Dovolenka na Maldivách v cene Chorvátska – ako na to? (podrobný návod)

od jozo

Maldivy – najmenšia ázijská krajina ležiaca v indickom oceáne je pre mnohých synonymom nedostupnej luxusnej dovolenky len pre tých majetnejších. Opak je však pravdou – na Maldivách si môžete užiť úžasnú dovolenku s nekonečne dlhými bielymi plážami, tyrkysovým oceánom a nerušeným leňošením v cene dovolenky v Chorvátsku. Ako na to? Pripravili sme pre vás detailný návod.

V článku nájdete niekoľko užitočných informácií (môžete sa priamo prekliknúť na danú pasáž):

Maldivy v skratke

  • Maldivy sú tvorené viac ako tisíckou ostrovov v 26 atoloch indickom oceáne, ide o najmenšiu ázijskú krajinu, aj čo do populácie (430 000 obyvateľov) aj čo do reálnej rozlohy (298 km2)
  • Hlavným mestom je Male, pričom letisko je na ostrove Hulhumale, ktoré bude na konci roka 2018 spojené mostom s Male
  • Cestovatelia z EÚ nepotrebujú na vstup do Maldivskej republiky víza
  • Taktiež nie sú povinné žiadne vakcinácie
  • Maldivy sú islamskou krajinou – na ostrovoch (okrem rezortov) nekúpite alkohol a 98,4 % obyvateľovia vyznáva Islam
  • Oficiálnym jazykom je divehi, väčšina ľudí hovorí aj základnou angličtinou
  • Turistická sezóna je prakticky celý rok, delí sa na obdobie sucha a dažďov
  • Priemerná denná teplota vzduchu počas roka je 31°C a vody 27°C
  • Priemerná nadmorská výška na celých Maldivoch je 1,5 m.n.m. a najvyšší bod Maldivov je vo výške 2,4 m.n.m.
  • Časový posun v porovnaní so Slovenskom sú +4 hodiny v zime a +3 hodiny v lete
  • Lokálna mena je Rufiyaa (Rf), má hodnotu približne 1 eur = 18 Rf a 1 USD = 15 Rf, avšak doláre sú akceptované ako mena prakticky všade
  • Po príchode si Maldivy odporúčame zakúpiť SIM kartu, v tomto článku nájdete presné ceny a postup, ako a kde si SIM kartu zakúpiť
  • Podľa pravidiel slovenského pravopisu sa správne píšu Maldivy, nie Maledivy 🙂

Ako a kde kúpiť lacnú letenku na Maldivy?

Vydať sa na Maldivy s cestovnou kanceláriou alebo po vlastnej osi? Chápeme aj výhody cestovania s cestovkou, ale v prípade Maldív odporúčame vydať sa po vlastnej osi – ak ste to ešte nikdy neskúsili, Maldivy sú na to relatívne vhodná destinácia. To, čo si potrebujete po vlastnej osi zabezpečiť, sú iba letenky a ubytovanie. Presuny medzi letiskom a ubytovaním na ostrove, ktoré si vyberiete, vám už zabezpečia a zorganizujú domáci. Typicky vedia základnú angličtinu a najlepšie je s nimi komunikovať cez WhatsApp.

Základná otázka teda je, ako a kde kúpiť lacnú letenku na Maldivy? Ceny leteniek výrazne závisia od sezóny – v roku 2017 sme najnižšie ceny za leteny na Maldivy postrehli začínajúc s cenovkou 419 eur, avšak môžu vystúpať až k 900 eurám v závislosti od obdobia, kedy cestujete. Typicky sa cestuje s jedným prestupom (Doha, Dubaj, Instanbul) – prestupné mesto záleží od leteckej spoločnosti a letí sa priamo na Male (kód letiska: MLE). Pre Slovákov je ideálne cestovať z Viedne, Budapešti alebo Košíc. Tu je niekoľko možností, ktoré sa nám podarilo nájsť za pár minút a ceny boli platné k 22.1.2018:

