Ako a kam na prvý surfingový camp? Poďte na Srí Lanku!

od hanka

Už pri plánovaní našej svadobnej cesty sme vedeli, že chceme skombinovať 3 veci: zážitky, poznávanie a oddych. A keďže v hľadáčiku destinácií bola Srí Lanka medzi TOP favoritmi, plán bol jasný. Zažiť atmosféru pravého surfcampu, pričom nám ani nenapadlo, ako krásne sa spoja všetky tri aspekty už počas nášho prvého „surfovacieho“ týždňa vo Weligame na Srí Lanke.

Destinácia bola jasná – Srí Lanka. A keďže sme „surferi-začiatočníci“, hľadali sme priateľský surfcamp s tou správnou atmosférou v oblastiach na juhu alebo východe Srí Lanky. Práve tieto oblasti sa hemžia surfermi a surfcampmi. Na juhu Srí Lanky sú to mestá ako Midigama, Weligama, Mirissa, Matara a na východe vieme o zátoke Arugam Bay, ktorá je vraj na surfing skvelá. Pre začiatočníkov, prípadne mierne pokročilých však z našej skúsenosti vieme odporučiť práve zátoku Weligama, kde sme svoje prvé surferské krôčiky urobili aj my.

Keďže sme sa na Srí Lanku vybrali v relatívne turistickej sezóne na začiatku januára = sviatky + obdobie sucha, chceli sme mať istotu, že s miestom v surfcampe nebudeme mať problém s miestom. Rýchly rešerš na internete, prieskum medzi kamarátmi a výsledok bol surfcamp Elsewhere.

Za nás môžeme skonštatovať veľkú spokojnosť a nadšenie. Ešte k tomu hľadaniu surfingových škôl… Samozrejme, ak na Srí Lanku idete na dlhšie a nie počas hlavných sezón, nemali by ste mať problém nájsť si surfcamp aj na mieste. V prípade, ak máte záujem o pár individuálnych hodín surfingu, tie tam zoženiete aj o polnoci na ulici. Ale pokiaľ plánujete ísť napríklad cez december či január, chcete zažiť pravú surfcampovú atmosféru a máte určité očakávania čo sa štandardu ubytovania a služieb týka, je dobré si miesto v surfcampe rezervovať vopred.

Rezervácia + Organizácia

My sme sa nakontaktovali na „Elsewhere“ cez mail. Oni promptne reagovali, komunikovali a vo všetkom nám obratom poradili. Ich webstránka ako aj Facebook a Instagram sú peknou ukážkou toho, ako jednotlivé aktivity u nich vyzerajú a že toto miesto má atmosféru. Vzorne sa starajú nielen o svoje sociálne médiá, ale aj svojich klientov.

Platbu za surfcamp sme realizovali ešte pred príchodom prostredníctvom webstránky Elsewhere a všetko od nášho príchodu až do momentu, kedy nás naši nový kamaráti vyprevadili z brány, prebehlo hladúčko. Možno je to aj tým, že manažérku surfcampu robí polovičná nemka Becca (z druhej polovice je maďarka, čiže komunikovať s ňou môžete rovno v troch jazykoch) 🙂

Ubytovanie

Pokiaľ ide o ubytovanie, možností je v Elsewhere niekoľko. Existuje lacnejší variant v tzv. „dorm room“, kde v jednej izbe spia na poschodových posteliach aj 6 ľudia. Drahšia možnosť je súkromná izba pre 2, príp. 4 ľudí. Všetky možnosti, ako aj ceny a fotky sú uvedené na stránke Elsewhere tu. Výhodou je, že si môžete vybrať aj medzi tým, či chcete mať izbu v hlavnej budove, kde je centrum všetkého diania, t.j. ráno raňajky a úvodná teória k surfingu, večer pozeranie filmov, hranie hier, večera. Avšak s tým rizikom, že budete niekedy musieť spať so štuplíkmi do uší alebo sa pridáte k žúru 🙂 Pokľudnejšou alternatívou je ubytovanie v tzv. „bielom dome = white house“, ktorý je vzdialený len pár minút pešej chôdze od hlavnej budovy, ale veľkým benefitom je zvýšená pravdepodobnosť nočného kľudu. Rozhodnutie  je len otázkou priorít a dostupnosti izieb.

