TEST: 9 mesiacov so sonickou kefkou na cestách. Budem ju používať aj ďalej?

od jozo

V januári 2018 som sa dal na test, na ktorý ma nahovorili z Philipsu – vyskúšať dlhodobo sonickú kefku. Po troch mesiacoch kažodenného používania (v apríli) som priniesol úprimné skúsenosti z trojmesačného používania. S Philipsom sme sa dohodli, že ak to má byť reálny test, tak musí byť dlhodobý – takže, ako je to stráviť 9 mesiacov každovečerného umývania si zubov so sonickou kefkou?

Najskôr som sa obával, že budem musieť Philips Sonicare DiamondClean Smart často nabíjať a viete, keď ste na cestách s kopou elektroniky (foťák, mobil, dron, GoPro, notebook, gimbal…), snažíte sa zbaviť každého nadbytočného kilogramu elektroniku a nabíjačky na najrôznejšie zariadenia ma najviac vytáčajú 🙂 Sonickú kefku reálne nabijem raz za 20-25 dní, žmýkam jej batériu do maxima, takže dať raz za mesiac na noc nabiť kefku mi nepríde nič strašné.

Appku nepoužívam, ale večerný rituál pred zrkadlom je pre mňa už nutnosť

Ako si môžete v prvom článku prečítať, táto špeci elektrická kefka prišla v balení s množstvom príslušenstva (štyri rôzne kefkové nástavce, cestovné balenie, indukčná nabíjačka, špeciálny pohár) a dokonca má vlastnú appku – to je vec, ku ktorej sa bez okolkov priznám, že som ju od prvého testu veľmi nepoužil. Nevidím v tom zatiaľ pridanú hodnotu, sorry Philips 🙂 Kefkový nástavec používam jeden rovnaký celý čas, vždy mám zvolenú druhú intenzitu čistenia (z troch možných) – v princípe niečo podobné, ako keď si kupujete pračku či umývačku riadnu a hľadáte najrôznejšie funkcie a režimy a v skutočnosti doma využívate jeden či dva, zväčša tie najautomatickejšie režimy. Rovnako sa stalo pre mňa používanie sonickej kefky automatické. Avšak to nie je myslené ako negatívum, presne naopak.

Drobné tri čiarky signalizujú najintenzívnejší režim čistenia. Mne osobne vyhovuje ten druhý – stredne intenzívny.

Môj večerný rituál úmyvania zubov (a.k.a. najskôr medzizubná kefka, sem-tam zubná niť, sonická kefka a na záver najproblematickejšie miesta ešte raz prejdem single kefkou) mi už príde natoľko prirodzený, že stráviť 10 minúť v kúpeľni (v ľubovoľne „unavenom“ stave) nie je v mojom prípade nič výnimočné. Za prvé som si povedal, že chcem tú sonickú kefku skutočne vyskúšať, na druhej strane som mal naozaj už po pár dňoch pocit, že zuby mám tak akosi „inak“ vyčistené Aký som mal pocit po 3 mesiacoch? Skopírujem v krátkosti v prvého článku.

Nie som zubár, takže nemôžem dávať žiadne overené odporúčania, môžem a veľmi rád poskytnem svoj subjektívny pocit. Úprimne mám každý večer pocit, že mám čistejšie zuby s menším zostatkovým množstvom povlaku, ako som dokázal odstrániť predtým kombináciou single kefky a bežnej kefky. Medzizubné kefky naďalej používam, do týchto miest sa sonická kefka veľmi nemá ako dostať. Pri písaní tohto článku mám inak nutkanie si ísť vyčistiť zuby 🙂 Celkovo som so sonickou kefkou Philips Sonicare DiamondClean Smart totálne spokojný a rozhodne ju budem používať aj ďalej, vrátane našich ďalších tripov. PS: po 3 mesiacoch mám pocit, že mám menej zubného kameňa ako kedysi – uvidíme, čo povie zubná hygienička pri ďalšej návšteve 🙂

Čo na moje zuby po 9 mesiacoch dentánlna hygienička?

Niekedy v júni som bol svoju zubnú hygieničku skutočne navštíviť, robím tak 2x za rok – tentokrát zubná hygiena trvala nejak kratšie a sama dentálna hygienička mi potvrdila, že zubného kameňa mám menej ako pri poslednej návšteve. Kaz žiaden. Super a to nechcem z tejto kefky robiť žiadne reklamné PR, veď by vám moja kamoška zubárka mohla rozprávať, koľko mi dávali zuby do poriadku 🙂 Spýtal som sa aj zubnej hygieničky, aký má ona názor na sonickú kefku (priznávam sa, že som ten typ pacienta, ktorý ide radšej 2-3 lekárom, aby si vypočul rôzne pohľady…) – čistenie sonickou kefkou schvaľuje a odporúča ho dopĺňať manuálnym dočistením medzizubných priestorov s bežnou medzizubnou kefkou. To poctivo robím a 1x do týždňa (stanovil som si to na nedeľu) si po celej procedúre ešte raz pretriem zuby fluoridačnou pastou…

Cestovné balenie je praktické, umožňuje nabiť kefku aj cez USB kábel z notebooku. Ale to by ste museli ísť minimálne na mesiac na cesty, aby vám došla baterka aj pri každodennom používaní… Ja proste kefku pohodím do hygienickej tašky a idem.

Problémy s kefkou?

Asi po pol roku používania začala s jednym nástavcom nepekne vibrovať, trvalo to asi týždeň a potom to prestalo, tak som sa rozhodol to neriešiť. Batéria „drží ako hluchý dvere“, nestráca na kapacite, pohodlne zvládla aj našu trojtýždňovú svadobnú cestu. Po 9 mesiacoch intenzívneho (=každodenného používania) už cítim, že budem musieť vymeniť nástavec za nový. Inak, no problemo.

Zhodnotenie po 270 dňoch používania

Zhrnul by som to v dvoch bodoch:

  1. stále mám pocit, že si nemám šancu ručne umyť zuby tak dobre, ako so sonickou kefkou (už len z povahy princípu jej fungovania). Keď som si ju teraz na tripe do Gibraltaru zabudol, už po pár dňoch som mal pocit, že ústneho plaku mám proste na zuboch viacej.
  2. už aj Hanka si sonickú kefku sem-tam požičia s vlastným nástavcom 🙂

Za mňa osobne som rád, že ma Philips oslovil na túto spoluprácu – sám by som za sonickú kefku tie stovky eur určite nedal. Ale po 9 mesiacoch praxe, ak by sa mi teraz pokazila, určite by som tieto peniaze do sonickej kefky investoval a nepovažoval by som to za vyhodené prostriedky. Práveže naopak, posledný rok mám konečne pocit (po dlhých rokoch, verte mi), že mám zdravé zuby… aj keď možno krivé 🙂

PS: podľa nášho krátkeho prieskumu v Instastories používa stále takmer 70% Slovákov bežné kefky a iba 30% vyskúšalo elektronické/sonické kefky…

Prečítaj si tiež