Veľký návod: Ako a kde kúpiť lacnú letenku? (časť 3.)

od jozo

Aký je rozdiel medzi nízkozákladovými a bežnými aerolinkami? Prečo viem kúpiť lacnú letenku do Londýna či iných destinácií za 20 eur s nízkonákladovkou, keď s bežnou leteckou spoločnosťou stojí letenka často niekoľko stovák eur? Ako majú spoločnosti ako Ryanair, Wizz Air, easyJet a ďalšie postavený svoj biznis model s lacnými letenkami?

O čom je Veľký sprievodca lacnými letenkami?

Nechceme vám priniesť žiaden jednorazový článok, ale ucelenú zbierku tipov a užitočných informácií. Náš Veľký návod: Ako a kde kúpiť lacnú letenku? sme rozdelili zatiaľ na 12 častí, každý týždeň odomkneme jednu:

  • Časť 1. Úvod – ktoré stránky sledovať a prvé príklady lacných leteniek
  • Časť 2. Nástroje na vyhľadávanie leteniek
  • Časť 3. Nízkonákladové vs. bežné aerolinky
  • Časť 4. Hľadajte inak, ako ostatní – vyhľadávacie funkcie, o ktorých ste možno netušili
  • Časť 5. Google Flights do detailu – ceny v reálnom čase bez zbytočných provízií
  • Časť 6. Cesta k úspechu – jednosmerné letenky a ich kombinácie
  • Časť 7. Mutli-city, multi-stop letenky, letenky s návratom z iného mesta a do iného mesta
  • Časť 8. Error Fares – najrýchlejší z vás budú mať najlacnejšie letenky
  • Časť 9. Fuel Dump & Strike – spôsob hľadania leteniek, ktorý na Slovensku ešte nikto nepopísal
  • Časť 10. Reverzné hľadanie leteniek – exkluzívny tip od #cestujemespolu
  • Časť 11. Pre profesionálnych lovcov lacných leteniek – Matrix Airfare Search
  • Časť 12. Bonus na záver – ako na cestu okolo sveta?

Ak sa budete chcieť aj vy podeliť o vaše skúsenosti či tipy, ako a kde kúpiť najlacnejšiu letenku, smelo nám napíšte na info@cestujemespolu.com.

Nízkonákladový vs. bežný letecký prepravca – aké sú rozdiely?

Nízkonákladové letecké spoločnosti (tzv. low-cost airlines, LCA) sa stali za posledných 10 rokov extrémne obľúbené a v počte prepravených pasažierov často prekonávajú bežných leteckých prepravcov. Ako je však možné, že pri rovnakých nákladoch (prenájom lietadla, kerozín – letecké palivo a pod.) dokáže jeden prepravca predávať letenky aj niekoľkonásobne lacnejšie? Na prvý pohľad sa to nemusí zdať, rozdielov medzi low-coast aerolinkou a bežným prepravcom je skutočne dosť:

  • nízkonákladová spoločnosť často predáva iba jeden typ (triedu) letenky – ekonomickú (turistickú, v bežných aerolinkách označovanú ako triedu Y). Nemecký nízkonákladový prepravca Eurowings ale napríklad predáva aj biznis triedu, ktorá sa líši iba priestorom na nohy a jednym voľným sedadlom vedľa vás.
  • na palube lietadla sú služby v základnej cene letenky obmedzené na minimum – nedostanete žiadne občerstvenie (často ani čistú vodu), zábavný systém nie je k dispozícii, sedadlá sú menej komfortné, niekedy nesklápateľné a najmä je priestor na nohy obmedzený na minimum, aby prepravca do daného typu lietadla dostal čo najväčší počet sedadiel. Ukladací priestor je taktiež zredukovaný na minimum, clony na oknách nemusia byť k dispozícii. Tým, že je vnútro lietadla „vyrabované“ zároveň znižuje prepravca celkovú prevádzkovú letovú hmotnosť = znižuje sa spotreba paliva.

Tip: Ako sa dostať na palube nízkonákladového prepravcu aspoň k čistej vode bezplatne? Povedzte stewardom, že potrebujete zapiť lieky (zoberte si so sebou napr. nejaký vitamín) – vodu vám poskytnú bezplatne.