  • Cez Pelikán.sk sú napr. k dispozícii letenky z Košíc s minimálnym prestupným časom v Istanbule za 599 eur
  • Z Budapešti ponúka rovnaký predajca letenku za 439 eur, ale v low-season (apríl, máj, jún) – treba pozrieť aj web leteckej spoločnosti, cena sa bude blížiť k 415 eur
  • Môžete skúsiť rôzne iné vyhľadáče (momondo.com, kayak.com, kiwi.com, skyscanner.net…)
  • Našim obľúbeným spôsobom je vyhľadávanie lacných leteniek cez google.sk/flights, pretože cez prehľadný kalendár vidíte ceny leteniek v závislosti od dátumu. Aby sa vám prehľad cien pod jednotlivými dátumami zobrazil, musíte nastaviť konkrétne miesto odletu (napr. Viedeň [VIE]) a konkrétne miesto príletu (Male [MLE]). Na celý február a marec 2018 sú napríklad letenky z Viedne do Male (vždy sobota-sobota) v cene 581 eur za osobu – a to hovoríme o bookovaní leteniek menej ako mesiac pred potencionálnym odletom a v najvyššej sezóne! Na december 2018 nájdete rôzne termíny v cene 533 eur za osobu. 
  • Vynikajúcou alternatívou (a medzi cestovateľmi čoraz obľúbenejšou) je využitie tzv. multi-city leteniek, kedy spojíte dve alebo viacero destinácií do jednej cesty. V prípade Maldív sa priam ponúka možnosť zastaviť sa na pár dní v Dubaji, prípadne na Srí Lanke a potom si užiť exotické Maldivy. Pre maximalistov odporúčam napr. aktuálnu akciu na multi-city letenku Dubaj + Srí Lanka + Maldivy za 719 eur, čo je špičková cena letenky za tieto tri krajiny!

Ako si booknuť ubytovanie?

Základ pri výbere ubytovania je váš budget. Na Maldivách máte prakticky dve možnosti a „kategórie“ ubytovania:

  • Ubytovanie v rezortoch – luxusné 4* či 5* rezorty, ktoré sa rozpriestierajú aj na vlastných ostrovoch a doprajú cestovateľovi skutočný luxus. Ceny takéhoto ubytovania však poľahky začínajú na 1000 dolárov za noc a môžu stúpať do astronomických výšok – skúste si dať zoradiť ubytovania na booking.com od najdrahšieho 🙂
  • Ubytovanie v guesthousoch – lokálne penzióny na lokálnych menších ostrovoch, kde žijú aj domáci. Nemusíte sa však báť, že by ste dostali nejakú chatrč či rozpadnutú posteľ. Bežný guesthouse je na úrovni slovenského 3* hotela, má však iba jedno poschodie a niekoľko izieb. Starajú sa o vás domáci a všetky služby a aktivity na ostrove si môžete objednať vďaka nim.

Ak nepatríte k najvýberavejším, vrele odporúčame vyskúšať guesthouse na lokálnych ostrovoch, zažijete kombináciu domácej atmosféry a pritom si oddýchnete na plážach s neuveriteľne bielym pieskom a azúrovou vodou.

A ako si booknuť guesthouse? Tu si netreba lámať hlavu, kľudne vsaďte na istotu a bookujte cez booking.com. V hlavnej sezóne (napr. 17-24.2.2018) sa ceny ubytovania v 3* guesthousoch na ostrove Thoddoo pohybujú okolo 30 eur na osobu a noc aj s raňajkami a bezplatnou možnosťou storna. Mimo sezóny (napr. 7-14.7.2018) klesajú ceny ubytovania na ceny od 14 eur za osobu a noc vrátane raňajok a bezplatného storna. Môžete samozrejme vyskúšať aj iné bookovacie služby (Airbnb, Trivago, Kayak, VRBO a ďalšie), ale z našej skúsenosti po dlhých hodinách strávených hľadaním vhodného ubytovania sme dospeli k záveru, že booking.com ponúka najširší výber.

My sme navštívili Maldivy v hlavnej sezóne (v januári) a za ubytovanie sme platili:

Ceny, ktoré uvádzame za naše ubytovanie, sú už finálne. Pozor však na ceny uvádzate na internete, vrátane bookovacích stránok. V drvivej väčšine prípadov ceny nezohľadňujú ešte povinné dane a ubytovacie poplatky – priemerne sú vo výške 20-30% k cene ubytovania! Takto uvádzajú však ceny hotely naprieč Maldivami.

