Kuba inak: Sprievodca najlepšou cigarou!

od jozo

Už pôvodní obyvatelia veľkých aj malých Antíl veľmi dobre poznali silu tabaku, no využívali ho predovšetkým na obrady a ceremoniály. Taínovia, alebo lepšie povedané Aravatská skupina pôvodných obyvateľov boli prvými ľuďmi, ktorí v oblasti dnešného Karibiku pestovali tabak.

Seriál “Kuba inak” vám prináša www.cestujemespolu.com v spolupráci s www.eventcuba.com, za ktorých stojí Michal Brutenič – Slovák, ktorý dlhodobo žije na Kube a ukáže vám vďaka svojim službám krajinu tak, ako málokto iný. Píše Michal…


Cacique, teda miestny náčelník malých indiánskych dedín niesol privilégia fajčiť tabak a spolu s dedinským šamanom organizovali ceremoniál nazývaný Cohiba. Pri tomto ceremoniáli pozývali miestnych do príbytku Caney a delili sa spolu o cigaru. Slovo Cohiba používali aj na pomenovanie tabakovej rastliny, z ktorej listov sa dodnes ručne vyrábajú cigary. Dnes už názov Cohiba poznáme skôr z drevenej krabice s výrazným logom známeho indiána a bojovníka proti španielskej kolonizácii menom Hatuey.

Tabak sa do Európy dostal počas objavovania nového sveta a éry kolonizácie. Boli to práve Španieli, ktorý tabak do Európy priviezli. „Posadnutý diablom“ – aj tak nazývali námorníkov, ktorí si po návrate z nového sveta po prvý krát zapálili cigaru a lahodný dym exhalovali z úst. Aj napriek počiatočnej nepopulárnosti tabaku si cigara predsa len prerazila cestu do sveta a dnes si bez nej niektorí fajnšmekri nedokážu predstaviť deň. Nie len pre gurmánov, ale aj pre turistov je téma cigár veľmi zaujímavá a preto pre každého, kto plánuje navštíviť Kubu, ponukám zopár zaujímavostí zo sveta tabaku. Začnime však pekne od začiatku.

Typická tabaková plantáž…

Tabaková rastlina je jednoročná rastlina a jej pestovanie začína zhruba v septembri. Pri návšteve tabakových plantáži treba mať na vedomí, že samotnú rastlinu v procese rastu je vidieť zhruba od októbra až do neskorého apríla. Farmári sa však orientujú podľa aktuálneho počasia a prispôsobujú pestovanie podľa prípadných zrážok a tak je táto informácia skôr všeobecná. Pri vašej návšteve počas roka teda máte veľkú šancu si tabak obhliadnuť zblízka. Ak by ste to náhodou nestihli, nezúfajte, nakoľko práve zber listov a ich následný proces sušenia v takzvaných sušiarňach je pre návštevníka naozaj skvelým zážitkom. Jediným obdobím, kedy si z tabaku obhliadnete akurát tak prázdne sušiarne, je časť leta, kedy sa farmári pripravujú na ďalšiu sezónu a dané polia rezervujú pre iné plodiny, väčšinou kukuricu a fazule.

Tabakové listy v procese sušenia…

Po zbere listov a prvotnej etape ich fermentácie sa tabakové listy predávajú štátu. Farmári sú súkromníci, ktorí sa združujú do takzvaných kooperativ alebo družstiev a svoju úrodu tabaku predávajú štátu. Štát z neho vyrába cigary rôznych značiek a druhov. K najznámejším patria značky ako Cohiba, Romeo a Julieta, Montecristo či Partagas. Tieto značky sa tiež vyrábajú aj v okolitých krajinách a nesú to isté meno, ale nie tu istú kvalitu a originalitu. K ďalším nemenej značkám patria Hoyo de Monterey, H. Upmann, Vegas Robaina, Cuaba, Vegueros, Trinidad, Guantanamera a iné. K najexkluzívnejším značkám zo všetkých však patrí Cohiba.

Cohiba ako taká vznikla v 60-tych rokoch, keď Fidel Castro oslovil jedného zo svojich ochrancov s otázkou, čo za cigaru fajčí. Chuť jeho cigary sa mu zapáčila natoľko, že požiadal o kontakt na farmára a poprosil ho, aby mu namiešal podobnú zmes tabaku. A cigary značky Cohiba boli na svete. Prvotná funkcia Cohiby bola v podobe exkluzívnej cigary pre vybrané elity a ako darček pre oficiálne návštevy. Jej predaj a produkcia pre širokú verejnosť začala až oveľa neskôr a dnes sa cigary Cohiba vyznačujú zmesou len tých najlepších tabakových listov z vybraných polí a regiónov, ktoré nesú ochrannú značku kvality. Nakoľko je to najobľúbenejšia značka medzi cestovateľmi, bohužiaľ je aj najviac falšovaná a tak si pri návšteve Kuby a ich kúpe treba dávať veľký pozor. Cena cigár Cohiba, ale aj iných značiek, sa dokáže vyšplhať do astronomických výšok. Na druhej strane ich na ulici dokážete kúpiť aj za pár eur. Otázka je, sú to pravé cigary? Ako teda zistíte, ci je cigara kvalitná?

