Dajte si pozor na týchto 7 chýb pred odletom na vašu letnú dovolenku

od jozo

Blíži sa čas vašej letnej dovolenky? Rozhodli ste sa pre odlet z niektorého z blízkych letísk? Berte do úvahy aj fakt, že všetky letiská v Európe práve zažívajú turistický nápor, odlieta množstvo charterových letov (napr. len letisko M.R.Štefánika očakáva 2500 odletov a príletov charterových letov) a spolu s vami budú na letiskách tisícky ďalších cestujúcich. Ktorých 7 chýb sa vyvarovať, aby ste prešli letiskom ako nôž maslom?

Letíte prvýkrát? Prečítajte si náš návod, ako sa na váš prvý let pripraviť a ako to celé prebieha. V článku nájdete aj množstvo ďalších tipov.

1. Neplatný cestovný pas

Neraz sa stane, že cestujúci zistí až pri vybavení na check-in pulte, že jeho pas už stratil platnosť. V tom prípade cestujúcemu nie je umožnený odlet. Prichádza tak o zaplatenú dovolenku aj letenku – alternatívou pre destinácie v rámci Európskej únie je občiansky preukaz. Nezabudnite inak, že s biometrickým pasom máte v mnohých destináciách urýchlenú automatickú pasovú kontrolu.

2. Nedostatočne dlho platný cestovný pas

Pre vstup do niektorých dovolenkových krajín nestačí mať len platný pas, ale dĺžka platnosti musí byť ešte i niekoľko mesiacov po prílete z krajiny. Ak cestujúci nemá dostatočne dlhú platnosť pasu, rovnako mu nie je umožnený odlet. Budete prekvapení, ako striktne sa tieto dátumu kontrolujú. Podmienky pre vstup do dovolenkových krajín:

  • Egypt – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, víza sa získavajú po prílete do krajiny
  • Turecko – platnosť pasu aspoň 150 dní po návrate (5 mesiacov), netreba víza
  • Omán – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, víza sa získavajú po prílete do krajiny
  • Spojené arabské emiráty – platnosť pasu aspoň 6 mesiacov po návrate, netreba víza
  • Tunisko – platnosť pasu počas pobytu, netreba víz

3. Rôzne priezvisko žený pred a po svadbe

Letné mesiace sú obdobím svadieb a svadobných ciest. Ženy si však musia dať pozor na to, že ich priezvisko musí byť rovnaké na letenke ako na cestovnom doklade – občianskom preukaze či pase. Rovnako priezvisko cestujúcej nahlásené v cestovnej kancelárii musí byť zhodné s priezviskom na cestovnom doklade. Ak sa priezviská jednej osoby rôznia, strácate nárok na odlet. Ak teda žena odchádza na dovolenku ihneď po svadbe a nemá ešte vybavený občiansky preukaz či pas na nové priezvisko, treba v cestovnej kancelárii či pri kúpe letenky nahlásiť svoje dievčenské priezvisko. Nám sa pred svadobnou cestou stal rovnaký problém – našťastie nám za neveľký poplatok (30 eur) umožnili zmenu priezviska priamo u predajcu leteniek. Niektoré letecké spoločnosti taktiež ponúkajú bezplatnú zmenu iniciálov na letenke do 24 hodín – takže všetko poctivo skontrolujte!

4. Pomýlenie si linky a času letu

Počas dňa sa napr. Letisku M. R. Štefánika uskutoční neraz niekoľko odletov do tureckej Antalye, egyptskej Hurghady či bulharského Burgasu. Cestujúci tak musí sledovať nie len destináciu, do ktorej letí, ale aj číslo linky, číslo nástupnej brány a presný čas odletu. Aj tento rok zaznamenali na letisku prípady, keď cestujúci svoj let zmeškali z dôvodu, že stáli v nesprávnom rade na nástup do lietadla.

5. Neskorý príchod na letisko a k bráne

Pred odletom sa dostavte na letisko 2 hodiny vopred. Ak letíte niekam za oceán, odporúčané sú 3 hodiny. Vybavenie na check-in pulte, prechod bezpečnostnou kontrolou a pri odletoch do krajín „Neschengenu“ či aj hraničnou/pasovou kontrolou si vyžaduje určitý čas. Ak príde cestujúci na letisko neskôr, nemusí mať dostatok času na absolvovanie všetkých nevyhnutných úkonov. Ak už aj zistíte na letisku, že vám nezostáva veľa času alebo je šanca, že let zmeškáte, kontaktujte čím skôr pozemný personál.

Nástup na odlet, tzv. boarding, sa začína približne 30 až 50 minút pred odletom lietadla. Na nástup do lietadla sú cestujúci vyzvaní letiskovým rozhlasom. Nástupná brána sa však uzatvára spravidla 30 až 20 minút pred odletom a nie až v čase samotného odletu lietadla – v tomto čase už musíte sedieť v lietadle. Ak sa cestujúci dostaví na nástup neskoro, stráca nárok na odlet a nemá nárok na vrátenie ceny letenky.

6. Alkohol pred odletom

Radosť z odletu na dovolenku s kamarátmi neraz cestujúci oslavujú už na letisku alkoholom. Ak zamestnanci letiska spozorujú pasažiera pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, takémuto cestujúcemu nemusí byť umožnený odlet a nemusí mu vzniknúť ani nárok na vrátenie ceny či časti ceny letenky.

7. Zakázané predmety v batožine a tekutiny nad limit

Medzi predmety, ktoré cestujúci nemôže mať v príručnej batožine, patria rôzne napodobeniny zbraní, granátov, nábojov a to či už v tvare prívesku na krk, alebo príveskov na opasok. Patria sem i detské hračkárske zbrane – vodné pištole, ale aj tenisové rakety. Práve tieto predmety sú tými, ktorých sa musia cestujúci na bezpečnostnej kontrole najčastejšie vzdať a ktoré si už následne nemožno vyzdvihnúť. Na dovolenku sa do príručnej batožiny neoplatí pribaliť si ani fľaša alkoholu či vína. I naďalej totiž platí, že tekutiny, pasty, gély, spreje možno mať v príručnej batožine umiestnené len v objeme do 100 ml alebo 100 gramov, umiestnené v plastovom priesvitnom a uzatvárateľnom vrecku s max. kapacitou 1 liter. Ak potrebujete prepraviť do destinácie špecifické jedlo, odporúčame ho zabaliť do podanej batožiny. Strava pre najmenšie ratolesti má počas security-checku výnimku.

Čo v prípade, že mi neumožnia nastúpiť do lietadla, alebo mi mešká let?

Tip od #cestujemespolu:

 

Prečítaj si tiež