Návod pre tých, ktorí idú letieť prvýkrát – ako to celé prebieha a na čo sa pripraviť? (aktualizované)

od jozo

Chystáte sa na svoj prvý let? Perfektné! Bez ohľadu na to, či patríte k mladšej alebo staršej generácii, prvý let je vždy iný, ako tie ostatné – niektorí z nás majú strach, iní prežívajú eufóriu. Ako to však celé prebieha? Na čo sa pripraviť? Ako prebieha bezpečnostná kontrola? Akú časovú rezervu si mám dať pred príchodom na letisko? Tieto aj mnoho ďalších otázok zodpovieme práve v tomto článku.

Letím prvýkrát – príchod na letisko

Parkovanie pri letiskách býva poriadne drahé, v závislosti od letiska sa pohybuje cena od niekoľkých eur až po niekoľko desiatok eur za deň parkovania. Pokiaľ je to možné, využite na príchod na letisko verejnú hromadnú dopravu (Bratislava, Košice, Praha, Budapešť), prípadne autobus alebo vlak (Viedeň). Autobus vás typicky „vyhodí“ pred niektorým z terminálov. Ak ste na letisku, kde je iba jeden odletový terminál, budete mať navigáciu v rámci letiska o to jednoduchšiu.

V prípade veľkých letísk však môže byť odletových terminálov niekoľko a presun medzi jednotlivými terminálmi môže trvať spokojne aj 10-20 minút. Ak je terminálov viacero, na letenke by ste mali mať napísané, z ktorého terminálu odlietate. Na letisko príďte aspoň 2 hodiny vopred v prípade letu v rámci EÚ a aspoň 3 hodiny vopred v prípade dlhších letov, ako napr. USA či Ázia. Dôležitý „deadline“ – gate (odletová brána) sa zatvára 30 minút pred odletom, tento termín by ste mali mať neustále na pamäti.

Náš tip: v rámci pandemických období zaznamenávajú letiská nápor pri bezpečnostných kontrolách, nemajú dostatok pracovníkov pri odbavovaní batožiny. Ak vás čas netlačí, prídite na letisko v takomto prípade ešte o ďalšiu hodinku skôr.

Ideálne je, ak vás na letisko niekto odvezie – ušetríte tak zbytočné poplatky za parkovanie.

Keď vojdete do terminálu, bude tu pravdepodobne poriadne rušno. Hlavne kľud 🙂 Poobzerajte sa po veľkoplošných obrazovkách a nájdite si váš let podľa predpokladaného času odletu. Na obrazovke by ste mali vidieť kód letu, meno leteckého prepravcu, plánovaný a skutočný čas odletu (napr. v prípade meškania), tzv. gate (odletovú bránu) a číslo prepážky, na ktorom sa môžete „začekovať“. Ak ste neprešli check-in procesom online, vyhľadajte prepážku s číslom, ktoré bolo zobrazené na obrazovke – zároveň by malo byť nad prepážkou na displeji logo leteckej spoločnosti, s ktorou letíte.

Tip: mnohé nízkonákladové letecké spoločnosti (Ryanair, Wizz Air, …) vyžadujú online check-in pod hrozbou poplatku, ak by ste naň zabudli a chceli za „začekovať“ na letisku. Online check-in odporúčam spraviť 24 hodín pred odletom, môžete si v kľude vybrať sedadlo, jedlo, prípadne ďalšie služby na palube a zároveň si ušetríte jeden krok na letisku.

Check-in prepážok sú na letisku desiatky, niekedy až stovky, typicky bývajú označené číslami.