  • nízkonákladová letecká spoločnosť má zväčša svoju flotilu tvorenú jedným typom lietadiel (obľúbený je najmä Airbus A320 a konkurenčný Boeing 737) – môže sa to zdať ako drobnosť, letecká spoločnosť tým však ušetrí značné množstvo náklady – nemusí zamestnávať rôznorodých servisných pracovníkov (pre rôzne typy lietadiel), znižuje tým náklady na tréning posádok, na celkovú údržbu, vie vyjednať lepšie podmienky pri hromadnej objednávke flotily. Pozor, neznamená to však, že by nízkonákladovka mala horšie či staršie lietadlá, práve naopak, flotily bývajú veľmi mladé. Napríklad indický nízkonákladový Indigo má jednu z najmladších a najmodernejších flotíl na svete.
  • najlacnejšie letenky sú v horších odletových a príletových časoch (skoré ranné alebo neskoré večerné hodiny) – tieto časové sloty predáva letisko prepravcovi lavnejšie. Samotné miesto na letisku, kde sú lietadlá zaparkované, sú okrajovejšie oblasti, kam sa niekedy nedostanete komfortne priamo z odletovej haly, ale je potrebné ísť pešo či autobusom cez runway.
  • low-cost aerolinky často lietajú na menšie letiská vo väčších vzdialenostiach od hlavných miest (napr. v Londýne na Standsted, v Ríme na Fiumicino či Ciampino, Bratislava niekedy býva označená ako vedľajšie viedenské letisko) – síce to pomáha k rozvoju podnikania v danej oblasti a odľahčeniu hlavných letísk, pre pasažiera to však znamená na jednej strane predĺženie cesty (spojenie do centra mesta vašej destinácie môže byť 30 minút a pokojne aj 2 hodiny navyše) a na druhej strane to znamená väčší finančný výdavok, táto preprava z vedľajších letísk samozrejme nie je zahrnutá v cene letenky.
  • vyťaženosť lietadiel prekračuje 95 % hranicu a množstvo času, keď je lietadlo na zemi, je minimálne (lietadlo zarába totiž iba vtedy, keď je vo vzduchu), prílety a odlety na seba naväzujú s minimálnymi rozdielmi. Ak vznikne meškanie pri prílete, automaticky sa oneskorí aj odlet. Kedysi boli hlavne nízkonákladové spoločnosti známe svojimi častými meškaniami (pretože sú napr. na posledných miestach pri odlete na runway-i, ich batožina nie je vybavená prioritne ako v prípade klasických aeroliniek) – dnes je však situácia výrazne rozdielna a meškania sú minimálne. Nízkonákladový prepravcovia posunuli svoju logistiku na novú úroveň.
  • low-cost prepravcovia predávajú iba jednosmerné, maximálne spiatočné letenky. Nekúpite si u nich prestupnú letenku, takže ak chcete navštíviť niekoľko destinácií, musíte si na vlastné riziko naplánovať prestupy. Ak sa napr. prvý let omešká a nestihnete kvôli tomu svoj nasledujúci prestupný let, prepravca vám negarantuje prepravu či náhradu. Klasickí dopravcovia ponúkajú najrôznejšie kombinácie leteniek (prestupné, multi-stop, multi-city) na jednej letenke, dokonca aj v kombinácii viacerých prepravcov v rámci jednej leteckej aliancie. Výnimkou je zatiaľ Ryanair, s ktorým si napríklad viete booknuť letenku z Bratislavy cez Bergamo do Portugalska, pričom dopravca garantuje prestupové časy.
  • cenotvorba leteniek je jednoduchšia a pragmatickejšia – najlacnejších leteniek je iba obmedzené množstvo a čím je daná linka viac plná, tým stúpa aj cena letenky. Najvyťaženejšie linky lietajú však tak často, že sa nízkonákladovkám darí držať cenu dlhodobo atraktínu. V cene letenky však máte to najzákladnejšie – prepravu z bodu A do bodu B, často iba s jednou príručnou batožinou. Všetky ostatné služby sú za príplatok (začekovaná/väčšia batožina, check-in až na letisku, prioritný nástup, voľba miesta v lietadle, napr. s väčším priestorom na nohy pri exit row). V princípe sa predávajú lacné letenky spôsobom „use-it-or-lose-it“.
  • počas bookovacieho procesu vám ponúkne nízkonákladový prepravca všemožné služby navyše – poistenie, ubytovanie či prenájom auta vo vami vybranej destinácií, cestovateľské kufre a iné pomôcky, možnosť zakúpiť si lacnejšie jedlo, ktoré vám dajú na palube.
  • na letenkách často nie je možné vykonať zmeny (zmena mena pasažiera, dátumu letu, storno letenky) tak flexibilne, ako v niektorých iných triedách leteniek klasických prepravcov.
  • obmedzené môžu byť niektoré služby – preprava nadrozmerného alebo výnimočného nákladu, pomoc pri sprevádzaní detí či handikepovaných.
  • nízkonákladové spoločnosti lietajú zväčša na krátke vzdialenosti (napr. v rámci EÚ, v rámci Ázie, v rámci Indie), dlhšie/medzikontinentálne lety zostávajú naďalej majoritnejšie v rukách klasických prepravcov. Toto je však segment, o ktorý sa, podľa nášho názoru, najbližšie roky pobijú aj nízkonákladovky.
  • minimum pozemného staffu a zamestnancov – svoj let si začekujete v drvivej väčšína prípadov online, so sebou si beriete iba príručnú batožinu, takže nemusíte navštíviť fyzické check-in okienko na letisku. Začekovanej batožiny je taktiež menej, celkovo sa tak znižujú nároky na pozemný personál, za ktorý prepravca platí poplatky práve letisku.
  • styk so zákazníkom je obmedzený na call centrum či online podporu, fyzické miesto predaja často neexistuje.
  • pri nízkonákladových leteckých spoločnostiach nie sú k dispozícii lojalitné programy, aliance a na letiskách nemáte možnosť využívať letiskové salóniky, ktoré sú v niektorých vyšších cenových kategóriách leteniek klasických prepravcov k dispozícii.

Naznámejší low-cost prepravcovia (aj takí, o ktorých ste asi ešte nepočuli)

Platné právo EÚ aj pre low-cost aerolinky

Nízkonákladoví prepracovia sa nijak nelíšia v ich povinnostiach v prípade práva EÚ. Ak vám mešká let, bol zrušený, odmietli vám nástup do lietadla – máte nárok na odškodné (môžete si rečítať v našej kompletnej právej poradni Práva cestujúceho).

Uvádzaná cena letenky musí byť konečná – tzn. zahŕňať všetky poplatky (napr. poplatky kartových spoločností), dane a príplatky a bez voliteľných príplatkov sa nemôže počas bookovacieho procesu navyšovať o nečakané povinné príplatky – pozor však, toto platí iba na území EÚ.

Ak sa budete chcieť aj vy podeliť o vaše skúsenosti či tipy, ako a kde kúpiť najlacnejšiu letenku, smelo nám napíšte na info@cestujemespolu.com.

Prečítaj si tiež