Vychutnávame si cigaru s odborníkmi…

Hovorí sa, že cigara nesmie pri fajčení zhasnúť. Nie je to však pravda, nakoľko je úplne normálne, že cigara po čase zhasne a jej opätovné zapálenie nie je žiadnym hriechom. Keď si však vezmete cigaru do ruky, mala by byť po celej dĺžke kvalitne ušúľaná, to znamená, že by ste nemali nahmatať prelomenie, prípadne nerovnomernú tuhosť cigary. Taktiež sa hovorí, že pri jej jemnom stlačení a pobúchaní by z nej nemali vypadnúť kúsky tabaku. Nakoľko je cigara zložená z veľkých kusov listov, tieto kúsky tabaku tam ani nemajú čo robiť. Ak by sa predsa príliš mrvila, je možné, že je vysušená. Farba cigary je tiež dôležitá, ale nie je najpodstatnejším faktorom kvality. Nakoľko je tabak prírodná rastlina, jej listy sa vyznačujú rôznym farebným odtieňom a po sušení listov sú tieto odtiene ešte výraznejšie. Je teda normálne, že pri otvorení krabice zbadáte cigary rôzneho odtieňa hnedej, prípadne aj zelenej. Rozdiel by však nemal byť príliš veľký a ich zoradenie by malo byť podľa odtieňa ich farby z ľavej strany do pravej.

Na Kube sa cigara vyrába z piatich druhov listov, z ktorých každý ma špecifickú funkciu. Nemám na mysli počet listov, ale druhy. Tri druhy tvoria vnútro cigary a určujú vlastnosti ako chuť, silu cigary a kvalitu horenia. Tieto listy sa balia do štvrtého listu, ktorý ma za úlohu držať ich pohromade a vytvára tak telo cigary. Táto, takzvaná tripa, sa po kontrole priedušnosti balí do posledného listu, ktorý nemá žiadnu inú funkciu ako estetickú. Volá sa aj hodvábny list a už pri pohľade naň si všimnete jeho špecifické vlastnosti ako sú jemnosť a vlhkosť.

Tajné foto z fabriky na cigary…

Pri návšteve Kuby sa určite stretnete s ľuďmi, ktorí vás oslovia na ulici s tým, že pre vás majú špeciálnu ponuku cigár. Väčšinou začnú príjemnú konverzáciu a potom zmenia tému na cigary. Niekedy dokonca spomenú, že dnes je posledná šanca na veľké zľavy na kúpu cigár. Pamätajte si však, že na Kube je výroba cigár exkluzívne štátna záležitosť a oficiálne vlastne ani domáca výroba neexistuje. Ak túžite po autentickej skúsenosti s nelegálnym predajom cigár a chcete nazrieť do zákutia nelegálneho obchodu, spokojne týchto ľudí nasledujte. Odporúčam však nemať so sebou príliš drahé cennosti. Ak však naozaj chcete kvalitné cigary, nič od nich nekupujte a nechajte si poradiť od odborníkov. K alternatívnym možnostiam kúpy kvalitných cigár patria štátne obchody a to najmä obchody overené. Prípadne si kúpte cigary priamo od farmárov, ktorí ju vlastnoručne vyrobili a tak máte záruku naozaj exkluzívnej cigary. Síce na nej nemá značku, ale chutiť vám zaručene bude.

Čo sa týka exportu, z krajiny vyveziete naozaj všetky cigary, záleží len na ich počte. A väčšinou je to problém len pre naše krajiny, nakoľko Kubáncom je to úplne jedno, toľko tých cigár vyveziete. Takže, ak sa uspokojíte s cca maximálne 50 ks cigár, tak by ste nemali mať problém ani u nás. A už vôbec sa netrápte, že krabica cigár by mala mať kolok.

Oficiálne ceny cigár v štátnych obchodoch sa pohybujú okolo polovice ceny, za ktorú by ste si Kubánske cigary kúpili u nás v Európe. Ak sa u nás predávajú Cohiba Esplendidos za povedzme 700-800 eur, na Kube by stáli okolo 400 CUC. Na ulici ich dostanete aj za 20 eur, otázka však je, aké kvalitné sú. Ak vám nejde o kvalitu a kupujete hlavne za lacno, aj pouličné cigary vám spravia radosť. Kúpiť však na ulici falošné cigary a zaplatiť za ne 300-400 eur považujem za naozaj nevydarený obchod. O cigarách by sa dalo písať naozaj veľa. Najlepšie je však navštíviť Kubu a zažiť všetko na vlastnej koži. Odporúčam s odborníkom, ktorý sa v tejto krajine skutočne vyzná.

Verím, že tento malý sprievodca cigarou vám pomohol pochopiť aspoň základy. Teraz vám už zostava len degustovať. Pamätajte, najlepšie chutí cigara s pohárikom kvalitného rumu. Že by bol rum ďalšou témou? To be continued…

Údolie Vinales na západe Kuby, kde sa pestuje najlepší tabak na svete.

O Michalovi, www.eventcuba.com:

Vyštudoval geografiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Po niekoľkoročnom cestovaní po svete začal profesionálne sprevádzať klientov po viacerých destináciách. Pred siedmimi rokmi sa usadil na Kube a založil prvú slovenskú DMC priamo v Havane. Dokonale pozná kubánsku kultúru a ich ľudí. Opýtajte sa čo vás zaujíma, rád vám poradí.

Prečítaj si tiež