Ako sa pripraviť na haváriu lietadla? Na bratislavkom letisku nacvičovali zásah (fotoreportáž)

od jozo

Včera sa vo večerných hodinách uskutočnil na bratislavkom letisku nácvik leteckej nehody s hromadným postihnutím osôb. Pri lietadle Tupolev TU154M prebiehala simulácia mŕtvych a desiatok ťažko i ľahko zrazených po odtrhnutí časti lietadla pri pristávaní a na mieste si tak mohli vyskúšať spoluprácu a kooperáciu hasiči, záchranári aj policajti.

Takéto nácviky sa realizujú pravidelne od roku 2008, podľa zákona povinne každé 2 roky. Účelom je urobiť komplexný nácvik mimoriadnej udalosti so všetkými zložkami, ktoré sa na záchranných prácach podieľajú. Tento rok záchranári simulovali nehodu dopravného lietadla, v ktorom sa viezlo 150 ľudí, pričom sa pri pristavaní nešťastne oddelila zadná časť stroja, z ktorej vymrštilo desiatky ľudí priamo na pristávaciu dráhu.

Priamo na akcii sa zúčastnili aj organizácie Life Star Emergency, Slovenský Červený kríž, Asociácia samaritánov SR, Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy či operačné strediská hasičského a policajného zboru. Pri nácviku pomáhalo aj 150 figurantov zo Strednej zdravotníckej školy Trnava či Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre, ktorí simulovali najrôznejšie zranenia.

Prvoradím cieľom záchranárov je kategorizácia zranených a ich označenie farebnými štítkami – čierni predstavujú mŕtvych pasažierov, červení ťažko ranených (musia sa dostať do nemocnice do 60 minút), žltý ľahko ranených a zelení tých ranených, ktorí vedia chodiť „po vlastných“. Prioritizácia záchranných prác je nesmierne dôležitá, pretože pomáha ošetriť v prvom kole tých, čo to najviac potrebujú. Preto je potrebné takéto mimoriadne situácie aj pravidelne cvičiť.

Ako sme sa však na mieste dozvedeli, nemocnice sa týchto cvičení neradi zúčastňujú (neoficiálne – kvôli nákladom spojeným s týmto cvičením), pričom práve nemocnice sú kľúčovým prvkom, pretože musia počas takejto mimoriadnej situácie zvládnuť nápor, na ktorý bežne stavané nie sú.

Okrem desiatok hasičských a záchranárskych áut sa na akcii podieľal aj vrtuľník letky ministerstva vnútra s termokamerou, ktorý má v prípade takejto nehody pomôcť indetifikovať „zo vzduchu“, či sa v okolí lietadla nenachádzajú ľudia, ktorých by si pozemní záchranári nemuseli všimnúť.

Fotogaléria priamo z miesta nácviku (Canon 6D Mark II + Tamron 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2):

Prečítaj si tiež