Ako sa dostať na vybraný ostrov?

Stovky obývaných ostrovov ponúkajú tisícky možností na ubytovanie. Je len na vás, aký ostrov a ubytovanie si vyberiete. Niektoré atoly sú výbornými miestami na potápanie (môžete sa dokonca potápať so žralokmi či rajami), iné zas na šnorchlovanie či surfovanie. Nájdete menšie ostrovy, kde žije pár stovák obyvateľov (napr. Huraa) či také, kde je iba jeden rezort a ostatní cestovatelia sa tam nedostanú. Dôležité však je, že na ostrov sa musíte nejak dostať.

Na 99 % bude miestom vášho príletu letisko v Male, konkrétne na priľahlom ostrove Hulhumale. Odtiaľto (typicky hneď po prílete, prinajhoršom na druhý deň) vyrážajú lode najrôznejšími smermi. K dispozícii sú verejné prívozy, ktoré sú lacné (pár dolárov za jednosmernú cestu), avšak cesta na 40 km vzdialený ostrov môže trvať pokojne 4-5 hodín. Odporúčame sa do ubytovania prepraviť rýchloloďami (speedboat), ktoré vám domáci vopred objednajú. Na letisku vás bude čakať domáci „delegát“ a nasmeruje vás na správny speedboat. Ceny speedboatov nie sú práve najlacnejšie, ale radšej ísť 50 minút rýchloloďou ako 4 hodiny pomalou lodičkou, v ktorej vám nemusí byť práve najlepšie. Napr. na ostrov Huraa (vzdialený pár kilometrov od Male) je cena za jednosmerný lístok na speedboat 10 dolárov. Na vzdialenejší ostrov Thoddoo (cca 40 km) je to už 35 dolárov. Cena je za jednu cestu, takže musíte počítať v prípade tohto ostrova 70 dolárov za osobu.

Aj to však hovoríme o ostrovoch v atoloch, ktoré sú ešte relatívne blízko. Pozorne si pri bookovaní ubytka pozrite na mape, ako ďaleko je váš ostrov od Male – možno nebude k dispozícii ani speedboat a budete sa musieť prepraviť do vašej finálnej destinácie hydroplánom, čo môže výrazne navýšiť celkovú cenu vašej dovolenky (cena za hydroplán môže spokojne začínať na 200 dolároch za osobu). Cena za dopravu je bežne pripočítavaná k cene ubytovania.

Verejná vodná doprava, speedboaty a hydroplány nepremávajú po zotmení. Ak máte prílet v nočných hodinách, čo sa stalo aj nám, budete musieť prespať jednu noc na ostrove Hulhumale – nájdete tu množstvo ubytovacích možností, ktoré sú na takýchto cestovateľov pripravení, typicky je cena ubytovania približne 25 dolárov za osobu a noc za kvalitnejší 3* hotel, taxík z letiska do ubytovania stojí bežne 10 dolárov (za auto, nie za osobu).

Mnoho internetových zdrojov uvádza, že speedboaty nepremávajú v piatok. Áno, piatok je pre Maldivčanov niečo ako naša nedeľa, ktorú v rámci ich vierovyznania svätia. Každopádne je turizmus už tak rozšírený, že speedboaty bežne v piatok premávajú, treba si potvrdiť u domáceho čas odchodu speedboatu.

Aké sú na Maldivách ceny?

Voda nie je pitná, vždy budete mať v guesthouse (aspoň na úvod) pripravenú fľašu balenej (a chladenej) vody, v lokálnych obchodíkoch kúpite veľkú fľašu balenej vody za približne 50-70 eurocentov. Typicky máte v ubytovaní zahrnuté raňajky a niektoré ubytovania ponúkajú aj polpenziu či plnú penziu. All-inclusive systém na Maldivách nie je veľmi rozšírený. Samozrejme nájdete drahšie rezorty, ktoré ponúkajú aj all-inclusive stravovanie, ale to už sme s cenou niekde inde. Na každom ostrovčeku, kde žijú aj domáci, nájdete typicky niekoľko lokálnych predajní. Nečakajte žiadne supermarkety ani obrovský výber, ale základ vždy nájdete.