Ak potrebujete odovzdať batožinu, musíte ísť k prepážke, kde sa preukážete identifikačným preukazom (občiansky alebo pas, podľa potreby) a zároveň dostanete kontrolný lepiaci štítok od batožiny – tento si starostlivo uschovajte (ja si ho väčšinou lepím na pas) – v prípade, že vám bude batožina meškať, podľa tohto štítku zistíte, čo sa s ňou deje. Ak sa vám nepodarilo nájsť správnu prepážku, stále zostávajte v kľude, vyhľadajte ľubovoľný personál a spýtajte sa. Na letiskách zvyknú pracovať veľmi ochotní ľudia, pretože vedia, čím si prechádzate.

Veľké informačné tabule sú vždy umiestnené viditeľne a nájdete na nich najaktuálnejšie informácie o vašom lete.

Tip: prečítajte si aj naše špecifické články o bratislavskom a budapeštianskom letisku, kde nájdete množstvo užitočných tipov a trikov:

Check-in (online alebo na mieste)

Check-in proces slúži na odozvdanie batožiny a identifikáciu vás ako cestujúceho. Na letoch v rámci EÚ sa viete poľahky začekovať aj online a celý check-in proces tak môžete na letisku prakticky vynechať. Teda v prípade, že cestujete iba s príručnou batožinou. Každá letenka má inak nastavené povolenia na batožinu, bežne to je:

  • letenka iba s príručnou batožinou (typicky nízkonákladový prepravcovia);
  • letenka so začekovanou (podanou) batožinou (cca do 23 kg) a zároveň s príručnou batožinou, toto platí pre bežných prepravcov a pri dlhších letoch.

Povolená hmotnosť a rozmery príručnej batožiny sa môžu líšiť, typicky je to však rozmer 56 x 35-45 x 20-25 cm a hmotnosť 8-10 kg. Príručnú batožinu si môžete so sebou vziať do lietadla, či už pod nohy, do úložného priestoru nad hlavou, prípade vám ju pred lietadlom zoberú do batožinového priestoru (Ryanair sa tak poslednú dobu snaží z ľudí vytiahnuť pár eur za to, že vám povolí si zobrať batožinu až na palubu). Pred vašim prvým letom si u dopravcu overte, akú máte povolenú batožinu v cene letenky a podľa toho sa snažte sa zbaliť. Poplatky za nadrozmernú batožinu bývajú nemilým prekvapením. Ak máte aj letenku iba s príručnou batožinou, neznamená to, že si nemôžete zobrať ešte napr. dámy drobnú kabelku, prípadne páni nejakú príručnú tašku alebo kompaktný fotoaparát či notebook/tablet do ruky. Toto je bežne povolené.

Po začekovaní sa treba vybrať od odletovej haly, kde musíte najskôr prejsť bezpečnostnou kontrolou (tzv. security check).

Tip:

  • Ak si beriete so sebou drahšiu elektroniku (tablet, notebook, fotoaparát…), rozhodne sa snažte si tieto veci zobrať so sebou priamo na palubu. Pozemný personál sa často k začekovanej batožine správa pomerne drsne.
  • Ak cestujete s malým dieťaťom, budete mať v prípade batožiny niekoľko výhod navyše a často vám povolia zobrať aj veci, ktoré by vám inak nepustili – mlieko pre dieťa, detská výbava a pod.
  • Ak musíte mať kvôli vášmu zdravotnému stavu neustále pri sebe lieky, nemusíte sa obávať, nikto vás nebude obmedzovať. Ak však potrebujete mať so sebou aj injekčné striekačky (napr. adrenalín s dlhou ihlou), nezabudnite na potvrdenie od lekára v angličtine.

