Keď chcete mať na cestách pokoj od všetkého…

od jozo

Čo z technologického sveta vám nesmie chýbať na cestách? Mobil, hudba, počítač? Pre mnohých je to práve hudba v ušiach. Nedávno sa nám dostali do rúk bezdrôtové slúchadlá AKG N60NC Wireless s aktívnym potlačením okolitého hluku. Ideálne pre tých, ktorí chcú mať na cestách pokoj od všetkého a od všetkých – jednoducho vypnúť každý hlások z okolia a venovať sa sebe a svojej hudbe. A práve o tom sú tieto slúchadlá.

Už pri odbalení sme mali pocit, že toto nebudú len také cestovateľské slúchadlá. Ľahké, elegantné, z kvalitných materiálov. Jemná koža výborne sedí na ušiach (slúchadlá sú typu on-ear), netlačia ani pri dlhšom počúvaní. Na nosenie na krku to však veľmi nie je 🙂 Áno, všetko smeruje na konci ku vyššej cenovke (299 eur), ale ak nechcete, aby vás nikto na ceste rušil a zároveň si chcete vypočuť vašu obľúbenú hudbu vo vysokej kvalite, uvidíte, že tie tri stovky za to stoja. Prémiové balenie, ku ktorému nebudete nič viac potrebovať. 3D Axis systém umožňuje zložiť slúchadlá do neoprénového puzdra, ktoré je taktiež súčasťou balenia.

O čom je vlastne skratka Noise cancelling (skratka NC v produktovom označení)? O tom, že keď je NC aktívne a slúchadlá máte nasadené, prenesiete sa akoby do zvukotesnej komory, v ktorej zrazu ľudia nemajú hlasy a svet nevydáva žiadne iné zvuky. Noise cancelling sa ľudovo nazýva aj potlačenie okolitého hluku. V laickom vysvetlení to funguje pomerne jednoducho – každý zvuk je reprezentovaný v podobne frekvenčnej vlny. Keď však vytvoríte protivlnu na rovnakej frekvencii, vlny sa zrušia (akoby narazili dve rovnako veľké vlny v mori proti sebe) a vy zrazu počujete ticho. Teória je síce jednoduchá, ale vymyslieť to celé tak, aby to ladilo, je vcelku umenie. V minulosti som testovalo viacero NC slúchadiel a zvykla ma z nich bolieť hlava. Často sa stávalo aj, že NC technológia tvorila akýsi šum alebo praskanie v hudbe, čo taktiež nepoteší. To však nebol prípad týchto AKG-čiek. Ak budete mať možnosť a budete ich vidieť niekde v elektro obchode, vyskúšajte si ich – zažijete pocit, akoby zmizol hluk okolitého sveta. Nie úplne, pretože aj úplné ticho je pre ľudské ucho neprirodzené – ale AKG N60-ky vcelku natúralne potláčajú to, čo sa deje naokolo. Prenášam sa tak do sveta, v ktorom je kľud a iba moja hudba.

Na výber hudby nie som žiaden fajnšmeker, rád si vypočujem takmer čokoľvek. Spúšťam teda Spotify, sadám na terasu a vyberám – poobedný chill, piatková beach párty, ranný budíček… Ak by som mal kvalitu prehrávania porovnať napr. so Sony h.ear on, bolo by hodnotenie z pohľadu kvality prehrávania o kúsok v prospech AKG, aj keď pri rutinnom počúvaní by som povedal, že sú si takmer podobné. Ak sa však k tomu pridá aktívne potlačenie okolitého hluku, je to úplné iná káva – svet naokolo sa vytráca, na popredia vystupujú aj tie tóny v hudbe, ktoré som práve kvôli okolitému hluku iba ťažšie mohol počuť. Možno si poviete, že ideálne pre milovníkov vážnej hudby. Práveže naopak, je to perfektné pre milovníkov akejkoľvek hudby. Ak by som to mal prirovnať, tak je rozdiel asi taký, akoby ste svoju obľúbenú kapelu počúvali nie v aute zo sterea, ale live na koncerte. Samozrejme, rozdiel nie je až taký 🙂 ale predsa, je citeľný… A ak to zažijete prvýkrát, je to wow efekt. Hlavne v lietadle, keď ten nepríjemný zvuk turbomotorov zmizne. Mimochodom, adaptér do lietadle je súčasťou balenia.

Životnosť batérie je 30 hodín pri pripojení káblom a 15 hodín pri pripojení cez Bluetooth, v oboch prípadoch s aktívnym NC. Ach, zabudol som vôbec spomenúť, že v prípade pripojenia máte na výber dve možnosti – klasický 3,5 mm jack konektor alebo Bluetooth. Vďaka profilu aptX ide o bezstratové bezdrôtové prehrávanie. Kto častejšie cestujete vie, že každý kábel sa raz niekde zamotá, zadrhne, odtrhne 🙂 Takže za mňa jednoznačne Bluetooth – a proklamovaných 15 hodín by malo vydržať aj tú najdlhšiu cestu, ktoré sme šli (v Nepále krásnych 14 hodín horskými cestičkami).

Cena? O niečo vyššia, ako by sme čakali – 299 eur. Ašak pre tých, ktorí často cestujú lietadlom a najrôznejšími dopravnými prostriedkami a chcú sa utiahnuť do seba, to bude investícia, ktorá bude stáť za to. A štýlovo sa vám do tej biznis triedy fakt budú hodiť 🙂 Ak chcete ušetriť 60 eur a nevadí vám, že nebudú mať možnosť bezdrôtového Bluetooth pripojenia, je na trhu dostupná aj verzia bez označenia Wireless (AKG N60NC).

Viac info o testovanom produkte nájdete tu.

Technické parametre:

  • Frekvenčná odozva: 10 Hz – 22 kHz
  • Impedancia: 32 Ohmov
  • Max. vstupný výkon: 30 mW
  • Citlivosť: 111 dB SPL/V@1 kHz
  • Hmotnosť: 199,4 g
  • Dĺžka kábla: 1,2 m
  • Pripojenie: 3,5 mm (1/8″) stereo mini-konektor
  • Typ batérie: Lítium-iónová polymérová (3,7 V, 610 mAh)
  • Nabíjanie: 5 VDC, 550 mA
  • Bluetooth verzia: 4.0
  • Podpora: A2DP V1.2, AVRCP V1.4, HFP V1.6, HSP V1.2
  • Frekvenčný rozsah Bluetooth vysielača: 2402 − 2480 MHz
  • Výkon Bluetooth vysielača: <4 dBm

Obsah balenia:

  • 1x pár slúchadiel AKG N60NC Wireless
  • púzdro
  • nabíjací USB kábel
  • adaptér na použitie v lietadle
  • 3,5 mm odpojiteľný kábel s univerzálnym mikrofónom/diaľkovým ovládačom

Produktové video:

Fotogaléria:

Prečítaj si tiež