – Valtice, Lednice, Pavlov…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Zostatok dovolenky: 9 dní

August + September 2019

29.8. (štvrtok) Výročie SNP – štátny sviatok
1.9. (nedeľa) Deň Ústavy Slovenskej republiky – štátny sviatok
15.9. (nedeľa) Sedembolestná Panna Mária – deň pracovného pokoja

Naše odporúčanie: Tento rok vyšlo to obľúbené dovolenkovo-sviatkové obdobie trocha nevýhodne, pretože z troch sviatkov padli dva na víkend. Nevadí, ušetríme aspoň dovolenkové dni – zoberte si jeden deň voľna (piatok 30.8.) a získate 4-dňový víkend 🙂

Tip na vycestovani: Čo tak stráviť jeden predĺžený víkend aj na Slovensku? Garantujeme vám, že sú na Slovensku miesta, o ktorých ste nikdy nepočuli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Zostatok dovolenky: 8 dní

November 2019

1.11. (piatok) Sviatok všetkých svätých – deň pracovného pokoja
17.11. (nedeľa) Deň boja za slobodu a demokraciu – štátny sviatok

Naše odporúčanie: Tu bohužiaľ veľa toho nevymyslíme, ale predsalen by sme zobrali 1 deň voľna v štvrtok 31.10. a vznikne ďalšie štvordňové voľno.

Tip na vycestovanie: Pre niekoho mimo sezónu, pre niekoho ideálny čas, pretože sa nebudete s nikým tlačiť – vydajte sa do Benátok a na ostrovček Burano, na ktorom to vyzerá nejak takto…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Zostatok dovolenky: 7 dní

December 2019

24.12. (utorok) Štedrý deň – deň pracovného pokoja
25.12. (streda) Prvý sviatok vianočný – deň pracovného pokoja
26.12. (štvrtok) Druhý sviatok vianočný – deň pracovného pokoja

Naše odporúčanie: Jasné – pondelok (23.12.) a piatok (27.12.) a za dva dni voľna máme 9-dňové voľno v období Vianoc, keď sa to každému najviac hodí.

Tip na vycestovanie: Utečte zo Slovenska do tepla – destinácia, ktorá nás dostala a chystáme sa ju navštíviť aj túto zimu – Maroko. Vynikajúca kuchyňa, iba pár hodín letu a dokonca si tu môžete aj zasurfovať!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Zostatok dovolenky: 5 dní

Zo zostatkovej dovolenky (5 dní v prípade, že máte pod 33 rokov a 10 dní v prípade, že máte nad 33 rokov) si vyberte kedykoľvek si želáte – za 5 dní voľna v jednom spojitom týždni vám vyjde ďalších 9 dní voľna.

Ak sa necháte inšpirovať našimi odporúčaniami vyššie, viete vytĺcť z 20-dňovej dovolenky bežne zamestnaného človeka spolu až 56 dní voľna. Ak máte 33 rokov a viac, je to o ďalších 9 dní navyše (5 dní dovolenky + okolité víkendy), takže sa viete dostať až na 65 dní voľna. Tu sa naše seriózne odporúčania končia 🙂

Máme ešte jeden extrémny príklad, chceli by sme však upozorniť, že ide čisto o špekulatívnu záležitosť: V rámci zákonných možností je možné si dovolenku navýšiť o ďalších 18 dní voľna. Ako na to? Štyrikrát do roka môžete darovať krv (vždy s odstupom troch mesiacov), ak si to zoberiete v piatky alebo pondelky, vzniknú vám 4× 3-dňové voľná, spolu 12 dní, takže sme teoreticky na 77 dňoch voľna celkovo. Návštevu lekára (tzv. „P-čko) je možné čerpať 7-krát do roka a ošetrenia člena rodiny (tzv. „OČR-ka“) poskytne ďalších 7 dní voľna. Z týchto 14-tich „lekárskych“ dní viete spájaním pokryť dva celé pracovné týždne, ak si ich spojíte s okolitými víkendami, vznikne vám 5 dní (cez týždeň) a 4 dni (okolité víkend), tzn. 9 dní voľna a to celé krát 2 = 18 dní voľna. Pozor, to sme už na 95 dňoch voľna a stále ešte štyri „lekárske dni“ zostali, takže treba ich spojiť s víkendom a výsledok je ďalších 6 dní voľna… Takže, vo výsledku viete v roku 2019 vytrieskať teoreticky 101 dní voľna!

PS: vedeli ste, že priemerný pracujúci človek v produktívnom veku odpracuje ročne 1842 hodín? To sa nezdá tak veľa, keď sa však na to pozrieme z priemernej dĺžky života, v práci strávime tretinu nášho života!

Infografika z dovolenka.sme.sk

Naši kamoši z dovolenka.sme.sk prišli s taktiež zaujímavou infografikou – vo veľkej miere vyberali voľno podobne ako my, ale majú tam aj niekoľko iných alternatív:

Prečítaj si tiež