Ovocie, zelenina, drogéria, pochutiny, zmrzlina, sladené nealko nápoje – predstavte si ochodík s potravinami v malej (fakt malej) slovenskej dedinke a takéto niečo nájdete aj na maldivských ostrovoch. Ceny sú podobné ako na Slovensku, niektorý tovar je lacnejší (ananás, papája…), niektorý zas drahší (napr. zahraničné čokolády). Ak je na ostrovčeku viacero obchodov, budú mať na 90 % podobný sortiment. Počas nášho tripu sme na Maldivách navštívili tri ostrovčeky (Hulhumale, Huraa a Thoddoo) a všade sme našli aj obchody s dalším sortimentom – nejaké to oblečenie, suveníry a pod. Ak patríte k nákupným maniakom, budú pre vás Maldivy zaslúženým pôstom 🙂 Rovnako tak pre tých, ktorí si radi dajú na dovolenke drink. Na to, bohužiaľ, na Maldivách vopred musíte zabudnúť – pivo, víno či akýkoľvek iný alkohol je striktne zakázaný a nezoženiete ho nikde. Naozaj nikde. V lokálnych predajniach síce nájdete nealko pivo, nealko víno či šampanské, dokonca nealko gin-tonic a nealko mojito, ale viete si predstaviť, ako to asi chutí 🙂 Aj nealko pivo je skôr iba taký sladený nápoj a od piva to má veľmi ďaleko. Ak by ste si chceli zobrať alkohol z duty-free shopu na letisku odkiaľ vyrážate, môžete, ale po prílete na Male vám ho zhabú. Aj keď bude v „začekovanej“ batožine.

Ceny v reštauráciách závisia toho, či si dáte obed/večeru vo vašom guesthouse/hotely alebo vybehnete do „mesta“. Obed a večera v 4* hoteli stojí niekde medzi 15-30 dolárov na osobu, väčšinou zahŕňa 2 chody, dezert a nealko nápoj. Ak sa vyberiete do lokálnej reštaurácie, ceny sú omnoho prijateľnejšie, často lacnejšie ako na Slovensku. Ak patríte k skromnejším (čerstvá ovocná šťava a hlavné jedlo), výjde vás návšteva reštaurácie aj menej ako 5 dolárov. Ak si doprajete (čerstvá ovocná šťava, nejaké menšie predjedlo, hlavné jedlo a káva), bude vás návšteva reštaurácie stáť medzi 7-14 dolárov na osobu.

Ceny za ostatné služby závisia ostrov od ostrova, ubytovanie od ubytovania – všetky aktivity a výlety, ktoré chcete absolvovať, si bežne bookujete cez recepciu vášho ubytovania. Príklad cien:

  • súkromná romantická večera na pláži pri sviečkach pre 2 osoby = 90 dolárov
  • šnorchlovací výlet v okolí ostrova (pozorovanie korytnačiek, rají a korálov) = 15-35 dolárov na osobu
  • potápanie = 60-90 dolárov za osobu a ponor
  • zapožičanie vodného skútra na 30 minút = 30 dolárov
  • zapožičanie kajaku pre 2 osoby na hodinu = 1o dolárov

Ako je to na Maldivách s lokálnou menou?

Tak a teraz príde kameň úrazu – to sme si aspoň povedali pár dní predtým, ako sme mali doraziť na Maldivy. Prečo? Oficiálnou menou na Maldivách na maldivská rufiyaa (1 eur = cca 18 Rf, 1 USD = cca 15 Rf). Túto menu však mimo územia Maldív nezoženiete – môžete si ju zameniť buď priamo pri príchode (akceptované sú v zmenárňach všetky hlavné svetové meny) alebo si môžete hotovosť v rufiyaách vybrať v bankomatoch či už v priamo v termináli na letisku alebo v Male. (Pozor, na menších ostrovoch bankomaty naozaj nie sú).

