Ako zálohovať fotky z dovolenky tak, aby ste o ne nikdy neprišli? (časť I.)

od PR

Poznáme to všetci – prídeme z dovolenky/výletu a sme leniví čo už len pretriediť tie gigabajty fotiek. Časom sa fotky kopia a zrazu ich je príliš veľa na to, aby v nich bol poriadok, nehovoriac o zálohe. Stalo sa vám však už, že ste o fotky z nejakého dôvodu prišli? Nám áno. Viackrát. V tomto článku vám ponúkneme tipy, ako fotografie triediť, zálohovať tak, aby ste o ne nikdy neprišli, mali v nich poriadok a prehľad zároveň.

Cestovatelia podľa prieskumu zálohujú najmä na externý pevný disk, niektorí nezálohujú vôbec

Zrealizovali sme prieskum medzi našimi čitateľmi – boli sme zvedaví, ako zálohujú cestovatelia svoje fotografie. Práve z ciest si ľudia nosia najviac fotografií a spomienok, preto je to ideálna cieľovka na tento prieskum. Spôsobov zálohovania je dnes pomerne veľa – pamäťové karty, externý pevný disk, CD/DVD, NAS (sieťové úložisko), verejný cloud (napr. Google Photo, Google Drive, OneDrive, Dropbox a pod.). Tu sú výsledky prieskumu:

Najviac ľudí (46%) zálohuje svoje dáta na externý pevný disk – tie sú dnes cenovo dostupné, intuitívne používateľné (pripojíte ich ako USB-čko a jednoducho používate ako ďalší disk). Približne 6% ľudí nezálohuje vôbec, čo je síce pomerne málo, na druhej strane sú práve títo používatelia vystavení najväčšiemu riziku. CD a DVD disky sú na ústupe (6%) a sme prekvapení, že ich vôbec ešte niekto opužíva. Výrazne sú využívané cloudové služby (28%), používatelia pomaly prichádzajú na chuť domácim sieťovým úložiskám (NAS zariadeniam).

Ako pretriediť (desať)tisíce fotiek?

Ak cestujete často alebo radi fotíte, narazíte postupom času na pomerne zaujímavý problém – ako zálohovať gigabajty terabajty fotografií tak, aby ste ich mali aj za 5-10 rokov po ruke a boli si istý, že ste o nič neprišli? Podobnú dilemu sme dlho riešili aj my, trvalo nám pár týždňov, kým sme dospeli k riešeniu, ktoré je podľa nás v dnešnej dobe ideálne na zálohu veľkého množstva fotiek. Nedávno, keď si Hanka presúvala fotky zo starého iPhonu na nový, stáli sme pred zaujímavým problémom – ako pretriediť 14-tisíc fotiek. Najskôr sme to chceli spraviť manuálne, našťastie sme objavili 2 zaujímavé automatizované riešenia:

  • Nový iPhone ponúka možnosť naklonovať pôvodný iPhone s úplne indetickým obsahom, vrátane fotografií. Takže sme tých 14-tisíc fotiek jednoducho presunuli (trvalo to asi 45 minút), ale nevyriešilo to problém ich pretriedenia a zálohovania.
  • Doma máme nainštalované NAS zariadenie (Synology DS418play), ktoré ponúka appku na iOS pod názvom DS File, ktorá ponúka automatické zálohovanie fotiek cez Wi-Fi, keď ste doma a s telefónom nepracujete. Uf, ok, máme teda všetko zazálohované.

Ako ale všetky fotky pretriediť? Opäť máme 2 riešenia:

