Wingly, ktorý umožňuje pridať sa na súkromný let, dostáva ďalšie 2 milióny eur

od jozo

Boli by ste prekvapení, koľko ľudí vlastní menšie či väčšie lietadlo. A keďže väčšinu času takéto súkromné lietadlo nie je využité, boli by ste rovnako prekvapení, koľko ľudí je ochotní zdieľať svoj let. Niečo ako Uber, len pre lietadlá. Volá sa Wingly. A práve tieto dni získala platforma ďalšie dva milióny eur na ďalší vývoj.

Philipp Rösler, Stephane Mayer a fond Howzat Partners investovali spoločne nové peniaze do projektu, ktorý vznikol iba v roku 2015 a svoje pobočky má v Paríži, Berlíne a Londýne. Keď sme pred pár týždňami skúšali vyhľadať zaujímavý súkromný let v rámci Európy, na ktorý by sme chceli nastúpiť, nepodarilo sa nám napr. z rakúskych ani slovenských letísk nájsť nič zaujímavé. Našli sme však množstvo výhliadkových letov, napr. pohľad na Londýn z vtáčej perspektívy, kedy sa hodinový let zaplatíte iba 50 libier. A takýchto výhliadkových letov sú v susedných krajinách desiatky až stovky. Väčšinou ich ponúkajú ľudia, ktorí vlastnia menšie výletné lietadlo, radi lietajú a chcú si tak znižovať náklady. Takto vyzerá napr. ponuka pri prvej návšteve stránky:

Nový kapitál by mal Wingly priniesť možnosť zdvojnásobniť základňu zamestnancov. Cieľom je dostať sa na 30 zamestnancov a niekoľko nových trhov. Aktuálne má Wingly 150 000 zaregistrovaných používateľov, z toho 10 000 pilotov, ktorý ponúkajú v týchto dňoch 60 000 letov na bookovanie. Wingly taktiež nedávno získalo povolenie v rámci European Agency for Aviation Safety (EASA) a v spolupráci s Allianz Global Corporate & Speciality ponúka bezplatné poistenie na každý let menším lietadlom. Veľmi sa už tešíme, keď si služby tohto startupu budeme môcť najbližšie vyskúšať.

Prečítaj si tiež