Bezpečnostná kontrola

Sme teda začekovaní, čaká nás bezpečnostná kontrola. Na niektorých väčších letiskách si vyhraďte na túto aktivitu dostatok času. Zažili sme už kontroly, ktoré sme absolvovali za pár minút, ale čakali sme už aj 2 hodiny. Ak by vám hrozilo zmeškanie letu, povedzte to pozemnému terminálu, umožnia vám prioritný prechod bezpečnostou kontrolou. Nesnažte sa však bezdôvodne predbiehať, nemá to zmysel 🙂

Bezpečnostná kontrola je pomerne prísna, na druhej strane však relatívne bezproblémová záležitosť. Na „dopravný“ pás vyložte do prepraviek príručnú batožinu, mikinu/bundu, opasok, mobil, pas a všetko z vrecák (osobne jednoducho vyberiem z vreciek všetko, čo tam je a šupnem do do bedničky). Z príručnej batožiny vyložte notebook/tablet, tieto musia prejsť kontrolou samostatne. Rovnako musíte vyložiť hygienické potreby. Tu je situácia veľmi špecifická – hygienické potreby a tekutiny nemôžu mať viac ako 100 ml na kus, musia byť zabalené v priehľadnom a uzatváracom obale (na každom slušnom letisku vám ich dajú bezplatne) a celkovo nesmie byť týchto tekutín v súčte viac ako 1000 ml, teda 1 liter.

V prípade niektorých bezpečnostných kontrol vás požiadajú, aby ste sa vyzuli a topánky budú musieť smerovať tiež do röntgenu – je to bežné, ale nebojte sa, budete bosí niečo menej ako minútu 🙂 Na povolenie bezpečnostného pracovníka prejdite detektorom kovov. Niekedy vás pracovník ešte preskenuje aj ručným detektorom, prípadne môže nasledovať ešte skener drog alebo osobná kontrola. Toto nemusí byť každému najpríjemnejšie, ste však povinný túto procedúru pretrpieť. Dámy – v prípade osobnej kontroly, keďže sa vás pracovník letiska fyzicky dotýka, máte právo žiadať, aby túto procedúru realizovala žena a nie muž. Muži toto právo nemajú, musia strpieť kontroly od oboch pohlaví 🙂

Každý kúsok príručnej batožiny prejde röntgenom, takto nejak to vyzerá na obrazovke bezpečnostného pracovníka.

Čo si so sebou na palubu lietadla nebrať? Zoznam je pomerne dlhý, v zásade však z toho, čo sa typicky „vyhadzuje“ priamo na kontrole – nebaľte si do príručnej batožiny manikútorové nožničky, nožíky, žiletky, nič ostré (čo by mohlo pripomínať zbraň), slzný sprej a samozrejme zbrane. Detailný rozpis zakázanej batožiny nájdete napr. na stránke bratislavského letiska.

Príchod na bránu (tzv. gate)

V tomto bode sme úspešne prešli bezpečnostou kontrolou a až do odletu sa nachádzame teraz už v tranzitnej zóne. Nájdete tu často tzv. duty-free obchody, kde sa na vás vyroja ponuky na parfémy, cigarety, alkohol, najrôznejšie oblečenie a darčekové predmety. Sem-tam sa dajú na letisku zohnať fľaše lepšieho alkoholu za rozumnejšie ceny ako v bežných obchodoch, dávnejšie to však už nie je, čo bývalo. Ak máte dostatok času pred odletom, môžete využiť služby letiskových salónikov, ktoré väčšinou ponúkajú komfortný oddych, jedlo a pitie zdarma a ďalšie:

Odlet vášho lietadla je indikovaný bránou (tzv. gate), kde je potrebné sa zhromaždiť najneskôr 30 minút pred odletom. Ako strávite váš voľný čas po absolvovaní bezpečnostnej kontroly a pred samotným odletom, je len na vás. Ceny občerstvenia na letiskách sú niekoľkonásobne drahšie, ako ste zvyknutí – ak chcete ušetriť, občerstvite sa ešte pred príchodom na letisko 🙂 Niektoré letiská ponúkajú výhľadové miesta, kde môžete sledovať štarty a pristávania lietadiel.

Na informačných tabuliach si pozorne sledujte čas a číslo brány, z ktorej budete „boardovať“. Číslo brány sa môže náhle zmeniť, avšak vo viac ako 90 % prípadoch zostáva od vášho príchodu na letisko až po odlet nezmenené. Na veľkých letiskách môže presun medzi bezpečnostnou kontrolou a gateom trvať spokojne aj 20 minút, niekedy je potrebné sa dokonca presunúť spojovacím vlakom.