  • To prvé je manuálne, zabite s ním dlhé hodiny (ak nie dni), ale máte potom pekný prehľad. Osobne si triedim fotky podľa dátumu, kedy vznikli a miesta, kde vznikli. Ak sme napríklad boli cez víkend na výlete v Banskej Štiavnici, vytvorím si adresár podľa dátumu a pridám krátky popis 2020-18-06 Banska Stiavnica, kalvaria, zrkadlovka, dron, chata – keď potom v stovkách adresárov chcem nájsť všetky fotky z Banskej Štiavnice, nájdem ich extrémne rýchlo. Rovnako, ak chcem vyhľadať všetky fotky robené dronom, takéto pomenovanie adresárov mi veľmi pomôže. Dnes máme takto pretriedených (a zálohovaných) takmer 3 TB fotiek. Má to však nevýhodu – musíte si takto zálohovať a triediť fotky pravidelne, ideálne hneď po tom, ako sa vrátite z výletu.
  • Vyskúšali sme v rámci NAS zariadenia appku Moments, ktorá automaticky pretriedi všetky fotografie podľa miesta, osôb, ktoré na fotkách rozpozná, GPS značiek a ďalších vlastností. Ako to celé funguje? Mrknite náš ďalší článok k tejto téme, kde sme sa tomu venovali podrobne. V skratke – je to extrémne jednoduché, stačí do appky Moments natiahnuť fotografie a potom sa už ona postará o zvyšok. Ale viac v článku vyššie.

CD, DVD, externý disk, NAS – čo sme zvolili my?

Kedysi boli s veľkou obľubou využívané CD-čka a DVD-čka ako zálohovacie riešenia. Pri neopatrnej manipulácii sa však môže disk ľahko poškrabať, nehovoriac o tom, že dnes už CD a DVD mechaniku má len pomenej používateľov. Za pár rokov už nebudete mať zariadenia, na ktorom by ste svoje historické fotky vôbec prečítali. Takže toto určite nie je pre nás schodná cesta.

Pamäťové karty a externé pevné disky sú v obľube – sú rýchle, s dostatočnou kapacitou a cenovo dostupné. Externý pevný disk s kapacitou 1000-3000 GB (1-3 TB) kúpite v cene od 50 do 100 Eur. Z technologického pohľadu je princíp ich fungovania podobný, dáta sú pomerne bezpečne uložené. Bohužiaľ sa nám už však stalo aj to, že nám zrazu odišiel externý pevný disk (boli tam fotky za posledných za 5 rokov). S pomerne veľkým strachom sa nám dáta podarilo obnoviť, tak sme ich pre istotu skopírovali aj na ďalší externý disk. Takže sme sa dostali k zálohe zálohy na ďalšom pevnom disku. A vznikol chaos.

Ako vyriešiť problém, že sa s daným zálohovým médiom niečo fyzicky stane? Odpoveďou môžu byť externé cloudové riešenia (Google Photo, Google Drive, OneDrive, Dropbox), ktoré dnes za pár eur mesačne ponúkajú desiatky až stovky gigabajtov úložného priestoru s tým, že sa nemusíe obávať o dostupnosť svojich fotografií. Predsalen spoločnosti ako Google, Microsoft či Amazon pracujú s inými serverovými technológiami. Jedina (a vcelku markantná) nevýhoda tohto riešenia je, že vaše súkromné fotografie sú fyzicky uložené niekde na serveri mimo našu krajinu, dokonca mimo náš kontinent a vy nemáte nad nimi kontrolu. A s týmto veľmi nie sme stotožnení. Rozumiem, že mnohí môžu namietať, že služba Google Photo mi ponúka neobmedzené bezplatné úložisko a daň za to, že sú moje fotky na zahraničnom serveri, môže byť prijateľná. Bohužiaľ od 1.6.2020 bezplatná služba Google Photo končí a bude sa započítavať do osobnej 15 GB kapacity. A kto fotí fotky vie, že 15 GB pre premáličko na serióznu prácu či zálohovanie.

Ako najrozumnejšie riešenie, do ktorého je však potrebné na úvod mierne zainvestovať, je NAS (Network Attached Storage) – sieťové dátové úložisko. NAS si môžete predstaviť ako o niečo väčšiu škatuľku v porovnaní s externým diskom, ktorú pripojíte do vašej domácej siete (k Wi-Fi smerovaču), vložíte do neho typicky 1-4 pevné disky, prejdete rýchlymi nastaveniami a hneď máte celú kapacitu dostupnú v podobe sieťového disku (cez PC, mobil, tablet…). NAS existujú vo verzii od 1-šachtového riešenia (do ktorého vložíte jeden pevný disk) až po 4-šachtové riešenia pre potreby domáceho používateľa – bude mať kapacitu 4 pevných diskov, tzn. štvornásobnú kapacitu.

