TEST: Tri mesiace som skúšal sonickú zubnú kefku. Ako dopadla?

od jozo

Pred pár mesiacmi sa mi ozvali z Philipsu, či by som nechcel vyskúšať ich novú sonickú kefku a napísať na ňu recenziu. Už pár rokov si dávam skutočne záležať na dobrej ústnej hygiene, tak som si povedal, že by som mohol byť dobrým testerom. 3 mesiace som si každý večer čistil zuby so sonickou kefkou, ktorú Philips označuje za „najlepšiu zubnú kefku na komplexnú starostlivosť“. Ako dopadla v dlhodobom teste? (PS: táto kefka má vlastnú appku!)

Philips Sonicare DiamondClean Smart sa stal mojim parťákom na poličke v kúpelni hneď vedľa žiletky a gélu na vlasy. Ak by som dostal niečo takéto na recenziu iba na chvíľu, asi by som to slušne odmietol. Keďže si však na čisté zuby naozaj potrpím – možno preto, že ich mám krivé :), ale najmä asi skôr preto, že som v minulosti na ústnu hygienu nie úplne dbal a viete, ono to potom ide tak trocha do peňazí 🙂 Tak poďme na to.

Poriadne veľké balenie…

Bol januárový večer, vonku tma, ja sa púšťam do odbaľovania. Netušil som, že sa dá zubná kefka zabaliť do tak veľkej škatuľe 🙂 Pri odbaľovaní však začínam chápať, že toto nebude len taká obyčajná kefka. Súčasťou balenia je okrem samotnej sonickej kefky (mimochodom v elegantnej sivej farbe, ktorá je rovnako vhodná pre mužov aj nežnejšie pohlavie) aj exkluzívny pohárik s nabíjačkou do kúpeľne, vďaka ktorému sa samotné kefka dokáže bezdrôtovo nabíjať.

V balení sú celkovo štyri kefkové nástavce (dostaneme sa k nim za chvíľu) a čierne zaoblené puzdro. Najskôr nie úplne chápem o čo ide, potom mi to „trkne“ – je to cestovateľské puzdro, ktoré má však integrovanú aj USB nabíjačku. Napriek tomu, že kefka mi na jedno nabitie bez najmenších problémov vydržala cez tri týždne, nie je problém ju vziať aj na poriadne dlhý trip. Ak by však predsalen došla „šťava“, stačí zapojiť USB konektor a nechať pár hodín nabíjať. Štýlové a účelné.

Obzerám si jednotlivé kefky, na prvý večer si vyberám podľa sympatií, tieto štyri sú inak v balení:

  • Premium Plague Control – pre najintenzívnejšie a hĺbkové čistenie
  • Premium Gum Care – menší nástavec, štetiny sú určené pre čistenie línie pozdĺž ďasien
  • Premium White – špecializuje sa na odstraňovanie povrchový škvŕn a pigmentácií
  • TongueCare+ – slúži na odstránenie baktérii z pórov jazyka (obsahuje 240 mikroštetín)

Môj večerný rituál úmyvania zubov (a.k.a. najskôr medzizubná kefka, potom single kefka, sem-tam zubná niť a na záver bežná kefka) tak dostáva nového člena partie. Netreba mi predsa návod, to dám aj na prvýkrát – kúsok pasty, stlačím tlačidlo zapnutia a zrazu mám pastu kade-tade po tvári 🙂 Ok, asi si aj niečo o tej kefke prečítam… Štyri nástavce a päť režimov čistenia – uf, ako vybrať ten najsprávnejší? Najskôr som zmätený, po pár dňoch to už beriem ako samozrejmosť, najčastejšie si vyberým režim Clean a druhý stupeň intenzity. Tretí, najvýraznejší, tak rozvibruje kefku, že ma to strašne šteklí v puse 🙂 Celkovo má prvé dni čistenia zubov so sonickou kefkou pomerne dosť šteklili, ale rýchlo som si zvykol. Toto sú všetky dostupné režimy čistenia:

  • režim Clean je určený na každodenné výnimočné čistenie
  • režim White+ je určený na odstraňovanie povrchových škvŕn
  • režim Deep Clean+ poskytuje osviežujúce hĺbkové čistenie
  • režim Gum Health umožňuje jemné ale účinné čistenie ďasien
  • režim Tongue Care je dokonalý na čistenie jazyka – toto je veľká zábava, ak ste to ešte nikdy predtým neskúšali 🙂

Režim je zobrazený priamo na kefke – tá nemá žiaden displej, ale elegantne sa podsvieti názov režimu. Na samotnej kefke sú dve tlačidlá – tlačidlo zapnutia/vypnutia a tlačidlo voľby režimu, ktorým počas čistenia ovládate aj intenzitu čistenia. Keď sa kefka nabíja, svieti v spodnej časti peknou tyrkysovou farbou. Ak pritlačíte počas čistenia príliš silno na zuby, rozsvieti sa na fialovo. Inak, kefku samotnú ani netreba zapínať, keď ju zoberiete do ruky, kefka to vďaka pohybovému senzoru pochopí a sama sa pripraví na čistenie.