Pred odletom prejdete na bráne ešte poslednýkrát kontrolou – pracovníci skontrolujú vašu letenku a doklad totožnosti, aby sa nestalo, že omylom nastúpite na nesprávny let. Nástup do lietadla (boarding) sa v prípade väčších lietadiel deje vo vlnách, v prípade bežných lietadiel nastupujú najskôr zákazníci, ktorí si zakúpili prioritný nástup, prípadne letia biznis alebo prvou triedou. Prednosť majú aj cestujúci vyžadujúci špeciálnu starostlivosť, deti, ktoré cestujú samé a budúce mamičky. Potom sú na rade všetci ostatní. Nemá zmysel sa na boardingu tlačiť na začiatok radu, ak ste už na gate, lietadlo bez vás neodletí. Letenky sú „miestenkové“, takže svoje miesto máte garantované.

Tip:

Nastupujeme prvýkrát do lietadla

Nástup do lietadla sa deje tromi spôsobmi:

  • pôjdete spojovacím tunelom z odletovej brány priamo k lietadlu alebo
  • pôjdete pešo po pristávacej dráhe priamo k lietadlu alebo
  • odvezie vás letiskový autobus priamo k lietadlu.

Do lietadla sa nemusí nastupovať vždy iba „tunelom“, možno pôjdete priamo na dráhu a odtiaľ schodíkmi do lietadla. Keďže budete vonku na dráhe, môžete si lietadlo a okolie spokojne odfotiť.

V prednej časti lietadla typicky sedia vyššie triedy (biznis, 1. trieda, premium economy a pod.). Ak máte možnosť si počas procesu čekovania vybrať, pýtajte si miesto ďalej od toaliet a ak sa dá, tak exit row – únikové miesto v lietadle (napr. nad krídlami), kde je z bezpečnostných dôvodov väčší priestor (môžete si tak vystrieť nohy). Často sú sedadlá pri exit row spoplatňované a vyžadujú, aby ste hovorili po anglicky. Sedadlo v uličke alebo pri okne? Na toto má každý iný pohľad. Na prvý let odporúčam miesto pri okne – vidieť lietadlo odlepiť sa od zeme je zážitkom samým o sebe.

Na prvý let si vyberte možno miesto pri okne (pokiaľ je to možné), budete lepšie vidieť, čo sa deje mimo lietadla.

Po nastúpení do lietadla si odložte príručnú batožinu do úložného priestoru nad hlavou, mobil prepnite do letového režimu, pohodlne sa usaďte, pripútajte a… za chvíľu to príde 🙂 Pred každým odletom vám stewardi podajú bezpečnostné inštrukcie, tieto nájdete rovnako pred sebou v úložnom priestore sedadla. Ak sa necítite dobre, je úplne v poriadku si vypýtať od palubného personálu pohár s vodou. Nad vami (prípadne na lakťovej opierke) sú tlačidlá na privolanie personálu. Ak ste si nie čímkoľvek istý, nebojte sa a oslovte personál – je tu kvôli vám.

Zaujímavý fakt: všimnite si, že v lietadlách nie je bežne rad sedadiel s číslom 13 🙂 A niečo niečo na rozveselenie:

Môj prvý let – strach, adrenalín, zábava?

Svoj prvý let som absolvoval ako dieťa, bohužiaľ si z toho veľa nepamätám. Poznám však mnoho dospelých aj starších ľudí, ktorí išli letieť prvýkrát. Pre mnohých adrenalín, pre mnohých zábava, pre niektorých strach. Strach je podľa mňa úplne prirodzená vec a nikto vám ho nemôže vyhovoriť. Poznám prípady, keď cestujúci bol tak vystresovaný, že ho musel ukludniť až kapitán lietadla v kokpite, keď mu ukázal, že je všetko v poriadku.