Cca 4 roky dozadu sme sa rozhodli pre Synology DS216play – sieťové úložisko, do ktorého môžete vložiť 2 bežné pevné disky. Dnes máme doma Synology DS418play (upgradovali sme asi rok dozadu). Zvolili sme 4x pevný disk WD Red 3 TB (špeciálne určené na 24/7 prevádzku v NAS zariadeniach), tzn. mali sme tak pôvodne k dispozícii 12 TB úložného priestoru, ktorý sa z pohľadu sieťovej jednotky tváril ako jeden disk. Tým sme vyriešili problém dostatočne veľkej kapacity, ktorú máme zároveň doma (v porovnaní s externými cloudovými riešeniami).

Výhodou NAS riešení s minimálne 2 pevný diskami je, že nemusíte dva disky spojiť do jednej spoločnej kapacity, ale môžete nastaviť tzv. zrkadlenie dát (tzv. RAID 1), ktoré spraví identickú kópiu prvého disku na druhom. Áno, prídete tak o polovicu kapacity, ale všetky zálohované dáta sú ešte raz zálohované 1:1 na ďalšom pevnom disku. Tým sa elegantne vyhneme situácii, ktorá sa nám raz už stala – keď nám odišiel externý pevný disk a skoro sme prišli o všetky fotky. Čo v prípade, že odíde aj jeden z diskov v NAS? Stačí ho vybrať, kúpiť nový, vložiť a fungujete ďalej – NAS za vás automaticky zálohu z druhého disku presunie späť na prvý.

Tip: my máme doma 4-šachtové (teda 4-diskové NAS), ktoré ponúka špeciálny hybridný RAID režim – z teoretickej kapacity 12 TB (4x disk po 3 TB) vytvorí jedno obrovské úložisko s kapacitou 8 TB, ale zároveň vám garantuje, že ak sa ktorýkoľvek z pevných diskov pokazí, nemusíte sa o nič obávať, stačí ho iba vymeniť a NAS si poskladá chýbajúce dáta z ostatných troch diskov.

Ok, ideálne (aspoň pre nás) zálohovacie riešenie sme teda už našli, teraz ho môžeme skúsiť využiť na maximum. Obrovská výhoda NAS riešení v porovnaní s externými diskami je, že poskytujú množstvo funkcionalít navyše. Aké? Čo nám vyhovuje najviac:

  • Umožňujú nastaviť automatické zálohy (PC, Mac, mobil, tablet) – tzn. všetky zariadenia v domácnosti máte zálohované. Automaticky. Nie len fotky z dovolenky, ale všetko. A nemusíte sa obávať, že by NAS-ko začalo teraz každý večer po návrate z práce kopírovať celý váš mobil. Nie, skopíruje si iba všetky nové súbory – napr. fotky, ktoré ste cez deň vytvorili. Obrovská výhoda tohto riešenia je, že ak aj stratíte mobil (alebo vám ho ukradnú), máte doma zálohu všetkého obsahu z predošlého dňa.
  • Dostupnosť súborov 24/7 odkiaľkoľvek na svete – všetky fotky, videá, ale aj ľubovoľné iné súbory (napr. z práce) sú dostupné kedykoľvek a odkiaľkoľvek cez webový prehliadač. Stačí na to internetové pripojenie. A musíme povedať, že toto nám už zachránilo veľakrát krk, pretože vždy keď nejaký súbor potrebujeme, máme ho k dispozícii nech sme kdekoľvek.
  • Externá kapacita pre mobily – z domáceho NAS môžete streamovať audio a video (dokonca v 4K rozlíšení) na mobil alebo TV. Takže celú vašu zbierku filmov máte prakticky stále pri sebe a nemusíte stále niečo mazať, lebo nemáte dostatok pamäti v mobile.

Pokračovať na článok Ako zálohovať fotky z dovolenky tak, aby ste o ne nikdy neprišli? (časť II.)

Prečítaj si tiež