Špeciálna kefka na jazyk je super zábava

A teraz tá kľúčová otázka – aký nástavec vybrať a aký k nemu zvoliť režim? V praxi sa o túto dilemu vôbec nemusíte starať, kefka to vyrieši za vás – mikročip v kefkovom nástavci oznámi kefke DiamondClean Smart, ktorý práve používate. Takže, ak napríklad nasadíte kefkový nástavec na starostlivosť o ďasná, zubná kefka automaticky zvolí optimálny režim a intenzitu na poskytnutie jemnej starostlivosti o vaše ďasná. Vaša zubná kefka zároveň sleduje čas a intenzitu čistenia s každým kefkovým nástavcom a upozorní vás, keď bude potrebné ich vymeniť. Osobne si striedam kefky Premium Plague Control a Premium White, ku ktorým sa zvolí režim Clean a Deep Clean+. Bežne si cez týždeň a v sobotu vyčistím „keramiku“ v režime Clean a v nedeľu v režime Deep Clean+, pričom na záver ešte použijem flouridačnú pastu. A pocit? Totálne vyleštené zuby 🙂 Typicky jeden čistiaci cyklus trvá 2 minúty a je rozdelený na 20-sekundové bloky, každý blok pre jeden sextant. Ráno si čistím zuby bežnou kefkou, keďže však po celom dni mám pocit, že povlak na zuboch je výraznejší, každý večer siahnem po sonickej kefke. A zatiaľ by som teda nemenil. Raz za čas (zatiaľ úplne náhodne) vymením nástavec za Tongue Care, ktorý sa podobá na takú menšiu modrú gumenú placku – je to nástavec špeciálne určený na čistenie jazyka. Stačí vyplaziť jazyk a pomaly prechádzať až k miestam na jazyku, na ktorých je vám to ešte stále komfortné. Tento režim trvá iba 40 sekúnd (2x 20), pre mňa osobne je to vždy najväčšia zábava.

Táto kefka má vlastnú appku v mobile!

A teraz chvíľka pre maximalistov – sonická kefka Philips Sonicare DiamondClean Smart sa dokáže pripojiť k vášmu smartfónu a všetky údaje prenášať cez Bluetooth do appky! V appke vidíte napr. 3D model zubov a môžete si vyznačiť vaše problémové miesta. Lokalizačný snímač vám pomôže určiť, či ste všetky zuby poctivo prečistili a zároveň vás učí, ako správnejšie používať kefku – pomalšie a presnejšie pohyby, menej tlaku. Ešte dôležitejšie však je, že po vyčistení zubov vidíte priamo v appke, ktoré miesta ste (omylom) vynechali a ktoré ešte treba dočistiť. Appku som pár dní používal a musel som sa miestami smiať, že mi to prišlo asi „too much“, že som videl v appke detailný stav svojich zubov.

Sonická kefka vs bežná kefka – v čom je to vlastne iné?

Umývať si zuby so sonickou kefkou je inak úplne iné, ako s bežnou kefkou. Vlastne, časť, kde štetinky jemne navlhčíte pod tečúcou vodou, pridáte trocha pasty a vložíte do úst – to je identické. Pri sonickej kefke však netreba toľko aktivity (žiadne drhnutie, krúženie, celkovo omnoho menej manuálneho pohybu). Stačí prechádzať po jednotlivých zuboch, ideálne nechať 2-3 sekundy na každý zúbok a hlavne sa snažiť nezabudnúť vynechať žiadne miesto. Ja ešte k tomu pridávam stieravý spôsob čistenia zubov, takže od ďasien pekne cez celý zub, čím sa snažím nevynechať práve ani línie medzi ďasnami a zubami samotnými.  Sonická kefka funguje na princípe ultrazvukového kmitania – nevyužíva rotačný pohyb ako to je pri bežnej elektrickej kefke, takže sa ani nesnaží simulovať normálnu/manuálnu kefku. Práve preto netreba pri sonickej kefke toľko tlačiť, treba práve naopak umožniť, aby štetinky kmitali po zuboch a „pracovali“. Preto sú aj štetinky samotného nástavca na dotyk tvrdšie a dĺžkovo rozmanitejšie. Vďaka sonickej technológii totiž kmitajú rýchlosťou 30 000x za sekundu! Takže pri prechádzaní vám po zuboch štetinky prečistia povrch tak veľa krát, že tomu ručne nemáte šancu konkurovať 🙂 Chýbajúci pocit tlaku na zuboch môže vyvolať myšlienku, že nemám dobre vyčistené zuby, ale vôbec tomu tak nie je, je to iba otázka zvyku- Tým, že už dlhé roky používam aj single kefky (práve na odstránenie povlaku po celom dni), lepšie vyčistené zuby ako sonickou kefkou som asi ešte nemal.

Pocit po 3 mesiacoch?

Nie som zubár, takže nemôžem dávať žiadne overené odporúčania, môžem a veľmi rád poskytnem svoj subjektívny pocit. Úprimne mám každý večer pocit, že mám čistejšie zuby s menším zostatkovým množstvom povlaku, ako som dokázal odstrániť predtým kombináciou single kefky a bežnej kefky. Medzizubné kefky naďalej používam, do týchto miest sa sonická kefka veľmi nemá ako dostať. Pri písaní tohto článku mám inak nutkanie si ísť vyčistiť zuby 🙂 Celkovo som so sonickou kefkou Philips Sonicare DiamondClean Smart totálne spokojný a rozhodne ju budem používať aj ďalej, vrátane našich ďalších tripov. PS: po 3 mesiacoch mám pocit, že mám menej zubného kameňa ako kedysi – uvidíme, čo povie zubná hygienička pri ďalšej návšteve 🙂

Prečítaj si tiež