My sme boli ubytovaní v „Executive Queen room“ v hlavnej budove, rovno pri kuchyni a hlavnej spoločenskej miestnosti. Hoci sme sa spočiatku obávali, že toho veľa nenaspíme, dalo sa to v pohodičke zvládnuť. V izbičke, kde by sa vyspali aj 4 ľudia, sme boli dvaja, mali sme vlastú kúpeľňu a keď sa náhodou v spoločnejskej izbe pozeral film a my sme chceli spať, vyriešili sme to štupľami do uší. Poznámka: názvom „executive queen room“ sa nenechajte zmiasť, ide o izbu s drevenou dvojposchodovou posteľou a vlastnou kúpeľňou, asi to jediné jej dáva status executive a queen 🙂

Jedlo

Kráľovnou kuchyne bola mladá, blonďatá surferka z Česka, Sabina. Pre mňa (Hanka) boli raňajky a celkovo jedlo v Elsewhere jedným z „highlightov“ tohto týždňa. Keď si človek predstaví, že má raňajky v cene „zájazdu“, zvyčajne táto predstava obsahuje nejaké polotovary, zosušené pečivo, lacný džus a pár kúskov ovocia. Nás každé ráno budila, okrem hluku mixéra, v ktorom nám Sabina pripravovala čerstvé smoothie, aj vôňa omelety, chlebíkov vo vajíčku, praženice, s rôznymi šalátikmi, toastami s džemom, či kokosovým olejom. Ja som sa tešila na každé ráno, lebo som mala pred sebou okrem dňa stráveného na/pod vlnami aj víziu super exotických a zároveň domácich raňajok.

Čo sa týka obedov, tie sme zväčša poriešili na pláži u domácich vo Weligame. Obľúbili sme si jednu tetu, ktorá mala plážovú reštauráciu kúsok od miesta, kam sme sa chodili potrápiť. Po doobednom surfingu sme si u nej dali vynikajúce krevety v omáčke, ktorých sme sa nevedeli počas celého týždňa dojesť. Ak tam budete, určite ju vyhľadajte. Poteší sa!

Cena za pol kg čerstvých kreviet vo vynikajúcej omáčke + hranolky a nápoj pre 2 ľudí: v prepočte cca 5-6 eur.

V cene týždenného surfcampu sme mali zahrnuté 3 spoločné večere, kedy nás tím z Elsewhere vždy zobral do nejakej overenej reštaurácie – mňam 🙂

Ak budete vo Weligame, môžeme aj my posunúť odporúčania na dobré jedlo: Tiki Cliff Top Restaurant, ale úžasne varia aj v reštaurácii čo je hneď oproti Tiki, len si nepamätám presne ako sa volá (v oboch si dáte skvelú srílanskú kuchyňu), Hangtime Hostel (majú výbornú pizzu a cestoviny) a určite ochutnajte morské plody u tety vo Fishpoint Weligama.

Hodiny surfingu

A teraz to hlavné, kvôli čomu sme sa na surfcamp prihlásili. Surfing. V cene sme mali každý deň lekcie surfingu doobeda a požičanie surfu aj na poobedie a vlastne kedykoľvek 🙂

Rána sme začali tým, že sme sa zišli v spoločenke, ktorú sme mali hneď pred dverami izby, aby sme si pri raňajkách vypočuli, ako by ten náš surfing mal asi vyzerať. Po cca trištvrte hodinke teórie sme naložili surfy na tuk-tuky, ktoré nás už čakali pred domom a odviezli sme sa na pláž. Odvoz z Elsewhere na pláž vo Weligame a naspäť tuk-tukmi bol v cene surfcampu.

Na pláži pri Fishpointe sme si dali rýchly „warm up“ a najbližšie hodiny sme trávili skúšaním. Hlavne teda pádlovanie (v angličtine aj paddling) a správne načasovanie vyskočenia na surf (tzv. pop up) a tí schopnejší pridávali už aj nejaké otočky na vlnách.