Ak vám však po dovolenke maldivské peniaze zostanú, mimo územia Maldív ich skutočne nezameníte. Môžete ich zameniť späť (na doláre, eurá a ďalšie meny) napr. priamo na letisku. Tu však vzniká jeden háčik – na to, aby vám zamenili Rf na doláre, budú od vás chcieť doklad zo zmenárne, že ste si doláre menili na Rf. Ak ste si však Rf vybrali z bankomatu, takýto doklad samozrejme nemáte a odmietnú vám Rf zameniť. Všetky internetové zdroje, ktoré sme pred cestou čítali, tvrdili, že Rf vám jednoducho bez pôvodného dokladu zo zmenárne nezamenia. Je to iba polovičná pravda – nezamenia vám ich na letisku za doláre, zamenia vám ich však za eurá. A keďže na Slovensku platíme eurami, problém je vyriešený.

Ako ste si však určite všimli, všade v článku používame na vyjadrenie cien americké doláre. Dolár je totiž všade na Maldivách akceptovaný rovnako ako Rf. Ak aj budete platiť v dolároch a budú vám musieť vydať, vydajú vám v Rf (kurz používajú všade rovnaký, 1 USD = 15 Rf). Takže z pohľadu našinca je ideálne pri silnejšom kurze eura zameniť doláre a tie zobrať na cestu, teda v prípade, že nemáte problém cestovať s väčším obnosom peňazí. Ak radi cestujete na ľahko, odporúčame vybrať po prílete v Male priamo v bankomate na letisku lokálne Rf a pri odlete zvyšné Rf zameniť späť na letisku na eurá.

Ak budete využívať na platbu na Maldivách doláre, dajte si pozor, aby boli bankovky nepoškodené, domáci sú z nejakého zvláštneho dôvodu na to extrémne hákliví. Niekoľkokrát sa nám stalo, že nám nechceli prijať bankovku, ktorá bola nešpokodená, len vykazovala bežné známky používania.

Ako je to s platobnými kartami?

Bankomaty sú iba na letisku, na Male, niekoľkých väčších ostrovoch a vo vybraných rezortoch. Ako je to však s platením za služby platobnými kartami? Najskôr sme boli skeptickí a preto sme zobrali do zásoby niekoľko stovák dolárov, avšak zbytočne. Väčšinu služieb (ubytovanie, aktivity) je možné platiť platobnou kartou. Často vám však pripočítajú 3-6 % k cene za službu ako poplatok za kartovú operáciu, v ubytovaní na ostrove Thoddoo nám však prekvapivo nič navyše neúčtovali. Ak nám poplatok za platbu kartou naúčtovali, vždy nás na to férovo vopred upozornili a my sme s tým súhlasili.

Ak sa rozhodnete využiť iné služby a aktivity (romantická večera pre vašu milú, potápanie, výlet na opustený ostrov, atď) – väčšinou nie je problém za tieto služby zaplatiť platobnou kartou priamo vo vašom ubytovaní. Akceptované sú bežne u nás používané platobné karty – debetné aj kreditné, Visa aj MasterCard. My na cestách používame kreditnú kartu Visa a na Maldivách sme nemali najmenší problém s jej akceptovaním. Kreditnú kartu na cesty odporúčame aj kvôli ďalším výhodám (v závislosti od typu kreditnej karty) – poisteniu vás aj spolucestujúcich, poisteniu zakúpeného tovaru, jednoduchšiemu procesu pri reklamácii v prípade, že vám kartu zneužijú, atď.

Klíma na Maldivoch – celý rok je prakticky rovnako teplo

Maldivy majú fantastickú klímu po celý rok – priemerná denná teplota sa pohybuje od 27,7°C do do 28,9°C. Aj Maldivy však zasahujú monzúnové dažde, ktoré delia ročné obdobie na dve – obdobie sucha a obdobie dažďov. Avšak podľa domácich aj obdobie dažďov znamená, že môže pršať iba hodinu za deň, ale môže pršať aj niekoľko dní v rade. Obdobie sucha, ktoré je ideálne na návštevu Maldív, je od decembra do apríla. Máj a jún sú najdaždivejšími (neodporúčame na cestu) a od júla do novembra je potom tzv. low-season, kedy však treba počítať s dažďovými prehánkami. V tomto období sú ceny ubytovania lacnejšie. Najvyššie ceny za ubytovanie sú počas Vianoc, nového roka a Veľkej noci.

