Najväčší foto-festival Európy je iba pár kilometrov od Bratislavy! (fotoreportáž)

od jozo

Aj my sme boli prekvapení, keď sme to zistili, ale naozaj – 2000 fotiek od najlepších svetových fotografov je tento rok až do 30. septembra vystavených v rakúskom mestečku Baden, do ktorého sa z Bratislavy dostanete za menej ako hodinku. Celkovo 35 tematických výstav sa nachádza kade-tade po Badene, ide totiž o outdoorovú výstavu väčšinou nadrozmerných fotografií, pričom tie najväčšie majú aj viac ako 20 metrov štvorcových!

Mesto Baden bei Wien mnohí Rakúšania poznajú najmä vďaka kúpeľnému turizmu (táto tradícia tu tkvie už viac ako 2000 rokov), avšak tento rok prináša Baden okrem množstva akcií aj jeden skutočný, až svetový unikát.

Výstava LaGacilly, ktorá pochádza z rovnomenného francúzskeho mestečka, sa presúva tento rok práve do Badenu a najbližších 5 rokov sa stane jeho druhým domovom.

 

Najväčšia fotografická výstava ponúka pohľad na príjemné, avšak aj menej príjemné momenty z našich životov. Pri niektorých fotografiách pookrejete, pri iných sa, na druhej strane, zdravo zamyslíte.

V meste kvitne cez 40 000 ruží a toto leto sa k nim pridáva aj 2000 obrazov s nosnou témou I Love Africa. A skromne sa priznávam, že po víkende strávenom v Badene som mal chuť okamžite kupovať letenku kamkoľvek do Afriky 🙂

Osobne neobľubujem úplne vernisáže a výstavy, ale táto ma zaujala – prechádzate sa mestom a sledujete pritom výtvory najlepších svetových fotografov.

Na námestí sa zastavíte na kávičku alebo sacher tortu (PS: prvá vyrobená Sacher torta pochádza práve z Badenu, ešte stále tu stojí pôvodný dom rodiny Sacherovcov) a stále si užívate pohľady na výnimočné obrazy.

Zablúdite do parku a snažíte sa pochopiť, ako niektoré obrazy vôbec vznikli – často ide o až o umelecké diela, pri ktorých je fotografia iba nástrojom.

Mesto parkov a kúpeľov má vo svojom centre krásny park s jazerom, ktorý sa premenil na unikátnu plávajúcu galériu – áno, obrazy naozaj plávajú na hladine.

Park v hoteli Weikersdorf siaha až do dôb renesancie – či už prehliadku výstavy LaGacilly v tomto parku začnete alebo skončíte, určite sa tu nezabudnite zastaviť. Ak má vaša polovička rada ruže, odbehnite si páni na pivko, lebo toto bude pre ňu raj…

Baden je mesto iba s 25-tisíc obyvateľmi (niečo ako slovenské Malacky), ale každé leto sa tu za víkend koná toľko akcií, že aj hlavné mestá Európy mu môžu závidieť.

Samozrejme je vstup na najväčšiu fotografickú výstavu Európy bezplatný!

Každú sobotu sa o 18:00 koná komentovaná prehliadka – trvá 1,5 hodiny, netreba sa zahlásiť vopred, poplatok je sympatických 6 eur na osobu a dostanete obrovské množstvo zaujímavých informácií, pričom si pozriete najzaujímavejšia miesta celej „galérie“. Miesto stretnutia: Orangerie im Doblhoffpark (spýtajte sa domácich, radi vám poradia).

Ak sa chcete inšpirovať svetovými fotografmi, do Badenu môžete zavítať aj iba na pol dňa. Ak však patríte k fajnšmekrom, určite odporúčame predĺžený víkend v tomto mestečku uprostred prírody. Nezabudnite ani na okolie – krásne kopce, údolia, vinárne a najmä… pokoj 🙂

Fotogaléria priamo z Badenu

Prečítaj si tiež