Ako sa dostať na letisko v Bratislave? (+trik, ako lacno zaparkovať)

od jozo

Ako sa dostať na letisko M. R. Štefánika? Ako a kde rozumne zaparkovať? Ktoré spojenia mestskej hromadnej dopravy vás sem dostanú? Pre mnohých Bratislavčanov možno banálne otázky, avšak čoraz viac ľudí žijúcich mimo Bratislavy využíva toto letisko ako odletové miesto na svoje cesty. Ponúkame komplexné informácie, ako sa dostať na letisko v Bratislave. A pridávame aj exkluzívny tip, ako zaparkovať na celý víkend za pár eur!

Letisko Bratislava je pohodlne a ľahko dostupné. Letisko je situované na východnom okraji hlavného mesta s priamym napojením na diaľničný obchvat D1 aj mestskú hromadnú dopravu. Výjazdy z diaľnice sú označené piktogramom lietadla doplnené značkami „Letisko“.

GPS súradnice bratislavského letiska: N 48.1702076, E 17.1991187

Doprava na letisko autobusom

Ak ste prišli do Bratislavy bez auta a hľadáte spojenia mestskej hromadnej dopravy, k dispozícii sú pre vás tri autobusové linky (dve denné, jedna nočná). V smere z Hlavnej železničnej stanice premáva na letisko autobus č. 61, smerom z Petržalky (keďže aj tu je železničná stanica) využite autobus č. 96. Nočná linka je k dispozícii iba jedna a to N61, ide po identickej trase ako 61-ka, len s menším množstvom zastávok.

Mnoho ľudí však využíva aj hlavnú autobusovú stanicu na Mlynských Nivách. Odtiaľto máte dve možnosti (obe vyžadujú jeden prestup). Prvá je kombinácia trolejbusovej linky 205, s ktorou sa odvezte 9 zastávok (11 minút) na zastávku Trnavská a odtiaľ autobusovou linkou 61 už priamo na letisko. Celá cesta netrvá viac ako 30 minút. Druhou možnosťou je kombinácia trolejbusovej linky 202, s ktorou sa odvezte 5 zastávok na zastávku Hraničná-OC Retro a odtiaľ autobusovou linkou 96 už priamo na letisko, čas na prepravu je približne rovnaký ako pri prvej možnosti.

Pri ceste z letiska je situácia s mestskou hromadnou dopravou rovnaká, ako pri ceste na letisko. Autobusová zastávka je priamo pred terminálom.

Pozor, bratislavské letisko sa nachádza v zóne 101 mestskej hromadnej dopravy (hlavná železničná aj autobusová stanica sú v zóne 100), takže si nezabudnite zakúpiť lístok v hodnote 0,90 eur. Prípadne pošlite prázdnu SMS na číslo 1100.

Tu je cestovný poriadok všetkých troch liniek smerom na bratislavské letisko:

Cestovný poriadok linky 61 smerom z Hlavnej stanice na bratislavské letisko.

Cestovný poriadok linky 96 smerom z Petržalky na bratislavské letisko.

Cestovný poriadok nočne linky N61 smerom z Hlavnej stanice na bratislavské letisko.

Doprava na letisko vlakom

Bratislava má výborné vlakové spojenie so zvyškom Slovenska aj okolitými štátmi. Na hlavnú železničnú stanicu sa dostanete vlakom pohodlne z Prahy, Brna, Viedne, Budapešti, Žiliny, Banskej Bystrice, Popradu či Košíc. Z hlavnej železničnej stanice v Bratislave sa potom jednoducho dostanete na letiskom buď MHD s číslom 61 alebo N61 (nočný spoj), prípadne taxíkom.

Bratislava má vyborné vlakové spojenia. Zdroj: bts.aero

Doprava na letisko taxíkom

Bratislava je „preslávená“ predraženými taxíkmi a to bohužiaľ najmä z troch miest – hlavnej vlakovej stanice, hlavnej autobusovej stanice a z letiska. Sú časté prípady, kedy si taxíkári pýtajú 30-50 eur za cestu, čo je absolútny nezmysel. Férová cena konvenčnou taxislužbou je 10-15 eur za cestu na letisko z centra mesta, z okrajových častí maximálne 20 eur, ale to už musíte ísť naozaj z opačného konca mesta. Ak sa rozhodnete využiť služby bratislavských taxikárov, dohodnite sa na cene pred tým, ako nastúpite.

