Prečo musíme dať na letisku tekutiny a hygienu do priehľadného plastového vrecka?

od jozo

Priznávam sa, niekedy mi vŕtajú v hlave asi aj skutočne nepodostatné otázky. Ale keďže som za posledné tri dni prešiel tromi bezpečnostnými kontrolami na troch rôznych letiskách a pri každej riešili to tajomné plastové vrecko inak, rozhodol som sa zistiť pravdu 🙂 Takže, prečo?

Keď prechádzate na letisku bezpečnostnou kontrolou, všetky fľašky s obsahom tekutín s objemom viac ako 100 ml musíte vyhodiť do koša a všetko do 100 ml (väčšinou menšia kozmetika) musíte vložiť do uzatvárateľného priesvietného uzatvárateľného plastového vrecka, vyložiť mimo batožinu a takto nechať skontrolovať. Spolu takto môžete preniesť (v jednom alebo viacerých vreckách) max. 1000 ml tekutín. Vždy, keď idem cez bezpečnostnú kontrolu, hrám s nimi takú hru – skúšam, ktorý opasok mi „nepípne“ a práve hygienické potreby nechávam v klasickej hygienickej taške a nedávam ich do plastového obalu.

V utorok ráno vo Viedni to bolo všetkým bezpečnostným zložkám úplne jedno, opasok na mne a hygiena bez plastového vrecka – ešte sa na mňa bezpečák usmial, že jemu to naozaj nevadí 🙂 Pohoda… štvrtok ráno kontrola v Kolíne – hygienu musím mať v plastovom vrecku, ale môžem ju nechať v batožine. Štvrtok večer Londýn – hygienu musím mať v plastovom vrecku a musím ju vybrať z batožiny. Mám rád pravidlá, ak dávajú zmysel. Tak mi začala v hlave vŕtať myšlienka, či má tento predpis nejaký zmysel.

Zdroj: BTS.aero

Mám tri hypotézy, prečo je musíme plastové vrecko na tekutiny používať:

  1. Leteckí prepravcovia nás majú tak radi, že nechcú, aby sa nám tekutiny v batožine vyliali a preto nás nútia dať si ich do uzatvárateľných plastových vreciek. Všetci vieme, aké je „príjemné“ utierať rozliaty šampón z hygienickej tašky 🙂
  2. Po pokuse o teroristický útok v roku 2006 bolo zabránené nešťastiu, pri ktorom mala byť pripravená výbušnina priamo na palube lietadla práve z tekutín. Preto aerolinky obmedzili množstvo, ktoré vám dovolia zobrať na palubu a vrecko musí byť uzatvárateľné preto, lebo podľa právneho systému EÚ otvorením vrecka na palube vyjadrujete z právneho hľadiska záujem/snahu o činnosť, o ktorá nie je dovolená a môžu vám tak dokázať úmysel.
  3. (Podobná číslu 2, ale s rozdielnym koncom) Po pokuse o teroristický útok v roku 2006 bolo zabránené nešťastiu, pri ktorom mala byť pripravená výbušnina priamo na palube lietadla práve z tekutín. Preto aerolinky obmedzili množstvo, ktoré vám dovolia zobrať na palubu a vrecko musí byť priesvitné preto, aby sa urýchlila kontrola samotného obsahu počas bezpečnostnej kontroly a bezpečnostní pracovníci mali ľahší prehľad o obsiahnutých látkach v jednotlivých tekutinách podľa popisu zloženia.

Prvá hypotéza je blbosť, ale to asi všetci vieme 🙂 Druhú hypotézu som niekoľko rokov dozadu od niekoho počul a priznávam sa, že som ju (v plnom presvedčení, že je pravdivá), šíril aj vo svojom okolí – za čo sa ospravedlňujem 🙂 V skutočnosti je pravdivá trojka – ide o bezpečnostný element, ktorý má minimalizovať riziko prípravy výbušniny (alebo inej škodlivej látky) na palube lietadla a zároveň nazhromaždené fľašky vo vrecku uľahčujú kontrolu (čo do počtu, objemu aj obsiahnutých látok v jednotlivých fľaškách).

Zdroj: BTS.aero

Aby sme si boli istý potvrdením našej hypotézy, spýtal sme sa aj Veroniky Ševčíkovej, hovorkyne Letiska M.R.Štefánika v Bratislave: „Nariadenie začalo platiť v roku 2006 najprv vo Veľkej Británii po pokusoch o teroristické útoky na lietadlá, ktoré mali byť uskutočnené tekutými výbušninami umiestnenými v plastových fľašiach s objemom 0,5l (viac info napr. tu). Následne sa nariadenie rozšírilo aj do ostatných krajín Európy. Dôvodom obmedzení je zamedzenie podobným hrozbám, tekutiny v objeme do 100 ml sú ľahšie kontrolovateľné na prítomnosť toxických látok.“

PS: vo svojej hre budem ďalej pokračovať a výsledky poctivo zapisovať… 🙂

PS2: oficiálny zdroj informácií k tejto téme nájdete aj na stránke ec.europa.eu

Prečítaj si tiež