Vo vode sa s nami trápil náš inštruktor Jules, mexičan+američan, ktorý sa počas celého týždňa snažil dostať nás na dosku a udržať nás na nej. Vytrvalo nám každé ráno vysvetľoval teóriu surfingu, aby sme mu vzápätí mohli ešte vytrvalejšie dokazovať, že prax je niečo úplne iné 🙂

Moje základné zistenia: surfing je, ako každý šport, o vytrvalosti, veľmi veľkú úlohu zohráva správne odhadnutie vlny a načasovanie, či už pádlovania alebo vyskočenia na surf. Ale keď to raz za čas všetko klaplo, zviezla som sa po tej baby-wave (a.k.a. vlnka-bábätko) a bol to mega pocit!

Vytrvalejší/fanatickejší alebo skúsenejší surferi zo surfcampu chodili počas dňa, či už skoro ráno alebo pri západe slnka na rôzne iné miesta, za tými najlepšími vlnami. Čiže aj keď už máte čo to odsurfované, v Elsewhere majú program a vlny  pre všetky úrovne.

Joga

Elsewhere je hlavne o surfingu, ale zdaľeka nie iba o ňom. K surfingu si viete doplatiť buď individuálne hodiny jógy alebo si zaplatiť na celý týždeň balíček hodín surfingu aj jógy. Toto kombo je čoraz populárnejšie, lebo sa obe aktivity krásne dopĺňajú. Ak si niekto chce spraviť dovolenku ešte o kúsok aktívnejšiu, stačí si každé ráno privstať alebo podvečer sa premôcť a ísť si ponaťahovať hnáty na kurz jógy. Budete síce zmordovaní tak, že po týždni dovolenky budete potrebovať ďalšiu dovolenku, ale ten pocit oddychu a hrdosti, ako krásne ste svoje telo vytrápili vás bude hriať dlhšie ako srílanské slnko.  

Spoločenský život

Na surfcampoch je krásne a to sme si presne v Elsewhere overili, že aj keď tam možno prídete sám, ako sólo-cestovateľ, odídete o minimálne pár kamošov bohatší. Aspoň tých dočasných-cestovateľských. Stretnete tam všetky možné vekové a národnostné kategórie. Rôzne životné príbehy, cestovateľské zážitky a tipy. Na Srí Lanku sme si pred odchodom nerobili až tak dôsledný plán cesty, lebo sme tušili, že za týždeň v surfcampe obklopení ostatnými cestovateľmi nazbierame praktické a aktuálne tipy na cestu od „spolužiakov“.

Pokiaľ máte aspoň trošku vôle na interakciu s ľudmi, život surfcampe vás pohltí. Cez deň spoločne trpíte vo vlnách a podvečer si dáte zaslúžené pivko, večeru, spoločenské hry… Ak ste v Elsewhere počas osláv Nového roka, ako my, tak pôjdete celá partia do klubu na pláži na poriadny žúr. Každý sa určite pridá na ich obľúbenú aktivitu „booze cruise“, čo je definícia žúru na katamaráne, kým sa pri západe slnka plavíte a kúpete. Toto keď sme absolvovali práve na Jožkové narodeniny, tak sme si hovorili, že sa cítime ako v nejakom filme 🙂 Keď pôjdete okolo Elsewhere, „booze cruise“ s určite doprajte, neoľutujete!

Už len stručne na záver

Elsewhere bol pre nás najlepší začiatok svadobnej cesty. Dostali sme z toho týždna všetko, v čo sme dúfali a preto sme sa o túto skúsenosť chceli podeliť a poradiť všetkým tým, čo ich surfcampová skúsenosť tiež láka. Či cestuješ sám/a, vo dvojici či skupine, surfcamp ťa vcucne do svojej pohodovej atmosféry, kedy sa všetko točí okolo vĺn, kokosových orechov, tuk-tukov, pivka a hojdacej siete… A vypľuje ťa o kúsok schopnejšieho stáť na doske, so svalovicou, vypláchnutými dutinami, ale mentálne oddýchnutého tak, že už navždy budeš chcieť ostať v „Elsewhere“.

 

 

Prečítaj si tiež