V Bratislave však spoľahlivo fungujú moderné taxislužby Uber či Taxify. Taxify má výrazne menej vodičov, takže aj šanca, že sa dostanete k rýchlemu odvozu, je nižšia. Odporúčame službu Uber, s ktorou máte do pár minút pristavené auto a v aplikácii vopred vidíte, koľko vás bude približne cesta stáť. Zatiaľ sa nám nikdy nedostalo, že by cesta Uberom na letisko bola drahšia ako cesta konvenčnou taxislužbou. V Ružinova vás vyjde cesta na letisko 4-6 eur, z centra mesta 7-9 eur, z Petržalky 10-12 eur.

Pri ceste z letiska platia rovnaké pravidlá a keďže bratislavské letisko ponúka bezplatných 15 minút parkovania na parkovisku P1 pred terminálom, Uber vás pohodlne vyzdvihne aj pri prílete.

Doprava na letisko zo Schwechatu

V prípade, že prilietate do Viedne a ďalší spoj vám odchádza z bratislavského letiska, máte dve možnosti, ako sa dopraviť zo Schwechatu až na letisko M. R. Štefánika. Spoje služby ponúkajú spoločnosti Slovak Lines a Flixbus. Odchody z viedenského letiska sú priamo spred terminálu, približne každých 30 minút. V autobusoch je k dispozícii bezplatné Wi-Fi, magazíny aj pitný režim.

Ako sa kde zaparkovať?

Ak vás idú na letisko vyložiť alebo vyzdvihnúť známi, je situácia pohodlná – parkovisko P1 (priamo pred terminálom) ponúka bezplatných 15 minút na vyloženie/naloženie cestujúcich. Ak sa však chystáte na služobnú cestu alebo dovolenku a potrebujete nechať na bratislavskom letisku zaparkované auto, nejde o nalacnejší špás. Rezervácia parkovacieho miesta nie je možná, nedá sa booknuť ani zaplatiť online. K dispozícii je 970 miest, všetky nekryté, nestrážené, ale za rampou. Ceny parkovania:

  • 1 hodina a každá ďalšia začatá hodina = 3 eurá
  • 1 deň = 20 eur
  • do 3 dní = 25 eur
  • do 5 dní = 30 eur
  • do 7 dní = 35 eur
  • do 12 dní = 39 eur
  • každý ďalší deň = 20 eur

Aby sme boli féroví, tieto ceny sú porovnateľné napr. s parkovaním v Budapešti. Jediné, čo úprimne nechápem, je 20 eur za každý deň po 12. dni parkovania.

Zaplatiť v hotovosti alebo kreditnou kartou možno v automatických platobných staniciach nachádzajúcich sa na parkovisku, v odletovej a príletovej časti terminálu alebo priamo u operátora v pokladni na parkovisku P2.

Ako zaparkovať za pár eur na celý víkend?

Bratislavské letisko využívajú Slováci radi na cesty na predĺžené víkendy. Dať však 25 eur za 2 alebo 3-dňové parkovanie je pomerne veľa. Máme však pre vás tip, ako sa to dá zvládnuť za približne 6 eur. Letisko M. R. Štefánika je situované blízko obytných zón a nákupných centier. Na uliciach Vietnamská, Tŕňová, Kamenárska, Bulharská, Vrútocká a prakticky všetkých okolitých je možné bezplatne nechať zaparkované auto, či už cez deň alebo v noci (samozrejme na vlastné riziko). Odtiaľto si stačí objednať Uber na letisko, bude to stáť prakticky minimálne jazdné (niekde okolo 2,5 eur) a pri prílete si jednoducho Uber objednávate opäť z letiska späť. Ešte je tu aj možnosť nechať auto na bezrampových parkoviskách pri Avione, Ikei, Bauhase či Sconte, aj keď by som osobne radšej volil vyššie spomenuté ulice.

My sme to takto spravili naposledy, keď sme cestovali na predĺžený víkend do Londýna a spolu sme za Uber z Vietnamskej na letisko a späť zaplatili približne 5,50 eur.

Tip od čitateľa Richarda: „Pri ceste na letisko parkujem v podzemnom parkovisku nákupného centra Avion, kde je parkovanie bezplatné. Cesta na letisko potom stojí 0,70 eur na osobu (autobusom). Niekoľkokrát som už takto auto nechal aj celý víkend zaparkované, vždy bez problémov.“

Prečítaj si tiež