Ako sa dostať z letiska Standsted do Londýna? (a späť)

od jozo

Londýn má 6 medzinárodných letísk (City, Heathrow, Gatwick, Luton, Standsted a Southend). Standsted je základňa Ryanairu, ktorý sem lieta z Bratislavy a zároveň sem lieta aj jej dcérsky Laudamotion s odletom z Viedne. Ako sa však dostať z letiska Standsted, ktoré je vzdialené viac ako 60 km severovýchodne, do centra Londýna? Koľko stojí cesta a aké sú možnosti?

Tip: Za všetky služby viete platiť platobnou kartou (debetnou aj kreditnou), nemusíte mať k dispozícii hotovosť. Rovnaká situácia je so službami či nákupom tovaru, vrátane potravín či drobných nákupov.

Vlak zo Standstedu do Londýna

Ide o najrýchlejší variant, vďaka ktorému sa za približne 45 minút dostanete do jedného z prestupových uzlov v centre Londýna. Vlaková stanica sa nachádza priamo pod budovou letiska, od momentu ako zoberiete do ruky batožinu vám to až na perón nebude trvať viac ako 3 minúty.

Standsted Express odchádza každých 15 minút, jednosmerný lístok stojí na mieste £19,50 (£30 pýtajú za spiatočný) a po trištvrtehodinke vystúpite na stanici Liverpool Street. Keď si booknete lístok na vlak vopred a spiatočný, môžete cenu lístka zraziť až na £7 za jednu cestu. Síce sa lístky na vlak kupujú na konkrétny čas, ani pri meškaní letu však nie je problém nastúpiť na neskorší vlak. Lístky sa kontrolujú až pri výstupe (jednotlivo, každý a poctivo), takže sa nesnažte cestovať na čierno.

Tip: lístky na vlak či autobus môžete zakúpiť vo vyhľadávači lístkov Looking4.com, ktorý ponúka pre Standsted veľmi rýchle a intuitívne vyhľadávanie.

Vo vlaku je k dispozícii Wi-Fi (funguje však najmä na staniciach a v oblastiach bližšie k centru Londýna) a 230V elektrická zástrčka. Nezabudnite však na elektrický adaptér 🙂 Najskorší spoj z Londýna na Standsted odchádza o 3:40 ráno, avšak iba vo vybrané dni. Prehľad všetkých spojov nájdete na stránke www.stanstedexpress.com/.

Standsted Express som v roku 2018 využil minimálne 3x, nikdy som nemal najmenší problém, iba raz v zime nebolo vo vlaku práve najteplejšie.

Autobus zo Standstedu do Londýna

Najlacnejšia a pomalšia možnosť, ktorá je navyše výrazne závislá od aktuálnej dopravnej situácie – pozor si dávajte najmä, ak sa rozhodnete pre autobus v pracovné dni v časoch, keď sa Londýnčania presúvajú do práce (ráno medzi 7:30 a 10:00 a podvečer medzi 16:00-19:00). V prípade dobrej dopravnej situácie by mala cesta trvať 75-90 minút. Výhodou autobusových spojov je, že premávajú prakticky 24 hodín denne, každých 10-15 minút. Autobusová stanica sa nachádza taktiež pár minút chôdze od terminálu letiska Standsted.

K dispozícii je mnoho prevádzkovateľov, u ktorých si viete lístky booknuť aj online. Airport Bus Express odchádza z letiska každých 30 minút (medzi 6:00 ráno až do nasledujúceho dňa 2:00 nadránom), spoj A20 ide na stanicu Victoria Street cez Baker Street, spoj A21 na Liverspool Street. National Express ponúka hneď štyri spoje – A6 (smerom na Portman Square), A7 (smerom na Victoria), A8 (smerom na Kings Cross) a A9 (smerom na Stratford). Ak si neviete vybrať správny spoj, nebojte sa vystúpiť v centre Londýna prakticky v ktoromkoľvek uzle , ďalej sa už poľahky dostanete metrom.

Cena autobusového lístka začína na £5 pri kúpe vopred online (ak budete kupovať s niekoľkomesačným predstihom, dostanete sa aj na £2) – poľahky ich zakúpite opäť na stránke Looking4.com. Ak budete chcieť bookovať napriamo, môžete skúsiť aj dopravcov EasyBus alebo Terravision.

Taxi zo Standstedu do Londýna

Ísť z londýnskych letísk do centra Londýna taxíkom je finančne najmenej výhodná možnosť a využili by sme ju iba ako poslednú alternatívu. Cena môže poľahky prekročiť hranicu £100. Ak budete nútený využiť taxi službu, vyskúšajte Uber, ktorý vo Veľkej Británii funguje spoľahlivo a legálne – UberX zo Standstedu do centra Londýna (Victoria Street) stojí od £55 do £75. Cesta trvá v závilosti na dopravnej situácii 75 minút a viac.

Cesta z Londýna spät na Standsted

Všetky dopravné služby (vlak, autobus, taxi) operujú rovnakým spôsobom aj na trase z Londýna späť na Standsted. Z Londýna odporúčame vyraziť najmenej 3,5 hodiny pred plánovaným odletom. V prípade, že odlietate v extrémne skorej rannej alebo neskorej nočnej hodine, odporúčame skontrolovať na stránkach dopravcov aktuálne spoje.

Prečítaj si tiež