Poriadne veľa muziky – vo vode aj na snehu

od jozo

Reprákov od JBL sme už testovali niekoľko, tento nás však zaujal svojim pomerom veľkosti a výkonu. JBL Flip 4 je štvrtou generáciou, ktorá je už pár mesiacov na trhu, nám už tiež pár mesiacov robí doma spoločnosť. Sympaťák, ktorý zaberie minimum miesta, pridá do batohu iba mierne cez 500 g záťaže a pritom sa postará o poriadnu zábavu.

Testovali sme čiernu verziu tohto štýlového čierneho valca. 40 mm meniče s menovitým výkonom 16 W produkujú až prekvapivo dobrý zvuk. Najmä ak máte radi poriadne hlasnú hudbu, budete milo prekvapení, čo tento drobec dokáže zo seba vyžmýkať. Mnoho ľudí si povie fajn, ale keď budete tento prenosný repráčik počuť hrať v praxi, až potom zostanete rovnako prekvapení. Stredy a výšky sú podľa môjho subjektívneho hodnotenia v poriadku, na basoch by trebalo trošička pridať. Oceňujem však, že aj pri najvyššej hlasitosti nie je počuť typické „chrchlanie“ lacných reproduktorov, práve naopak – JBL Flip 4 zvláda prehrávanie všetkých žánrov na výbornú. Inak, k dispozícii je až v 7 farbách:

  • čiernej
  • modrej
  • šedej
  • červenej
  • uletenej zelenej (teal)
  • bielej
  • a maskáčovej (squad)

V porovnaní s predchodcom je zvýšená odolnosť. Vďaka IPX7 nie je teraz odolný len voči striekajúcej vode, ale môžete ho ponoriť. Keď sme testovali JBL Charge 3, ocenili sme najmä skutočnosť, že na hladine pláva. Má to svoje nesporné výhody – ak ste napríklad na lodi a reprák vám omylom padne do vody, nič sa nedeje, stačí pre neho skočiť do vody. Model Flip 4 sa bohužiaľ potopí na dno, môže za to jeho mierne zvýšená hmotnosť v takom maličkom tele – avšak za cenu lepšieho výkonu, takže nemáme nič proti 🙂 Dôležitá je však samotná vodeodolnosť, ktorú si môžete pozrieť na super slow-motion videu nižšie. Veľká zábava je najmä sledovať bublinky, ako odskakujú zo všetkých strán, najmä z bočných basových repro po tom, čo ho vytiahnete z vody.

V balení sa nachádza pútko, určite ho na reprák nasaďte, perfektne s ním sadne do ruky. Mnoho ľudí iba zvykne klásť reproduktor pri prehrávaní horizontálne, mne sa veľmi páčilo reprák jednoducho postaviť kamkoľvek a stále hral rovnako dobre, pričom je tak zároveň lepší prístup k ovládacím prvkom. Tie sú integrované neďaleko spodnej hrany. Na samotnej spodnej hrane sú za masívnejšou gumenou krytkou ukryté dva konektory – 3,5 mm jack na pripojenie audia (ak nie je k dispozícii zdroj hudby s Bluetooth spojením) a microUSB nabíjanie. Mimochodom, nechýba ani mikrofón, takže ak vám niekto počas prehrávania hudby z mobilu zavolá, pohodlne vybavíte aj hovor – len bude poriadne hlasitý 🙂

12 hodín na jedno nabitie na papieri, reálne mierne pod 10 hodín. JBL ponúka pripojenie cez Bluetooth 4.2 a vďaka technológii JBL Connect+ hovoríme o možnosti pripojenia až 100 reprákov do série. To by som inak raz chcel vidieť na živo 🙂 V praxi sme skúšali prepojenie z ďalším reprákom od JBL, fungovalo to bez problémov.

Leto máme síce neúprosne za nami, blíži sa však sezóna lyžovačiek a JBL Flip 4 je ideálnym kandidátom na poriadnu žúrku na snehu, chatovice či iné zábavy, kde sa nechcete obávať, či náhodou niekto niečo na neho nevyleje. Cena je stanovená trocha vyššie, ako by sme očakávali (129 eur), ale vylepšenia a hlavne výkon v tak malom tele stojí za to. Viac info na jbl.sk.

Technické parametre

Výkon: 16 W
Reproduktory: 2 x 8 W; 2 x 40 mm menič + bass reflex
Batéria: 3 000 mAh, výdrž do 12 hodín
Pripojenie: Bluetooth 4.2, AUX
Rozmery: 68 x 175 x 70 mm
Hmotnosť: 515 g

Všetky fotografie a videá v článku boli zachytené smartfónom Sony Xperia XZ Premium.

Prečítaj si tiež