Zdroj: Wikipedia.org

Ako je to s obliekaním a kúpaním v moslimskej krajine?

Keďže sú maldivčania takmer 100 % moslimovia, treba rešpektovať zaužívané pravidlá. Ženy by nemali chodiť s odhalenými ramenami a mali byť mať zakryté nohy aspoň pod kolená. Pri mužoch to nie je také striktné, rozhodne však odporúčame aspoň tričko (alebo tielko) a šortky. Ak sme sa aj proti týmto pravidlám prehrešili, nemali sme pocit, že by z toho domáci robili nejaký problém alebo že by nás niekto upozorňoval. Skôr sme mali pocit, že si domáci akoby zvykajú na uvoľnenejšiu kultúru oblečenia turistov. Rozdiel však nastáva pri kúpaní v mori. Domácich uvidíte sa kúpať zásadne iba oblečených. Pre Slovákov je to možno pri prvom takomto stretnutí zvláštne, ale je to ich kultúra a treba ju rešpektovať.

Pre turistov je na každom turistickejšom ostrove vytvorená tzv. bikiny beach, kde sa môžete odhaliť a kúpať sa v plavkách (muži aj ženy) tak, ako sme zvyknutí v našich končinách. Ak ste si nie istý, ktorá pláž je bikiny beach, opýtajte sa domácich v guesthouse. Bikiny beach mávajú jasný začiatok a koniec, na pláži nájdete čierne „paravany“ – rešpektujte ich a za touto oblasťou sa už oblečte. Niektoré hotely (4* a vyššie) majú svoje súkromné pláže, kde sa môžete kúpať bez obáv ako ste zvyknutí.

Koľko stojí týždňová dovolenka na Maldivách?

Do roku 2009 boli Maldivy skutočne dostupné iba pre tých majetnejších, pretože ste sa mohli ubytovať iba v drahých rezortoch (kde často ubytovanie za noc a izbu začína na 1000 dolároch). Avšak od roku 2009 sa Maldivy otvorili svetu, keď vtedajší novozvolený prezident pochopil, že turizmus je to, čo môže jeho krajine pomôcť k rozmachu. Rozsiahle reformy umožnili vznik penziónov a menších hotelíkov, ktoré prevádzkujú domáci, vznikla pravidelná verejná vodná doprava medzi ostrovmi – a Maldivy sa tak postupne čoraz častejšie dostávajú do hľadáčika aj tých cestovateľov, ktorí nepatria k tým najbohatším.

Aj my sa snažíme cestovať na ľahko, cenovo efektívne, avšak radi si doprajeme domáce špeciality a aktivity. Zapisujeme si všetky výdavky, pretože chceme vedieť, čo skutočne stojí cestovanie/dovolenka v danej destinácii. Do celkových nákladov nezabúdame pripočítať náklady ako je lokálna doprava, strava, výlety, aktivity, lokálna SIM karta či drobnosti, ako je dokúpenie potrebnej hygieny, práčovňa… jednoducho sa snažíme započítať do výslednej ceny všetko. Žiadne ceny „od“ – prezradíme vám, koľko reálne stojí týždňová dovolenka na Maldivoch.

Takže, koľko nás vyšla týždňová dovolenka na Maldivoch pre 2 osoby?

