Kuba inak: „Hepy holidej broder!

od jozo

Aj takýmto pozdravom vás privítajú domáci na Kube. Hlavne v centre Havany, kde typickou podnikateľskou činnosťou lokálnych je ich starostlivosť o vašu dovolenku. Samozrejme bez živnosti. Kubánci sú totižto rodení podnikatelia.

Seriál „Kuba inak“ vám prináša www.cestujemespolu.com v spolupráci s www.eventcuba.com, za ktorých stojí Michal Brutenič – Slovák, ktorý dlhodobo žije na Kube a ukáže vám vďaka svojim službám krajinu tak, ako málokto iný. Píše Michal…

Keď som sa tu usadil pred vyše siedmymi rokmi, bol som bezpochyby jeden z mala “blanquitos” na ostrove. Patrične som to aj využíval vo svoj prospech a na každom rande som nezabudol prihodiť komentár typu “som exotický druh, takého málokedy stretneš” no a veci sa rozbehli aj samé. Nakoniec to však bolo tým rumom a aj tým, že som účet platil ja. No a po pár rokoch štúdia kubánskej kultúry môžem povedať, že som získal nie len doktorandský titul, ale možno budem aj dekanom. Samozrejme po toľkých rokoch si to človek patrične aj odpracuje.

S členom skupiny Buena Vista Social Club, pán Amadito Valdes.

Život na Kube sa deje na ulici. Ulica je tá sociálna sieť, kde sa všetko predebatuje a kde sa hýbu veci. Na ulici vybavíte čokoľvek a stretnete kohokoľvek. Keďže ma kubánska ulica masírovala niekoľko rokov, verím, že som sa im nakoniec dostal pod kožu.

Keďže som na Kube sprevádzal niekoľko rokov, sem-tam som mal pre klientov pripravenú historku o rôznych štýloch podnikania u domácich. Samozrejme netýka sa to každého Kubánca, ale turistické pasce máme už aj tu, prečo by som sa o tom s vami nepodelil. Sú naozaj geniálne, len ich neskúšajte doma. A Nobelovu cenu za podnikanie vyhráva:

Teória sušeného mlieka

Typické slnečné ráno v Havane, turisti už pobehujú po Malecone so snahou o udržanie svojho fitness levelu. Fitbit ci Apple Watch na plné obrátky rátajú ich kroky či prebehnutú vzdialenosť. Aby som zas toľko neohováral, ja tiež nosím fitness tracker 🙂  Aj Kubánci sú veľkí športovci, no Malecon nie je zrovna ich obľúbenou bežeckou dráhou a tak ho skôr využívajú na ranné chytanie rýb. Hold, pre turistu je to najlepšie miesto, keďže je najbližšie z hotelovej izby.

Po raňajkách sa vydávate do mesta na prehliadku. Nezabudnite si Panamské sombrero na hlavu, ten každý turista musí mať 🙂 Po krátkej prechádzke ste vypili všetku vodu a tak hľadáte obchod na doplnenie zásob. Tesne pred obchodom vás zastaví milá pani, ktorá vás požiada o pomoc. Nepýta peniaze, to na Kube nie je bežné. Žobranie sa totiž na Kube netoleruje. Pani len žiada o to, aby ste jej kúpili mlieko pre dieťa. Prečo by ste to nespravili, veď pomáhať je ľudské. Nakoľko je normálne, že tovar v obchodoch raz je a zrazu nie je, mlieko patrí k nedostatkovému tovaru. Sušené mlieko je na tom lepšie a tak pani pýta to sušené. Niekedy dokonca kondenzované. Proste mlieko. Vy s typickým turistickým úsmevom hľadáte po regáloch to mlieko, no pani ho už ma lokalizované dávno. A tak sa vydávate k pokladni. Po zaplatení vám pani úprimne poďakuje a po nežnom objatí sa stratí v uliciach starej Havany. No a spokojný turista pokračujete vo svojej naplánovanej ceste.

Pani si to po pár minútach obehla okolo bloku a už je znova v obchode a vracia mlieko naspäť do regálu. Pokladníčka vyberá zaplatenú sumu z pokladne a štýlom fifty-fifty jej odovzdáva polovicu. Žiaden zločin sa neodohral a všetci sú spokojní. Uznajte, nie je to geniálne? Keď sa mi to pred viacerými rokmi prvýkrát stalo, nevedel som, či sa mam smiať alebo plakať. Nakoniec som však uznal, že to bol len chytrejší nápad. A dnes sa nad tým už len pousmejem.

Po dlhých rokoch na Kube musím uznať, že je to úžasná krajina. Nebudem vám tu omieľať všetky tie geografické fakty o ostrove. Tak isto sa neponorím do humánnej geografie a nebudeme tu rozoberať obyvateľstvo, ale poviem jednoducho, že táto krajina je v skutku prekrásna. Oplatí sa ju vidieť a precestovať celú. S radosťou sa s vami podelím o viaceré informácie, ktoré poslúžia aj v skutku náročným cestovateľom.

Takže zatiaľ, „Happy Holiday broder!“

O Michalovi, www.eventcuba.com:

Vyštudoval geografiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Po niekoľkoročnom cestovaní po svete začal profesionálne sprevádzať klientov po viacerých destináciách. Pred siedmimi rokmi sa usadil na Kube a založil prvú slovenskú DMC priamo v Havane. Dokonale pozná kubánsku kultúru a ich ľudí. Opýtajte sa čo vás zaujíma, rád vám poradí.

Trojnásobný olympijský víťaz v boxe a 6 násobný majster sveta v ťažkej váhe Felix Savon Fabre.

Prečítaj si tiež