K strachu by som ponúkol iba jediný, čo najpragmatickejší argument – letecká preprava je bezkonkurenčne a dlhodobo najbezpečnejším spôsobom prepravy. Na druhej strane, bez hrdinstva priznávam – absolvoval som už cez 100 letov, kratších aj tých poriadne dlhých, keď však prídu silné turbulencie, ani mne by ste sa miestami krvi nedorezali 🙂

Každý let v rámci EÚ je nefajčiarsky (popravde som sa ešte nestretol s fajčiarskym letom ani mimo EÚ), počas vzletu a pristávania je potrebné zostať pripútaný.

Počas bežného letu však zažijete iba bežné turbulencie pri vzlietaní a pristávaní, inak býva let tak kľudný, že sa to dá prirovnať jazde luxusným autom so zapnutým tempomatom na diaľnici bez jediného výmoľu. Ak neletíte nízkonákladovkou, budete mať na palube pred sebou aj displej, na ktorom si môžete pustiť niektorý z vybraných filmov. Na dlhších letoch sa podáva občerstvenie, na medzikontinentálnych letoch sú to serióznejšie raňajky, obedy a večere. Na druhej strane, pri lete nízkonákladovou spoločnosťou v rámci EÚ často nedostanete ani pohár vody 🙂

Na dlhších letoch bežných spoločností je k dispozícii tzv. „in-flight entertainment system“, kde si môžete pozrieť filmy, vypočuť hudbu či prečítať spravodajstvo.

Ako stráviť let? Počúvaním hudby, odpočívaním (mne sa napr. často podarí okamžite po nastúpení na pár desiatok minút zalomiť), čítaním…  Hlavne sa snažte udržovať svoju myseľ v pozitívnom naladení. A užite si to!

Tip: zoberte si na palubu žuvačky a pred vzletom začnite žuvať 🙂 Pomôže to zredukovať ušný tlak pri vzlete a pristávaní. Tlak v ušiach môžete znížiť aj pregĺganím, prípadne miernym prifúknutím do zapchatého nosa (tu však opatrne, ušné bubienky sú vcelku citlivé).

Po prílete – kde nájdem svoju batožinu?

Keď ste odovzdali batožinu do podpalubia, bude vás po výstupe z lietadla čakať na dopravnom páse spolu s ďalšími batožinami v pristávacej hale. Na niektorých letiskách môže byť cesta z lietadla až k batožine poriadne dlhá – stačí, ak pôjdete za masou ľudí z lietadla, bezpečne vás dovedú až k dopravnému batožinovému pásu. Ak vám batožina prišla poškodená, prípadne vám nedošla vôbec, obráťte sa na pozemný terminál a všetko spíšte. Za batožinu zodpovedá letecká spoločnosť, takže v prípade poškodenia máte nárok žiadať odškodné.

Začekovaná batožina si vás po prílete počká na vopred určenom dopravnom páse.

Niekoľko záverečných tipov:

  • Nech letíte kamkoľvek, pracovne či súkromne, nezabudnite na cestovné poistenie. My máme celoročné cestovné poistenie, ktoré je omnoho finančne výhodnejšie ako krátkodobé poistenia.
  • Zámky na batožinu či špeciálne balenie do „potravinových“ či „bezpečnostných“ fólií považujem osobne za zbytočné. Ak vám niekto bude chcieť niečo z batožiny ukradnúť, aj tak sa mu to podarí.
  • Nekupujte si zbytočne drahé kufre či kufríky – keď sa im niečo stane (najmä pri preprave v podpalubí), bude vás to mrzieť o to viac. Mám no-name kufrík za 20 eur, ktorý ma už na cestách sprevádza viac ako 5 rokov, chudáčik už si toho so mnou poriadne veľa pretrpel, ale stále „funguje“ 🙂

Prečítaj si tiež