  • 899 eur letenky sme dali za spiatočné letenky leteckou spoločnosťou Qatar Airways z Viedne s krátkym prestupom v Dohe (priamy let nie je k dispozícii)
  • 780 eur nás stálo celkovo ubytovanie na 3 rôznych ostrovoch, skúsili sme lokálny guesthouse aj lepší 4* hotel, vždý vrátane raňajok
  • 187 eur sme dali za stravu (jedlo, nápoje)
  • 133 eur sme dali za dopravu speedboatmi medzi ostrovmi
  • 13 eur nás stála SIM karta na týždeň s 3 GB dát (tu nájdete článok o tom, ako a kde si zakúpiť SIM kartu)
  • 154 eur nás stálo potápanie

Spolu: 2166 eur na 2 osoby “all inclusive”. Ak to rozpočítame, tak nám to vyjde 1083 Eur na osobu na týždeň vrátane leteniek, dopravy, jedla, ubytovania, suvenírov. V tejto cene sme navštívili tri maldivské ostrovy (Hulhumale, Thoddoo, Huraa), užili sme si nekonečnú pohodu, osamotené pláže (aj počas najvyššej sezóny), niekoľkokrát sme sa šnorchlovali, boli sme sa potápať, každý deň sme vyskúšali inú reštauráciu a nezabudli sme ani na romantickú večeru počas nášho honeymoonu 🙂

Dá sa na týchto nákladoch ešte niečo ušetriť? Dá a poriadne! 🙂 Letenky v cene 450 eur na osobu (spiatočné) sú na dnešné pomery vo veľmi atraktívnej cene, tam už veľmi klesnúť nemožno. Ak by sme však zostali iba na jednom ostrove (napr. Thoddoo), ušetrili by sme približne 30 eur na doprave na ďalšie ostrovy. Nemuseli sme sa ísť potápať (-154 eur) a ubytovanie poľahky zoženite v lokálnom guesthouse od 25 eur za osobu a noc. Náklady na stravu (mimo raňajok) nepresiahnu, ak ste šetrní, 5 eur na osobu a deň.

Tak skúsme cenovo čo možno najefektívnejší príklad, ak by ste sa rozhodli pre lokálny ostrov Thoddoo = 450 eur letenka + 50 eur presuny speedboatmi + 175 eur za ubytovanie na týždeň + 35 eur za stravu na týždeň = 710 eur za osobu a týždeň strávený na Maldivách (počítali sme 7 nocí, nie 6 ako zvyknú bežne cestovky). A to už je cena, kedy si môžete užiť exotický raj v cene dovolenky v Chorvátsku!

Čo si nezabudnúť zobrať na Maldivy

  • Repelent – aj keď ho kúpite v každom lokálnom obchode za menej ako 20 Rf, obsahuje málo aktívnej látky (DEET, bežne max. 13 %), takže odporúčame účinnejší doniesť zo Slovenska. Nemali sme s komármi nejaký zásadný problém, ale sem-tam sa na nás nalepili.
  • Okuliare – počas slnečných dní je nádherný biely piesok naozaj výrazný.
  • Opaľovací krém – nepodceňte to, najmä na tvár a ramená odporúčame opaľovací krém s vysokým SPF faktorom. Pre deti ideálne tričká do vody (napr. akrylové).
  • Ak sa plánujete šnorchlovať alebo surfovať, prípadne máte radi vodné športy, odporúčame tenké surferské (akrylové) tričko.
  • Poistenie – bez poistenia ani na krok! Ak sa plánujete potápať, surfovať alebo robiť iné „akčnejšie“ športy, nezabudnite sa na tieto športy pripoistiť.
  • Ak sa plánujete veľa šnorchlovať, môžete siahnuť po neoprénových ponožkách.
  • Baterku/svietidlo – ak sa budete chcieť ísť večer prejsť po okolí, napr. na pláž, nemusia byť všetky ulice osvetelné a keďže na Maldivách nie je takmer žiaden svetelný smog, môže byť naozaj tma ako v rohu.
  • Knihy, filmy, kartové hry – niečo, čo budete robiť počas dlhých voľných chvíľ… výber už už na vás 🙂
  • Lieky – podľa potreby, minimálne však odporúčame niečo proti kinetóze (napr. kinedryl), najmä ak patríte k ľuďom, ktorým býva na lodi zle.
  • Fotoaparát, aby ste si zachytili tú krásu na pamiatku.
  • Úsmev na tvár – vždy a všetko ľahšie vyriešite, ak ste pozitívne naladený. Vždy sa na domácich prvý usmejte a prvý pozdravte, ocenia to.

Fotogaléria

Prečítaj si tiež