Ako sa dostať bezplatne do letiskového salónika v Bratislave?

od jozo

Nedávno sme leteli s Ryanairom skorým ranným letom do Londýna na predlžený víkend. Niečo po piatej ráno prechádzame security checkom, víta nás vyľudnený odletový terminál. Vidím šípku k biznis salóniku, tak sa v rámci prechádzky idem spýtať, či môžeme vstúpiť. Som príjemne prekvapený – môžeme a bezplatne. Ako na to?

MasterCard Caproni Lounge

MasterCard Caproni Lounge je prístupný pre klientov pravidelných liniek cestujúcich v biznis triede, pre držiteľov vernostných kariet a pre bežných cestujúcich v ekonomickej triede, ktorí si doň môžu zakúpiť vstup. Ročne ho využijú tisíce cestujúcich a do užívania bol daný v roku 2010 v 1. etape rekonštrukcie terminálu, v priebehu roku 2018 zmenil názov z Caproni Business Lounge na MasterCard Caproni Lounge a mierne sa tým zmenili aj podmienky bezplatného vstupu (napr. s DinersClub kartou sa doň viac bezplatne nedostanete).

Salónik (lounge) pre cestujúcich sa nachádza na 2. poschodí odletového terminálu, za detekčnou kontrolou po pravej strane, v priechode medzi barom Volare a občerstvením eat&fly – v ľudovej reči – po security checku do prava a na koniec 🙂 Cez presklenú fasádu ponúka zaujímavý výhľad na odletovú halu vrátane historickej repliky lietadla Caproni Ca.33, po ktorom je salónik vlastne pomenovaný.

Čo salónik ponúka?

V salóniku je pre cestujúcich bezplatne k dispozícii široký výber alkoholických a nealkoholických nápojov, občerstvenie (jogurty, bagety, snacky), kútik s počítačovým vybavením a internetovým pripojením, Wi-Fi, TV a výber medzinárodnej a domácej dennej tlače. No najmä, ponúka úplný pokoj a z časti aj súkromie. Neviem, koľko ľudí sa v ňom priemerne nachádza v bežných hodinách, avšak medzi prvými odletmi sme boli jediní cestujúcimi, ktorí v ňom boli. Po pol hodinke sa k nám pridala jedna dáma. Miešame si teda náš obľúbený gin-tonic, berieme do ruky noviny a pohodlne sa usádzame do sedačiek s výhľadom na Caproni Ca.33. Takto je čakanie na odlet predsa len príjemnejšie…

MasterCard Caproni Lounge je otvorený denne v čase 2 hodiny pred prvým odletom až do posledného odletu.

Ako sa dostať do salónika na bratislavskom letisku bezplatne?

Za normálnych okolností je cena za vstup 25 eur bez DPH/osoba za dvojhodinový vstup, čo je bežná cena za vstup do salónikov v rámci Európy. Avšak je tu hneď niekoľko možností, ako je možné si užiť výhody salónika úplne zadarmo. Tu je zoznam, kedy máte vstup bezplatný:

  • ak cestujete v biznis triede spoločnosťami flydubai alebo ČSA (pri check-ine dostanete pozvánky na bezplatný vstup)
  • ak ste držiteľom Priority Pass karty
  • ak ste držiteľom Lounge Key karty
  • ak ste držiteľom platobnej karty MasterCard Business alebo Gold alebo Premium (platí pre UniCredit, OTP Bank, Moneta, ČSOB)
  • ak ste držiteľom platobnej karty MasterCard World Elite od ČSOB, máte vstup bezplatný spolu s ďalšími štyrmi hosťami
  • ak ste držiteľom platobnej karty MasterCard Gold alebo World (platí pre VÚB Bank, Equa Bank, Sberbank, Prima Banka)
  • ak ste držiteľom platobnej karty MasterCard PASK Gold a zlatej karty PABK (platí pre Poštovú banku)
  • ak ste držiteľom platobnej karty mBank Credit World alebo mBank Debit Gold (platí pre mBank)
  • ak ste držiteľom platobnej karty Fio World Elite
  • ak ste držiteľom platobnej karty exCiti ČSA World alebo RB ČSA World
  • ak ste držiteľom platobnej karty FWR Card, GOLD Card a GOLD Card II od Raiffeisen Bank, máte vstup bezplatný spolu s ďalšími štyrmi hosťami.

My si na cesty vždy berieme kreditnú kartu (kvôli cestovnému poisteniu, poisteniu zakúpeného tovaru, lepšej reklamácii tovaru/služieb, lepšia ochrana pri zneužití, kvôli požičovní áut…) – v roku 2016 sme využívali Diners Club, ale jej obmedzené využitie v ázijských krajinách nás donútilo k zmene. Aktuálne využívame kreditnú kartu od Slovenskej sporiteľne, zatiaľ bez najmenších problémov. Kedysi bolo možné práve aj na zlatú kreditnú kartu Visa vstúpiť bezplatne spolu so sprievodom, dnes to už možné nie je. Keďže sa zmenili pravidlá, ktoré karty bezplatný vstup akceptovaný majú a ktoré nie, odporúčame sa pri vstupe informovať. Pracovníčka priloží kartu na terminál, kde zistí, či vám vaša karta bezplatný vstup umožňuje.

Vyskúšajte to aj vy! Na rôznych letiskách platia síce rôzne podmienky, ale často je spektrum kreditných a vernostných kariet na okolitých letiskách (Bratislava, Viedeň, Budapešť, Košice) tak veľké, že často sa stane, že máte nárok na bezplatný vstup do salónika, len o tom možno neviete. Za pokus nič nedáte 🙂

Prečítaj si tiež