6 vodných plôch na Slovensku, kde sa najlepšie schladíte

od jozo

Teploty vyháňajú ľudí k vodným plochám, ktorých máme našťastie na Slovensku dostatok. Prinášame tip na 6 vodných plôch, na ktoré je vstup zdarma (alebo v rámci areálu za minimálny poplatok) a zároveň je v ich okolí vybudovaná kompletná vybavenosť aj pre krátkodobého dovolenkára.

1. Oravská priehrada

Vodná nádrž je vybudovaná na rieke Orava už od štyridsiatych rokov. Na brehoch Oravskej priehrady sa nachádzajú rekreačné oblasti s možnosťou kúpania, jachtingu, jazdy na vodných bicykloch, člnkovania, surfingu a iných vodných športov.

Zdroj: Wikipedia

2. Liptovská Mara

Najväčšia vodná nádrž na Slovensku bola vybudovaná v rokoch 1965 až 1975. Jej hĺbka miestami dosahuje až 43 metrov. Vďaka svojej veľkosti si právom zaslúži prívlastok slovenské alebo liptovské more. Mara je veľmi obľúbenou pre návštevníkov z celého Slovenska a ponúka zaujímavé vyžitie na viacerých lokalitách.

Zdroj: slovakia.travel

3. Domaša

Vodná nádrž Domaša vznikla už v šesťdesiatych rokoch na rieke Ondava. Vďaka svojej obrovskej samočistiacej schopnosti a polohe v oblasti bez znečisťujúceho priemyslu je známa svojou čistou vodou s množstvom rýb a možnosťami na vodné športy a aktivity v jej okolí.

Zdroj: Wikipedia

4. Hrabovo

V krásnom prírodnom prostredí Hrabovskej doliny v bezprostrednej blízkosti mesta Ružomberok sa rozkladá rekreačná osada Hrabovo. Málokto vie, že sa tu nachádza aj vodná nádrž Hrabovo, ktorá bola vybudovaná pôvodne pre zásobovanie bavlnárskych závodov. V súčasnosti sa využíva na rekreačné účely – kúpanie, člnkovanie či rybolov.

Zdroj: Hrabovo

5. Senecké jazerá

Slnečné jazerá v Senci sú jedným z najznámejších a najnavštevovanejších  letných stredísk cestovného ruchu na Slovensku. Dnes má jazero rozlohu vyše 100 ha a areál sa rozdeľuje kvôli orientácii na „sever“ a „juh“. Okolie ponúka rozličné možnosti ubytovania, stravovania, vodných športov a rybolovu.

Zdroj: slnecnejazera.eu

6. Tajchy (Banská Štiavnica)

Štiavnické tajchy s čistou studenou vodou sú miláčikom domácich aj zahraničných návštevníkov. Baníci kedysi vybudovali neuveriteľné vodné dielo, šesťdesiat medzi sebou poprepájaných vodných nádrží dodávalo energiu prosperujúcemu baníctvu.

Zdroj: banskastiavnica.travel

Zdroj: zlavomat.sk

Prečítaj si tiež